FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-03-18

Lengyel bútorgyártók a csőd szélén az apadó EU-s megrendelések miatt

Az EU egészében zajló pénzügyi/gazdasági válság következtében erősen lecsökkent mennyiségben vásárolnak bútort Lengyelországból - Európa harmadik legnagyobb bútorexportőrétől. Ezáltal a közel 6.000 lengyel bútorgyártó vállalkozás csődhullámmal néz farkasszemet, a Rzeczpospolita napilap tudósítása szerint.

Az egyik legismertebb gyártó, a Swarzedz, egy piaci elemzésben úgy nyilatkozott, hogy azt tanácsolja a részvényesei számára, hogy a soron következő közgyűlésükön, melyet márciusban tartanak, döntsenek a cég megszűnéséről. 2008 első három negyedévében, a Swarzedz cég nettó vesztesége 9,5 millió PLN (lengyel zloty) volt 16,5 millió PLN forgalom mellett.

 

A Lengyel Bútorgyártók Szövetsége (OIGPM) szerint az ágazat értékesítése 2008-ban 25 milliárd PLN volt, szemben a 2007-es 27 milliárd PLN értékkel (ez kb. a lengyel GDP 2,0%-a).

Összehasonlításul, a teljes EU átlagában, a bútorgyártás termékkibocsátása mintegy 0,9% értéket képvisel a bruttó hazai termékből (GDP).

 

Az ágazat szakértői szerint, a napi igényeket látva, néhány gyártó a piacaik 50%-át is elveszítheti. Következésképpen, az ágazat vállalatai megszorításokat alkalmaznak: a Nowy Styl, az egyik vezető székgyártó, az ukrán leányvállalatuk termelését 20%-al csökkentették, amíg a Forte, az egyik legnagyobb konyha- és étkezőbútor-gyártó, 180 alkalmazottat bocsátott el Lengyelország keleti részében működő üzeméből.

Néhány kisebb megrendeléstől eltekintve, a kereslet-csökkenés a lengyel lakáspiacon, szintén hozzájárul az ágazat nehéz helyzetéhez, különösen az új lakások (NEM)építése, ami Lengyelországban a legfontosabb bútorigényt generáló tevékenység (általánosan: a lengyelek 20 évente cserélik le bútoraikat).

 

***

 

Egy másik híradásban a Lengyel Ingatlanfejlesztők Szövetségének (PZFD) elnöke, Jacek Bielecki nyilatkozott. Becsléseik szerint Lengyelországban idén 130.000-150.000 körüli lakóépület fog épülni, míg az elmúlt évben 165.000 készült. A nyiltakozatban kitért arra, hogy ismereteik szerint a 2010-2012 közötti időszakra tervezett beruházások 80%-át felfüggesztették a kialakult válság következtében. Így várhatóan az építőiparnak soha nem látott nehézségekkel kell megküzdenie.

 

Tallózta, fordította: Tóth János, Forrás: GoWarsaw 02-07; 03-17

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.