FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


2009-01-13

Sajtószemle - erdőgazdálkodás, biomassza

Téli közmunkaprogram a Nyírerdő Zrt-nél: Közel 450 állástalan dolgozhat a következő hónapokban az északkelet-magyarországi erdőkben

Első alkalommal rendez a téli időszakban erdőművelési közmunkaprogramot a Szociális és Munkaügyi Minisztérium: a cél, hogy a hátrányos helyzetű, elsősorban tartósan állástalanok - köztük a rendszeres szociális segélyezettek - számára teremtsenek átmeneti munkalehetőséget. Országszerte meghaladja a 920-at azoknak a száma, akiket valamelyik állami tulajdonú erdőgazdaságnál foglalkoztatnak.

A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. január 15-től három hónapon keresztül 444 állástalannak ad munkát. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye 66 településéről kerülnek ki a közmunkások, a foglalkoztatásban az erdőgazdaság minden erdészete részt vesz - ismertette az adatokat Kaknics LajosKaknics Lajos, a társaság vezérigazgatója. A közmunkások az általános erdőművelési munkák elvégzése mellett részt vesznek turistautak, tanösvények karbantartásában; akácosok, nyárasok nyesésében, vágástakarításokban.  Feladatuk lesz az erdőtelepítések előkészítése, a szemétgyűjtés, valamint a közjóléti eszközök felújítása, karbantartása. Napi nyolc órás munkájukért a minimálbérnek megfelelő 71.500 forintot kapnak havonta.

A program teljes egészében állami forrásokból valósul meg. A NYÍRERDŐ közmunkaprogramjának teljes költségvetése meghaladja a 160 millió forintot, ebből 22 millió forint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Közmunka Tanácsának támogatása, 138 millió forint pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től származik. A Nyírségi Erdészeti Zrt. tűzifa-illetményt és étkezési utalványt biztosít a közmunkásoknak - a juttatások együttes értéke megközelíti a 15 millió forintot - mondta dr. Halmágyi János, az erdőgazdaság humánpolitikai osztályvezetője.

A NYÍRERDŐ Zrt. 2004 óta folyamatosan részt vesz az erdészeti közmunkaprogramokban. 2004-ben öthónapos foglalkoztatás keretében 172 főt foglalkoztatott a cég. 2005-ben hat hónapos foglalkoztatási idő alatt 202 fő dolgozott. 2006-ban három közmunkaprogramot indított a NYÍRERDŐ: márciusban egy 6 hónapos időtartamú, 287 főt foglalkoztató közmunkaprogram kezdődött, ezt egészítette ki egy kéthónapos, pontosan az ültetési szezont segítő program, amelynek keretében 100 ember jutott foglalkoztatáshoz. Szeptembertől egy három hónapos közmunkaprogram indult, 384 fő részvételével. 2007-ben 451-en hét hónapon keresztül, 257-en pedig 2,5 hónapon át dolgoztak az erdőgazdaságnál. Tavaly pedig 405 állástalan adott munkát a társaság több mint fél esztendőn keresztül, közülük hatvanan az szereztek az erdőgazdálkodásban hasznosítható végzettséget.

Forrás: AgrárHírek jan.11

Új munkahelyeket teremt a csorvási biobrikett

A csorvási képviselő-testület úgy döntött, céget alapít a kisvárosban azért, hogy a településen évente újratermelődő fa- és terményhulladékot (szalma, napraforgószár) hasznosítsa.

A Biobrikett Kft. új munkahelyeket teremt, 5-8 ember foglalkoztatása megoldódhat. Az alapanyagokból tűzifát helyettesítő fűtőanyagot állíthatnak elő. A forgalomban lévő szénhez képest is nagyobb kalóriaértékű brikettet tudnak majd termelni kötőanyag nélkül, kizárólag préseléssel.

Szilágyi Menyhért polgármester elmondta, kapóra jött nekik az Új Magyarország Fejlesztési Terven belül a LEADER pályázat. Hatvan százalékos támogatást tudnak igénybe venni a gépbeszerzésnél. Az alapanyagigényt pedig a Csorvási Gazdák Szövetkezet biztosítja a kft. számára együttműködési megállapodás keretében. Számítanak a kiskertekben keletkező fanyesedékekre, a csatornapartokon, erdőszéleken keleltkező fahulladékokra is. Jelenleg a gépi berendezések beszerzésével kapcsolatos előkészítést végzik. A csorvásiak reménye szerint 2009 nyarán elkezdhetik a termelést a szövetkezet géptelepén.

Forrás: Beol.hu jan.5.

Milliárdok a biomasszába

A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. jegyzett tőkéjét hatmilliárd forinttal emelik meg, amely legnagyobb részét biomassza és biogáz beruházások előfinanszírozására fordítják. A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. (RFH) jegyzett tőkéjét 4,6 milliárd forinttal emelik meg a kormány december 22-i határozata szerint, amit a Határozatok Tárában tettek közzé.  Nagy Sándor, az RFH  igazgatóságának elnöke az MTI-enk elmondta, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) pedig - a saját hatáskörében - 1,4 milliárd forint tőkeemelésről döntött. 

A hat milliárd forint legnagyobb részét - több milliárd forintot - a biomassza, biogáz alapon megújuló energetikai beruházások előfinanszírozására szánják. Az Európai Unió utófinanszírozása ugyanis nehezíti az ilyen beruházásokat. Példaként az elnök egy 2008-ban indított, mintegy egymilliárd forint beruházást jelentő  biogáz projektet említett, amihez az RFH 670 millió forint előfinanszírozást biztosít addig, míg az uniós elszámolás megtörténik, és a beruházó hozzájut a támogatási forráshoz.
Jelenleg 10-12 hasonló igény van - mondta Nagy Sándor. Hozzátette: az ügylet szigorúan üzleti alapon működik. Az ilyen beruházásokban projektmenedzsmentet is vállalnak, így a kamat mellett ebből a tevékenységből is van bevétel. A vidékfejlesztés előmozdítására az ötezer fő alatti településeken alakult  helyi vidékfejlesztési közösségeknek, az úgynevezett Leader-csoportoknak terveznek előfinanszírozásként 15-25 millió forintot biztosítani a működéshez.

A harmadik cél az, hogy  azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek a tevékenysége nyereséges, de átmeneti nehézségei vannak a gazdasági válság miatt, az RFH segítsen  a válságkezelésben. Az RFH regionális társaságai közvetlen kapcsolatban állnak számos vállalkozással, így  tudják, hogy melyik az a cég, ahol az átmeneti segítség elegendő a talpon maradáshoz, a munkahelyek megtartásához - magyarázta Nagy Sándor. A Regionális Kutatási és Technológiai Innovációs Kockázati Tőkealapot a kutatás-fejlesztés és az innováció növelésére, valamint a regionális innováció elősegítésére hozzák létre, részben az RFH részvételével magántőkével és európai uniós forrásból.

Forrás: Bitesz jan.4.

Tallózta: Tóth János

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.