FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-04-23

Közel 300 milliós fejlesztés és új munkahelyek Ófehértón

Szembemegy a hazai faiparban jelenleg tapasztalható irányzattal a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt., ugyanis amíg a válsághelyzetben levő területen szinte mindenki a létszámleépítésben látja a kiutat, addig társaságunk munkahelyeket teremt.

Most fejeződött be az Ófehértói Erdei Rakodón egy teljes fagyártmány-üzemi rekonstrukció, ezzel több mint egytucat új álláshelyet hozott létre az erdőgazdaság a logisztikai központban. Terveink szerint itt az állandó foglalkoztatottak mellett közmunkások is dolgoznak majd, egy fiatal erdőmérnök irányításával - ismertette a beruházás részleteit Kaknics Lajos, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója. A cégvezető szerint innovációs motor lehet az új logisztikai központ, jelentősen bővülhet ugyanis az innen kikerülő faipari választékok köre.

 

A gyorsan változó piaci körülmények miatt szükségessé vált fejlesztés közel 300 millió forintba került. A társaság saját forrásai mellett, a tulajdonos, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. is hozzájárult a költségekhez. A csarnoképület ára meghaladta a százmillió forintot, ugyanennyibe került a különféle feldolgozó gépek beszerzése, és jelentős tétel volt az aprítéktermelési munkarendszer kialakítása is. Az összességében 1500 négyzetméteres nyitott és zárt fűrészcsarnok fele fűthető.

 

Az alkalmazott technológia lehetőséget teremt a vékony és rövid fűrészüzemi alapanyag hasznosítására is. Úgy gondoljuk, hogy évi 3- 5000 köbméter faanyag feldolgozására nyílik lehetőség eleinte, de ez a mennyiség tovább bővülhet, a piaci lehetőségek feltérképezését követően. A létesítmény abból a szempontból újszerű, hogy befogadja a térség magánerdeiből kikerülő faválasztékot - mondta Bíró Imre, a Baktalórántházi Erdészet igazgatója. Az ország legtöbb logisztikai központja jelenleg a tengelyes szállításra van berendezkedve, a NYÍRERDŐ Zrt. azonban Ófehértón megtartotta a vasúti logisztikát is abban bízva, hogy a későbbiekben ennek felértékelődik a szerepe.

 

Szőlőtámfa, bányafa, hengeres oszlop, cölöpfa - a többi között ilyen termékek kerülnek ki Ófehértóról. Ezekre elsősorban Németországban, Dániában, Hollandiában, Ausztriában, Franciaországban és Olaszországban van kereslet, de például még Dél-Koreából is vannak vásárlók. A logisztikai központban közvetlenül, a lakosság számára is értékesítik a faanyagot.

 

Az Ófehértói fagyártmány-üzem jól kiegészíti majd az erdőgazdaság Nyírbátori fafeldolgozó-üzemének kínálatát. Nyírbátorban működik Európa legnagyobb kapacitású akácgőzölője, amely évente 2000- 2500 köbméter akác kezelésére alkalmas. A NYÍRERDŐ Zrt. által kezelt közel 60 ezer hektár állami tulajdonú erdő több mint 40 %-át teszi ki a Nyírség aranyának tartott akác - így ez a fafaj meghatározónak számít a társaságnál. Mintegy 170-féle primér-, és több mint 40 egyéb választék jelzi sokoldalú felhasználhatóságát. Kiváló alapanyaga a szőlészetnek, a kertépítészetnek, vagy éppen a gyermek-játszótereknek.

Forrás: Nyírerdő Zrt

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.