FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-02-24

125 éves a Bedő Albert Középiskola

1883. október 10-én ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a történelmi Magyarország első erdőőri szakiskolája, amelyet Bedő Albert országos főerdőmester, az iskola későbbi névadója nyitotta meg. Az iskola Szeged város határában, annak legerdősültebb részén épült fel.

2008. október 10-én, napra pontosan az első megnyitó után 125 évvel emlékezett meg az iskola a jeles évfordulóról. A gyönyörű szép őszi időben az új kollégium előtt a Himnusz meghallgatása után Fodor Kálmán szavalta el Illyés Gyula: A zene szava című versét. Majd Andrésiné dr. Ambrus Ildikó köszöntötte a megjelent vendégeket, az iskola diákjait és dolgozóit. Beszédét Wass Albert idézetével kezdte. "Nekünk már csak az a dolgunk, hogy hidat építsünk a múlt és a jövendő között, és hogy ennek a hídnak a pilléreibe beépítsünk mindent, amit a múltból a jövendőbe átvinni érdemes." Ezek a pillérek a szakmaszeretet, a hagyománytisztelet, a szakmai tudás és a hazaszeretet. Elmondta, hogy kezdetben 2 tanárral és 11 diákkal indult meg az oktatás, 2 épületben. Napjainkban 14 épületben, 4 évfolyamon, 11 osztályban több mint 300 diák tanul. Az elmúlt több mint négy emberöltő alatt közel 3500-an végeztek nappali képzésben, további mintegy 5000 tanuló tanfolyami keretek között. Az iskola napjainkban erdészeti szakmunkásokat, virágkötő-berendezőket képez, de szakközépiskolai osztályai is vannak.

Ezt követően Dr. Kovács Kálmán, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke, majd Petró Ferenc ásotthalmi polgármester köszöntötte a vendégeket. Majd dr. Pethő József, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke emlékeztetett, hogy a szakmai egyesületnek, és akkori vezetőinek, név szerint Bedő Albertnek és Tisza Lajosnak a közreműködésével épülhetett meg egykor az iskola, amely a szakképzés terén nagyon fontos feladatot lát el. Majd Wiesner Sándor 1965-ben végzett öreg diák a korábban végzettek nevében köszöntötte az iskolát. Iskolánk lassan évtizedes kapcsolatot ápol névadónk, Bedő Albert szülőfalujával, a Székelyföldi Kálnokkal. A kálnokiak üzenetét, jókívánságait Finta Emese unitárius lelkésznő tolmácsolta.

Az iskola megnyitása után néhány nappal Ferenc József is meglátogatta az iskolát. A királylátogatás meséjét elevenítették fel sajátos szemszögből, modern feldolgozásban az iskola diák színjátszói, nagy sikerrel.

Majd az időközben megérkező Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Beszédében méltatta a patinás intézmény hagyományait. Kiemelte az erdész szakma tevékenységét, akik hatalmas munkával 80 év alatt közel megduplázták hazánk erdőterületét. A jövőben további jelentős feladatok várnak a szakmára, hiszen a jelenlegi 20 %-os erdősültséget a közeljövőben 25 %-ra szeretnék megemelni.

Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő a Homokhátságról, az itt élő emberek múltjáró, jelenéről és jövőjéről beszélt. A múltban és napjainkban is a legfontosabb, hogy az itt élő népességnek legyen munkája, biztosított legyen a megélhetése. "A homokhátság történetében ez az intézmény nem pusztán 125 évet adott, hanem egy szimbólumot is képzett." - emelte ki az intézmény jelentőségét.

Az ünneplő tömeg ezt követően átvonult az iskola egyik legrégebbi épületéhez, amelyben 125 éve megindult az oktatás, és amit a megnyitás után 6 nappal a király is meglátogatott. Itt Habsburg Eilike főhercegnő, a Habsburg család képviseletében emlékezett meg Ferenc Józsefről, illetve avatta fel a király látogatásának emlékére készített emléktáblát.

 

Ezt követően az ünneplő tömeg a tiszafák alatt kialakított színpadhoz sétált át. Itt az iskolai diák színjátszó kör tagjai Weiner-Sennyey Tibor művét adták elő, amit Katona Nándor tanár úr rendezett.

 

Majd a tíz évvel ezelőtt átadott emlékparkhoz sétáltak át az ünnepség résztvevői. Itt egy új emléket állított az iskola, egy 125 éves tölgyfából készült korongot., amely az iskola Tanulmányi erdejéből származik. A fakorongon kis táblák jelezik az iskola történetének kiemelkedő eseményeit, illetve a különböző képzési módokat. Az emlékkorongnál előbb Förster Gyula, 1967-ben végzett diák emlékezett a régi diákéveiről, egykori tanárairól. Majd Fodor Kálmán, a jelenkor tanulója mesélte el iskolai élményeit.

Végül az ünneplő tömeg átvonult az iskola legújabb építményéhez. Előbb az iskola énekkara Kiri Lajos tanár úr vezetésével adta elő műsorát. Majd Andrésiné dr. Ambrus Ildikó beszédében elmondta, hogy születésnapra ajándék is jár az ünnepeltnek. A 125 éves iskola egy három tantermes gyakorlati foglalkoztató épülettel gazdagodott, ezt "kapja ajándékképpen". Az ünnepélyes szalagátvágást dr. Kovács Kálmán, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Gonda János az iskolaszék elnöke és Petró Ferenc polgármester együttesen végezték el. Az ünnepség az Erdészhimnusszal zárult.

Ezt követően az ebédlőben állófogadással zárult a rendezvény. Az évfordulóra jelent meg az "Iskola a homokbuckák között" című iskolatörténeti kiadvány, amellyel minden vendégünket megajándékoztunk.

Andrési Pál

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.