FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-02-02

Energiát termelő készház épül Magyarországon

Májusra épül fel Budapest agglomerációjában az első aktív készház, amely több energiát állít elő, az általa elhasználtnál. Az épület negyedével drágább egy hagyományos készháznál - közölte a kivitelező cég ügyvezetője.


Egy aktív készház ára négyzetméterenként kétszázötvenezer forint

A szakértők azt a házat nevezik passzívnak, amely évente, négyzetméterenként nem fogyaszt több energiát tizenöt kWh-nál. Ebbe a fűtés és a hűtés mellett beletartozik a világítás és a háztartási gépek által elfogyasztott energia is. Az aktív házak viszont a működtetésükhöz szükséges energiát is maguk termelik, sőt,  többletet is elérhetnek, ami visszatáplálható az elektromos hálózatba.

Az első hazai aktív ház hasznos alapterülete százharmincnégy négyzetméter, beleértve a földszintet és a beépített tetőteret. A falak és a tető hőátbocsátása harmada a negyvennégy centiméteres, korszerű téglafalénak a mai készházakénak pedig fele. (A hőátbocsátás azt mutatja, hogy egységnyi idő alatt mennyi hő távozik a falon át a szabadba.)

Az aktív ház falaiban harminchét centiméter, tetőterében pedig harmincöt centiméter vastag hőszigetelés van. (A kilencvenes évek közepéig rendszerint tíz centis hőszigetelést használtak a tetőterekben).

 

A hőszigetelés tökéletesítésétől azonban még nem lesz aktív egy ház: így csak a fűtéshez és hűtéshez használ kevesebb energiát. A szóban forgó aktív házat emellett húsz négyzetméter napelemmel is ellátják, ami megtermeli a ház ellátásához szükséges áramot, sőt, némi felesleg is keletkezik. Egy ekkora felületű napelem óránként bő két kW villanyáramot állít elő. Fűtés gyanánt villamos fűtőpatronokat szerelnek a szellőztetőrendszerbe: ha szükséges, ezek bekapcsolnak. Erre csak nagy hidegben kerül sor, hiszen a három méter mélyre süllyesztett csőrendszerből télen hat-nyolc, míg nyáron tizenkettő-tizennégy Celsius fokos levegő kerül a szellőztetőrendszerbe. Télen az elszívott, használt meleg levegő egy hőcserélőn át előfűti a beszívott friss levegőt. Nyáron pedig a bejövő levegő hűti a házat, így nincs szükség energiafaló légkondicionálóra.

 

Molnár József, a kivitelező Grand-Ács Kft. ügyvezetője számítása szerint az aktív ház fajlagos előállítási költsége negyedével több, mint a hagyományos készházé. Cége egy átlagos készházat négyzetméterenként kétszázezer forintért szállít, az aktív készház pedig kétszázötvenezer forintba kerül. A szakember azt tervezi, hogy a jövőben az autókereskedőkéhez hasonló módszerrel árusítja házait. Alapárért így "fapados" felszereltség jár majd, amelyhez opciók vásárolhatók. Például többletfelszerelés lesz a szennyvíz tisztítás utáni visszaforgatása WC-öblítésre, autómosásra, illetve a kert felfogott esővízzel való öntözése is.

Forrás: [origo] VállalkozóiNegyed febr.02.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.