FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-02-09

Ránk szakad az erdő, de gázzal fűtünk

A biomassza, főként a rendelkezésre álló faalapú energiahordozók, s a korszerű bioenergetika jelentheti a hátrányos helyzetű térségek motorját.

 

A biomassza felhasználásáról Pétervásárán tanácskoztak az észak-hevesi térség önkormányzati vezetői és szakértői. Az önkormányzati intézmények, a gazdálkodók, illetve a lakossági fogyasztók bioenergiára történő átállításával csökkenthető lenne a hazai energiafüggőség. Ráadásul mindezt a gáznál olcsóbb és helyben hosszú távon is rendelkezésre áll fűtőanyag felhasználásával. Az erdőtelepítésekre alapoznák a megújuló energia hatékonyabb fölhasználását, egyúttal a környezetvédelmi elvek fokozottabb érvényesülésével, a kedvező szén-dioxid-mérleggel. Az erdők telepítése és kezelése a hátrányos helyzetű térségekben pedig sokaknak nyújthatna megélhetést, lehetővé téve az értékteremtő közfoglalkoztatást.

 

Most korántsem ez a helyzet, mint Pallagi László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója megfogalmazta: a falura rászakad az erdő, mégis gázzal fűtenek.

Az erdészeti cég központi szerepet vállal a hátrányos helyzetű térség átfogó bioenergetikai programjának megvalósításában.

- A bioenergetia a vidékfejlesztés motorja lehet, különösen igaz ez a hátrányos helyzetű észak-, illetve dél-hevesi térségekben, ahol a foglalkoztatási gondokon is segítene, mivel a megfelelő területek mellett a munkaerő is rendelkezésre áll az erdőtelepítésekhez - hangsúlyozta Sós Tamás. A közgyűlési elnök szerint az elmúlt hetek gázellátási krízise is megmutatta kiszolgáltatottságunkat, s az alternatív fűtési módok elterjesztésének szükségességét.

Ezzel még inkább fölértékelődik a stabil, helyi erőforrásokra alapozó biztonságos szolgáltatás megteremtésének igénye. Ennek első lépése az önkormányzatok bevonásával a közösségi intézmények hőellátásának faaprítékra, pelletre történő átállítása lehet. Ezt követheti a gazdálkodók, majd a lakosság áttérése, melyhez a hatékony technológiák már rendelkezésre állnak.

- Mindennek alapját a különböző állami programok által támogatott erdőtelepítések adják. Az összefogás adott, s a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola kutatásai, tapasztalatai is megalapozzák a döntéseket. Elsősorban a biomasszára, pontosabban a térségben rendelkezésre álló erdészeti, faalapú dendromasszára kívánjuk alapozni a terveket, mivel ennek a lehetőségei jelentős arányban bővíthetők - emelte ki Pallagi László, aki szerint erre a komoly faalapú bázisra hosszú távon a fenntartható erdőgazdálkodás keretei között lehet építeni.

Példaként említette, hogy a program egyebek közt akár 35 ezer hektár magán erdőterülettel is bővíthető.

- Most is hasznosul a fa, de nem a legjobb módon - mondta az Egererdő Zrt. vezérigazgatója. - Most erőművekbe szállítjuk a fát, ahol kis hatásfokkal alakítják hővé vagy árammá, ezzel szemben jobb lenne, ha a nagyobb hatásfokú helyi felhasználás erősödhetne. S így a messzire történő szállítás is elkerülhető lenne. Az intézmények és a gazdálkodók mellett a lakossági körben is erősíteni kell a megújuló energia felhasználását - tette hozzá.

Országos szinten is biomassza logisztikai központokat hoznának létre, melyek helyi egységei biztosítanák a biztonságos ellátást. Az első biomassza-elosztó központ Heves megyében jöhet létre.

 

Hazánk az elsődleges energiaszükségletének 75 százalékát külföldről szerzi be, s a függőség miatt a jövőben egyre inkább a saját lábunkra kell állni - fejtette ki dr. Németh Imre, a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. vezérigazgatója. - Az Európai Unió jelenleg a teljes energiafelhasználásának 9 százalékát nyeri megújuló energiából, míg nálunk alig több mint 5 százalékos ez az arány. A jövőben ezt kell legalább 13 százalékra feltornásznunk. Ráadásul a vágástéri fahulladék szén-dioxid-mérlege is semleges, így környezetvédelmi szempontból is kedvező a hasznosítása. Kiváltképp akkor, ha kevés szállítással helyben és helyi munkaerővel folyik.

- A kazánok faaprítékkal való üzemeltetése mintegy 30-40 százalékos megtakarítással jár, s az átállás költsége gyorsan megtérül. A technológiák rendelkezésre állnak a bioenergetikai hasznosítás előtt - hangsúlyozta végül Gelencsér Tibor, a GITR Zrt. vezérigazgatója.

 

Forrás: heol.hu febr.06.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.