FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-03-13

Kitekintő - A válság Gyergyót is elérte

Elemzők szerint a világválság hulláma áprilisban éri el Székelyföldet, ellenére azonban már megcsapta a gyergyói cégeket - alkalmazottak elbocsátásáról majd mindennap érkeznek hírek. A faipar érintett leginkább, az Arbor Fafeldolgozók Szövetsége átlagban 10 százalékos leépítést tart nyilván mostanáig. A vállalkozó-tagság egyharmada reménykedő, de sok fafeldolgozó cég vezetője nem látja a talpra állás lehetőségét.

A nyugat-európai országokat már múlt év őszén elérte a recesszió, s aki nyugatnak dolgozott, már akkor tapasztalhatta a megrendelések megcsappanását. Az Apicom Kft. keretében a termelési részleget érintette leghamarabb a recesszió, négy hónap alatt a Csomafalván dolgozó 133 alkalmazottból mára 75 maradt. Azon részlegek munkásai lettek munkanélküliek, ahol nem volt megrendelés, és emiatt egyetlen váltásra tértek át. A cégcsoport más részlegein is leépítéshez vezetett a költségoptimalizálás; az építkezőanyag-kereskedelem 10 százalékos piaci visszaesése az elmúlt évhez képest ugyanekkora elbocsátást követelt.

Piacszervezés, termékismertetés, legyen megrendelés, majd jöhet a termelés újraszervezése - ezt látja fő feladatának az Apicom Kft. vezetése. Folyamatosan pályáznak gépekre, kiállításokon való részvételre. Az értékesítést erősítik, a költségeket minimálisra csökkentik, hatékonyság-növelési projektet indítottak, és erősítik a fegyelmet, hisz amint a cégvezető mondja, krízishelyzetben legfontosabb a fegyelem.

 

Az Industry Transilvan Kft.-nél felszámolták az építkezőcsoportot, a fafeldolgozásban dolgozók közül nyolc személy kell munkanélküli segélyből megéljen. Ehhez hozzájárult az is, hogy tavaly hitelből vásárolt a cég egy húsz ember munkáját helyettesítő gépsort. Azoktól szabadult meg a cégvezetés, akik gyengébben teljesítettek, amint Pap Ferenc ügyvezető mondja, "az esett a hálóba, aki úgy élte az életét".

 

Négynapos munkahét van immár a gyergyószentmiklósi szövödében is. Mivel a faipart érintette leginkább a válság, a bútorszövet-gyártás pedig a bútorkészítés része, itt is 30-40 százalékkal csökkent a megrendelés. A 120 alkalmazottból ez idáig húsznak kellett mennie, azok, akik nyugdíjkorhatárosak, illetve akik nélkülözhetőek.

 

Szilágyi Imre, az Arbor Famegmunkálók Szövetségének elnöke elmondta, száz aktív tagja van az Arbornak, többségük fafeldolgozó vállalkozás. Egyharmaduk reménykedik, hogy nem sínylik meg nagyon a válságot a megrendelések hiánya miatt, azonban sokan vannak a végelkeseredés határán. Átlagban az elbocsátások 10 százalékra tehetőek a cégeknél. A szövetség próbál tagjainak segítséget nyújtani piacszerzésben, kiállításon való részvételre, továbbá szórólapok gyártására pályázik, ugyanakkor minden héten legalább három beszállítóval tárgyalnak, hogy a tagok számára a legnagyobb kedvezményeket tudják kicsikarni. A beszerzési társulási forma keretében már sikerült jelentősen csökkenteni a társult cégek számára a telefon-, üzemanyag- és villanyáram-költségeket, most kívánják megversenyeztetni a gumiabroncs-, olaj-, vasalat- és faragasztó-forgalmazó cégeket.

 

Április-október hónapokra várható az igazi hullám, a még nagyobb piaci összeomlás, 25 százalék fölé emelkedhet a munkanélküliség, az euró elérheti az 5 lejes árfolyamot is - véli Szilágyi. Ennek ellenére ő a recessziót próbatételként, optimistán éli meg: "ami nem öl meg, az megerősít. Voltak munkatársak, akik évi negyvenszázalékos béremelést is követeltek. Most ez megállt, teljesítményarányos a bérezés, megbecsült a munkahely, az ingatlanok is visszanyerik reális értéküket" - fogalmaz a vállalkozó.
A vállalkozók kisebb csoportját alkotó derűlátók közé tartozik Pap Ferenc, az Industry Transilvan vezetője is: "Optimisták lehetünk, mert élünk, fogyasztunk, ha óvatosabban is, nem pancsolva, mint eddig, s mindenképp szükség lesz a termékek utánpótlására. Újra kell induljon a termelés, s akik túlélik ezt az időszakot, fennmaradnak".

A februárinál optimistább hangon nyilatkozott Pănescu Tiberiu, a megyei munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója is, aki közölte: míg a múlt hónapban a 28 nap alatt összesen 1260 személy vált munkanélkülivé, március első tíz napjában 280-an veszítették el állásukat Hargita megyében, ami valamivel jobb arány, mint a februári.


Forrás: Erdély.Ma 03-11

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.