FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-03-04

Alkotmányossági deficit az erdőkben?

"Törvényesen" vágták ki az erdejében a fákat, anélkül, hogy őt megkérdezték volna - panaszolta egy somogyi erdőbirtokos. Az alkotmány szerint az állam biztosítja a tulajdonhoz való jogot. Hatályos-e az alkotmány az erdőkben is?

Több a forraltbor-árus a Normafánál, mint a szarvas - panaszolta egy kiránduló, aki 1983-ban még látott agancsost a területen. Bezzeg Kötcsén! Ott megjelent egy kis szarvas, akkor még agancs nélkül, majd egy kutyatámadás alkalmával - amikor a kóbor ebek 50 kecskét végeztek ki egy udvarban - a fiatal szarvas eltűnt. Azt hitték, áldozatul esett, felfalta a falka. De négy héttel eltűnése után, egy nappal karácsony előtt megjelent Kötcse főutcáján. Olyan volt, mint egy mese - állapítja meg egy helyi polgár. Most etetik az állatot, és remélik, hogy egy vadasparkban kap otthont a kezes jószág.

 

Készül az új erdőtörvény, amely az erdőgazdálkodóknak szabadabb kezet ad az úgynevezett természetközeli módszerek bevezetésére a területek művelésében. Nagy Dániel, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, Gálhidi László, egy környezetvédő civil szervezet munkatársa, Fülöp Sándor, a jövő nemzedék állampolgári biztosa és Lomnici Gergely, a Pilisi Parkerdő Gazdaság szóvivője a műsorban érzékeltette: keskeny ösvényen tud haladni az, aki az érdekek sűrűjében el akar igazodni, és az erdők körüli rengeteg szempontnak meg akar felelni, mindamellett a feladat szép, és megoldható. Érvényesíthető egyfajta demokrácia is: akár az országos, akár a helyi szabályozáskor kötelező az előzetes egyeztetés, és ha a társadalom nem is óhajt minden kérdésbe beleszólni - mindössze négy-öt olyan civil szervezet van, amely hallatja hangját erdőügyben -, a javaslattétel lehetőségét meg kell adni, fenn kell tartani.

Az Országgyűlés a napokban zárta le az új erdőtörvény tervezetének általános vitáját. Az új szabályozás kockázatokat is rejt: megnyitja az állami erdők privatizálásának lehetőségét. Ezt a változást számosan nehezményezik. A joganyag érdekessége, hogy az erdővel kapcsolatban vezeti be az úgynevezett természetközeli módszerek fogalmát. Már a most hatályos joganyag is szavatolja ugyanakkor, hogy egy erdőgazda területét ne lehessen letermelni annak beleegyezése nélkül, akkor sem, ha több gazda többségi tulajdonosi határozattal a tarvágás mellett dönt. Igaz, ilyen esetben idejekorán kell a hatóságnál a tiltakozást bejelenteni - hívja fel a figyelmet a szakember.

Egykor remetének nevezték az erdőben meghúzódó fedélnélkülieket. Most hajléktalanoknak bélyegzik azokat, akik a nincstelenség miatt menekülnek az erdőbe: állítólag a Moszkva térről "üldözték" el őket, és egy erdei étteremben vertek tanyát, mégpedig egy szeretetszolgálat vezényletével. Egy étteremgazda panaszolja, hogy a Szép Juhászné csárdát szállta meg egyes adatok szerint ötven, más forrás szerint negyven fedél nélküli európai uniós állampolgár. Még "attrocitálták" is egy büfé vendégeit. Igaz, ez egy szociális probléma - állapítja meg egy szakember -, ezt a súlyos bajt nem kellene ide-oda tologatni. Mindamellett már nem erdőgazdálkodás folyik a modern remeték által elfoglalt területen, hanem egyfajta telep alakult ott ki. Nagy terhet jelent egy erdőnek, ha 40 fősre "dagadó" hajléktalantelep létesül - vonja le a következtetést a szakértő.

Egyszer kell elkészíteni a jó erdei földutat, és utána esős időben nem szabad traktorral rámenni, mert a jármű felvágja az utat, és később használhatatlanná teszi - fejtegeti egy dél-balatoni szőlős gazda. Ám minden rosszban van valami jó. Egy betelefonáló hívta fel a figyelmet: jobb is, ha használhatatlan az erdei földút, mert legalább nem lehet személykocsival kilopni nagy mennyiségű, a bűnözők által kivágott fát.

 

Forrás: Kossuth Rádió 03-02

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.