FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-03-09

A faanyagok tűzállóságának vizsgálata - a beégési mélység meghatározása

A Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Fa- és Papíripari Technológiák Intézet keretén belül készült el Janik Bernadett Zsuzsanna tudományos diákköri dolgozata A faanyagok tűzállóságának vizsgálata - a beégési mélység meghatározása címmel, Stipta József okleveles vegyészmérnök konzulensi közreműködésével.

Összefoglalás

A kísérlet célja a faanyagok tűzállóságának vizsgálata volt, hogy a különböző hatásmechanizmussal rendelkező tűzvédő bevonatok milyen mértékben javítják a leírt módon kezelt faanyagok beégési mélységét a kezeletlen faanyaghoz képest, és miként befolyásolja a fafaj a tűzállóságot.

A beégési mélységet erősen befolyásolja a faanyag szerkezete és a felhasznált vegyszer hatásmechanizmusa. A térfogatveszteséget a beégési mélység és a faanyag felszínén való terjedés határozza meg, ezt a két tulajdonságot tudja javítani egy-egy vegyszer. A vegyszerek közül általánosságban véve a dinátrium-hidrogénfoszfát bizonyult a leghatékonyabbnak, de fontosnak tartom, hogy a gyakorlatban fafajnak megfelelő vegyszerrel dolgozzunk.

A vizsgálat bővíthető lenne a vizsgálati módszeren való javítással:

 

- A Lindner-féle módszer elvégezhető lenne más mennyiségű hexametilén-tetramin égetésével, melyből megállapítható lenne, hogy a beégési mélység hogyan változik a hőhatásnak kitett időtől.

- Vizsgálható, hogy a próbatestek miként reagálnak a különböző forrásból létrejövő tűzre, így megállapítható lenne a legveszélyesebb tűzforrás.

 

Későbbiekben szeretnénk vizsgálni a faanyaghoz kémiai úton kötött vegyszerek tűzálló hatását és kimosódásának mértékét.

 

Az előszó:

Jelen dolgozat a "A FAANYAGOK TŰZÁLLÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATA"
kutatási sorozat keretében jött létre. Az előző és a jelenlegi évben is négy tudományos diákköri dolgozat készült e témakörön belül. Az előzőekben a tűzzel szembeni ellenállási képességét figyeltük meg az egyes fafajoknak. Kovács Kristóf Károly a tűznek jól ellenálló faanyagokat, tehát a bükköt és a tölgyet, Konfár Roland a közepesen ellenálló fafajokat, az erdei- és a vörösfenyőt, valamint Janik Bernadett a kevésbé ellenálló faanyagokat, a nyarat és diót vizsgálta. A negyedik dolgozatot Horváth Ádám okleveles könnyűipari mérnök hallgató készítette "Lignocellulóz kompozitok éghetősége" címmel. Összefoglaltuk a témakörhöz tartozó szakirodalmi, jogszabályi és a szabványokban leírt ismeretanyagokat.

 

A jelenlegi dolgozatok nemcsak a tömegveszteségen alapuló minősítést veszik figyelembe. Kovács Kristóf Károly "A Lindner-módszer használhatósága a faiparban", Konfár Roland "A tűz oldalirányú terjedése", Janik Bernadett "A beégési mélység meghatározása" és Horváth Ádám a "Társított lignocellulóz rendszerek éghetősége" témákkal bővítette a kutatást.

Manapság az égéskésleltetéshez alkalmazott vegyszerek csak a felületen tapadnak meg, nem kötődnek a fához, így esőzés hatására elveszítik hatékonyságukat. A későbbiekben szeretnénk a vegyszereket kémiai úton kötni. A faanyag szerkezete tartalmaz olyan kémiailag aktív helyeket, ahová ezek a vegyületek kémiai úton kapcsolhatók. Amennyiben a tűz kialakulásához vezető hőmérséklet-emelkedés hatására ezek a kémiai kötések felhasadnak, az aktív védőanyag képes kifejteni égésgátló hatását.

 

A teljes dolgozat innen elérhető (pdf).

Mellékletek (pdf).

Janik Bernadett , NYME IV. ofmh, 2009

 

 

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.