FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-03-20

Trend-körkép vagy szimpla bútorvásár?

Sajnos csak ritka pillanatokban hittük el, hogy a Lakástrend és Design Kiállítás keretében a belsőépítészet legfrissebb irányvonalaival ismerkedünk. Jóval erősebb volt az az érzés, hogy miniatűr bútorboltok nyíltak a Műcsarnok termeiben, amelyek az egyszerűség kedvéért aktuális kínálatukat kiáltották ki az aktuális lakástrendnek. Hamar világossá vált, hogy itt csak arra kaphatunk választ, melyek azok a hazai cégek, akik azt gondolják, hogy még idén is megéri nekik helyet bérelni az évről évre alacsonyabb színvonalú kiállításon - amellett, hogy a gazdasági válság miatt kevesebbet tudnak marketingre fordítani. A rendezvény ugyanis egyre csak zsugorodik, évről évre rövidebb a kiállítók listája, szép lassan kikopott a luxus - most is inkább a felső középkategória egyes képviselői jelentek meg. Láttunk szuperelegáns olasz gardróbokat fa utánzatú műanyagból, minimál biokandallókat, organza terítőkkel "szelidített" papírbútorokat. Addig keresgéltünk, amíg nem találtunk néhány gyöngyszemet, és körbesétáltunk a magyar formatervezők standján, a madeinhungary-n is.

A szervezők a kiállítás szakmaiságát azzal próbálták alátámasztani, hogy minden naphoz hozzárendeltek egy nehezen körvonalazható színtrendet - az opál, a puncs, a kontúr és a roma címszavak alá gyűjtött hangulatokat. Ezek légbőlkapottságát cáfolja, hogy minden nyilatkozatban "egy trendelőrejelző cégre" hivatkoznak - bár soha nem derült ki, ténylegesen kivel állnak kapcsolatban. Sajnos a színtrendek csak épphogy felvillantak, nem kapcsolódtak szervesen a kiállításhoz. Rögtön miután beléptünk, egy olyan standba ütköztünk, ahol nyoma sem volt az ünnepelt árnyalatoknak, az Arteon "budoárjában" az évek óta kiírthatatlan bársony-bordótól és magasfényű feketétől káprázott a szemünk. A hangulatot nehéz leírni - leginkább olyan volt, mintha egy ifjú kokainkereskedő ideiglenesen egy virágüzletben húzná meg magát, beköltöztetve kéjlakjának legfontosabb kellékeit, színes kristálycsillárjait és füstölőszagú, neobarokk díszpárnáit - miközben egzotikus virágok kókadnak gigantikus vázákban.

 

A kristálycsilláros budoárból kimenekülve a Desidea standjába ütköztünk. Itt először nagyon túlzónak találtuk a rejtett ledlámpákkal színesre világított, madártollal borított falakat, de hamar megbarátkoztunk vele, hiszen a fehér tollak a tiszta elegancia és a puhaság képzetét is felébresztik - a "szoft" pedig kétségtelenül az egyik vezető design trend 2009-ben. Alighanem a kiállítás legjobb minőségű bútorait találtuk itt, sajnáltuk, hogy a szertelen virág-kompozíciók kissé elvonták róluk a figyelmet. A spanyol Sancal cég szelvényezett foteljét és magasfényű fekete üvegasztalát szívesen hazavittük volna, de így voltunk a Leds lámpával is - a legyezőszerűen hajtott kartonpapír búra kívülről letisztult, fekete műanyagburkot kapott.

 

Továbbsétálva a lakástextilre specializálódott Milora standjánál megtudtuk, hogy a legmodernebb irányvonal és egyben a szemtelenség magasfoka, ha barokk bútorokhoz szecessziós szövetet választunk. A korstílusok keveredését egy pillanatra a szemközti Bányai Bútor standjánál is éreztük, mikor a szigorú minimál konyhapultok mellett egyszercsak beleütköztünk egy lakkozott fa szekrénybe, amely kimondottan a '70-es évek esztétikáját idézte.

Sok minden eszünkbe jutott a természetes kőburkolatokkal foglalkozó WinStone ékszeresdobozáról is, de a természetközeliség egyáltalán nem. Ráadásul az egy négyzetméterre eső csiszolt márvány- és ásványlapok száma olyan magas volt, hogy a legkevésbé sem tudtuk konkrét életterekben elképzelni az extravagáns burkolatokat. A természetes alapanyagokhoz való kötődést hangsúlyozta a Samsung és a Naphold Design közös installációja is, ahol plazmatévék találkoztak a jól ismert, egzotikus alapanyagból készült bútorokkal. A Naphold rattanfotelei kimondottan szerethetőek, egyszerre sugárzik belőlük a high tech precizitás és a lakatlan sziget-hangulat. Csak azt nem értjük, hogy miért környezettudatosabb egzotikus faanyagokból bútort készíteni, mint - mondjuk - fenyőből. Nagyon szomorúak voltunk, hogy Budapesten lehet úgy "lakástrend" kiállítást rendezni, hogy egyetlen olyan bútor sem szerepel, amely valóban "öko".

