FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


2009-01-15

A fűrészipari rönkárak világszerte 5-12%-al csökkentek

A fűrészáru felhasználás lecsökkent mértéke 2008. 3.negyedévében Észak-Amerikában és Európában jóval kisebb keresletet eredményezett a fűrészipari rönkök iránt, ami a rönkök és fűrészáru (leginkább fenyő) árainak csökkenéséhez vezetett, a WRQ (Wood Resource Quarterly) jelentés szerint. Mivel a fűrészáru előállítási költségeinek 65-75%-át a rönkárak teszik ki, ez a kulcsfontosságú tényező alapvetően befolyásolja egy-egy régió vagy vállalat versenyképességét.

 

A WRQ által publikált Globális Fenyő Fűrészrönk Árindexe (Global Conifer Sawlog Price), amely érték a világ 19 kulcsfontosságú régiója adatain alapul, 5,8 százalékos csökkenést mutatott 85,92 USD/m3-re zuhanva 2008. 3.negyedévében, ami 2007.1.negyedéve óta a legalacsonyabb érték. A jelenlegi árcsökkenés az 1995. óta publikált ár-index értékei közül a legnagyobb negyedéves csökkenés. A legfőbb ok ami az alacsony rönkárak irányába hat, a világszerte tapasztalt fűrészáru piac gyengülése, ami a legtöbb régióban egyformán jelentkezett. A rönkárak legnagyobb esését Nyugat-Kanadában, Svédországban, Németországban, a balti országokban és Új-Zélandon mutatták ki. Az USA-ban az árak az előző negyedévihez képest 5%-ot csökkentek, míg Brazíliában és Chílé-ben változatlanok maradtak.

 

A fűrészipari szektor erős ütést kapott Kanadában is, a legfőbb piacának számító USA lakásépítéseinek drasztikus visszaesése miatt. Az USA 2007 elején havi 1,5 millió egységnyi új-lakás építés, 625 ezer egységre csökkent 2008. novemberére. A rönkárak legnagyobb csökkenését Brit Columbia partvidékén mutatkozott, ahol a douglász fenyő és a hemlock fenyő rönk árak 10%-ot csökkentek korábbi negyedévhez képest (USD-ben kifejezve), és több mint 20%-al alacsonyabb mint egy évvel korábban. A legtöbb fűrészüzem ideiglenesen csökkentette a termelését voltak tartós leállások is. Brit Columbia fűrészáru termelése 24%-al kevesebb volt 2008. 3.negyedévében mint egy évvel korábban.

 

Európa legtöbb régiójában a 3. negyedévben szintén csökkentek a rönkárak a lecsökkent európai igények, továbbá az USA és Japán, mint fontos tengerentúli piacok csökkenése miatt. Ezen piacok hatása különösen az északi országokban és Németországban okoznak termeléscsökkenést. Az árak a legtöbb északi országban 5-10%-al csökkentek a 2.negyedévi adatokhoz képest. A visszaesések ellenére, a fűrészüzemek faanyag-költsége talán Svédországban és Finnországban a legmagasabb a világon, lényegesen magasabb, mint két évvel korábban.

Forrás: Woodprices

Fordítás: Tóth János

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.