FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-03-05

Az erdőtulajdonosok NATURA 2000 hálózattal kapcsolatos aggodalmainak megvilágítása

A CEPF (Erdőtulajdonosok Európai Szövetsége) és a Bizottság (EU) február 18-án közös NATURA 2000 konferenciát tartottak Brüsszelben az Erdők Házában. Alkalom nyílt arra, hogy az erdőtulajdonosok hangot adjanak a bizottság részére aggodalmuknak az előírások gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos bizonytalanságokról. A 27 résztvevő 6 ország erdőtulajdonos szervezeteit képviselte, a Környezetügyi Vezérigazgatóságtól (DG ENV) pedig Ladislav Miko volt jelen, aki a Bizottságban az NATURA 2000 téma felelőse.

Christer Segerstéen, a CEPF elnöke ismertette, hogy országonként eltérő kérdéseket vet fel a NATURA 2000, a természet és annak használói számára is előnyös közös megoldás keresésére javasolt nyílt megbeszélést.

Ladislav Miko (DG ENV) üdvözölte a kezdeményezést és hangsúlyozta az erdőtulajdonosok szerepét. A kulcsszereplők észrevételei jelentik a legjobb utat a problémák meghatározásához, valamint az előremutató javaslatok megfogalmazásához. Miko azt javasolta, hogy az erdőtulajdonosok a gyakorlati sémákat meghatározó nemzeti hatóságaikhoz közelítsenek jó szándékkal

Az NATURA 2000 jelen helyzetének bizottsági áttekintését Ausztria, Észtország, Finnország, Egyesült Királyság, Szlovákia és Svédország konkrét terepi megvalósítási példáinak bemutatása követte. Ezek országonként eltérő változatos megközelítésű megoldásokat mutattak és megalapozták az erdőtulajdonosok fő problémáinak és kihívásainak megvitatását. Különösen a NATURA 2000 területek kijelölési folyamata támaszt aggályt, hogy az optimális-e. Ha nem biztosított a földtulajdonos megfelelő bevonása a folyamatba, az kedvezőtlenül hat az erdőtulajdonosok, az NGO-k és hatóságok közötti bizalomra.

A természetre és a biodiverzitásra vonatkozó jogszabályok elismerésekor az erdőtulajdonosok alapvetően kulcshelyzetben vannak, valamint készek felelősséget vállalni Európa gazdag természeti örökségének megőrzésében. Az erdőtulajdonosoknak érdekében áll, hogy így tegyenek, üzleti tevékenységük az egészséges és változatos ökoszisztéma fenntartásán alapszik. Azzal, hogy a kijelölt NATURA 2000 területek 30%-a erdő, azt is jelenti, hogy az erdőtulajdonosok akiknek a jogszabályok terepi végrehajtásának következményeivel foglalkozniuk kell.

Az erdőtulajdonosok kilátásai szempontjából néhány ügy továbbra is egyeztetések tárgya lesz. Többek között a legfontosabb a kompenzációs rendszer. A résztvevők egyetértettek abban, hogy konstruktívabb és nyitottabb egyeztetésre van szükség e téma ilyen alapvető szereplőivel. Ez különösen alkalmazandó az erdőtervek készítésekor és azok jóváhagyásakor, hiszen ezek határozzák meg az NATURA 2000 hálózat úgynevezett második korszakát. Ezért a jelenlévő bátorították a CEPF-et a terepi helyzetek (valóság) jobb elismertetésére vonatkozó akciói folytatására.

A szeminárium további részletei és anyagai elérhetőek a CEPF honlapján, további tájékoztatást tud adni Morten Thoroe.

Forrás cikk: CEPF, Fordította: Mőcsényi Miklós
Megjegyzés: Úgy tűnik, hogy az EU más országaiban is hasonlóak a problémák N2K ügyben, mint nálunk. Érdemes a fenti kapcsoló segítségével a konferencia angol nyelvű anyagit is tanulmányozni.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.