 

Környezettudatosság helyett kaptunk önműködő, digitális zongorát és hisztérikusan burjánzó szecessziós székeket az Euroszalontól. Miközben hallgattuk a magától zongorázó zongorát, azon tűnődtünk, hogy őket választjuk meg a képzeletbeli giccsverseny első helyezettjének, de végül meggondoltuk magunkat - mikor megláttuk a háttérben a pukkedliző ebédlőszékeket, máris szerethetővé vált ez a miliő. Így végül a MaxCity standjának osztottuk ki a giccs-díjat - az antikolt mellszobrokért és az óriás plüss grizlimedvéért, akinek ezüst láncok lógtak a nyakában. Amikor Dávidházy Panni trendelemző azt mondta, hogy a jövő bútora úgy fog viselkedni, mintha háziállat lenne, nem óriás medvefotelek jelentek meg a szemeink előtt.

Egy percre megpihentünk egy szuperkockás Hästens matracon, amely állítólag álmaink ágya, majd továbbsétáltunk az apszis felé, ahol az Ikea dán kistestvére, az IDDesign standja fogadott minket. Nem igazán értettük, miért zsúfoltak be hatféle nappalit és kétféle étkezőt a kb. 80 négyzetméteres területre, amely így olyan képet mutatott, mint egy elegáns bútorraktár. Ellenben néhány méterrel arrébb a kiállítás egyik legszebb tárgyát vettük észre, szintén az IDDesign-tól. Az Műcsarnok apszis termében felállított "installáció", bútorkavalkád része volt "Raffi" fantázianevű szőnyeg, amely a szélfútta fűcsomókat juttatta eszünkbe.

Az apszis sztárja számunkra egyértelműen Balogh András papír bárpultja volt, amely olyan izgalmasan játszott a karton rétegzettségével, hogy nem lehetett szó nélkül elmenni mellette. Bár a kiállítás rendezőinek nem tetszett, hogy a papír durva anyagiságában jelenik meg, mindenképp be akarták fedni a pultot valami nemesebbnek tűnő textíliával. Végül kompromisszumot kötöttek, a bárhoz tartozó papírasztalok és székek csinos organza takarókat kaptak - rendkívül mulatságos összképet eredményezve.

 

A papírbútor kétségkívül idén is trend, akárcsak a kézműves technikával készített tárgyak. Szigeti Szilvia a magyar tervezőket bemutató kiállítás, a madeinhungary fővédnöke szerint a magyar tervezőknek nincs sok választása, amikor a kézműves irányt választják, hiszen Magyarországon nincs megfelelő ipari háttér - de ez most szerencsés egybeesést jelent a legaktuálisabb trendekkel, ugyanis újra divatba jött a kézzel készült, kisszériás tárgyak, textilek személyessége. A madeinhungary idén annyiból okozott csalódást, hogy a szokottnál sokkal kisebb területen mutatkozott be, viszont olyan remek munkákat vonultatott fel, mint Gulyás Judit sokszögletű szőnyege, vagy Bráda Judit legendásan gyönyörű bőrtáskái. Bodor Bernadett is rendkívül izgalmasan használja új ékszereinél a puha textilek és ezüst ötvözését - finom fémhálóba fűzött apró gyapjú szálakat, ezek adják ki a mintázatot. Találkoztunk Koós Daniella letisztult beton-bútoraival és a Randsdesign giccs határán egyensúlyozó látomásaival is. A madeinhungary standján kívül még a WAMP termében láthatjuk magyar tervezők tárgyait - itt is jó néhány érdekes munkát felsorakoztattak, bár nem igazán töltötték be a teret, amely a rendelkezésükre állt. A terem kihasználatlansága valószínúleg abból ered, hogy a Lakástrend kiállítás egybeesik a WAMP-pal, és a legtöbb tervező szívesebben állít ki a Gödörben, a nagy piacon, mint a Műcsarnok félreeső zugában.

A WAMP-terem szellősége korántsem volt olyan nyomasztó, mint a Svábbau által felállított szaniter-installáció. Némi felüdülést hozott azonban a kettő közt elhelyezkedő Baltex Home-stand, ahol nagy hangsúlyt fektettek rá, hogy ne legyen bútorbolti hangulat. Például ez volt az egyetlen terem, ahol a dekoráció részeként vetítést láttunk. A legfontosabb üzenet - hogy a Baltex márciustól nem csak fürdőszobai termékeket forgalmaz - abszolút megragadt a fejünkben, de a kedvenc tárgyunk mégis egy fürdőkád lett. A teuco fehér csodája félbevágott tojásra emlékeztetett - megtapintva az az érzésünk támadt, hogy olyan anyagból készült, melyet az emberek még fel sem találtak, feltehetően egy másik bolygóról importálták. Hasonlóan leesett az állunk, mikor megláttuk, hogy a Baltex a középkategóriás olasz bútorokon kívül Tubes radiátorokat is forgalmaz majd. Ezek a szoborszerű fűtőtestek azon tárgyak nem túl népes táborát gyarapítják a kiállításon, amelyek világszinten is a 2009-hez kapcsolhatók.

 

Forrás: hg.hu

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.