FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-05-21

Portugáliából június 16-tól csak ISPM15 szerinti fa csomagolóanyag léphet ki

Az FVM honlapján a Növényegészségügy rovatban május 19-én az alábbi közlemény jelent meg:

 

Tájékoztatás a portugáliai növényegészségügyi előírások változásáról

 

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felhívja a nemzetközi kereskedelmet folytató szervezetek figyelmét, hogy módosították a fenyőfa fonalféreg (Bursaphelenchus xylophilus) Portugáliából történő továbbterjedése elleni intézkedéseket szabályozó 2006/133/EK Bizottsági Határozatot.

Ennek alapján a kihirdetést követően módosulni fognak a faáruk, illetve fa csomagoló- és tartóanyagok (továbbiakban fa csomagolóanyag) Európai Közösségen belüli szállításának növényegészségügyi előírásai.

A határozat értelmében 2009. június 16-tól csak azok a fa csomagolóanyagok hagyhatják el Portugáliát, amelyek megfelelnek a FAO ISPM 15. nemzetközi növényvédelmi szabványnak.

Nincs lehetőség az EU más tagországaiból beszállított, azon fa csomagolóanyagok utólagos hő- illetve metil-bromidos kezelésére, amelyek előzetesen nem részesültek a hivatkozott szabványban előírt eljárásban.

A fenti dátumtól kezdődően a beszállított nem portugál eredetű fa csomagolóanyagok sem hagyhatják el Portugália területét.

 

Forrás: FVM - Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az eredeti 2006/133/EK Bizottsági Határozat magyarul. A bibliográfiai adatokból látható, hogy több módosítása is volt már ennek, a legutóbbi egységes szerkezetbe foglalt 2008-12-17-én készült. Az FVM által jelzett legújabb változtatás szövege ezek között ma még nem, de a határozat bibliográfiai honlapján bizonyára hamarosan megjelenik.

 

Az ügy háttere, hogy Portugália már korábban is vállalta, sőt teljesítette, hogy a nála gyártott minden fa csomagolóanyag ISPM 15 szerint kezelt már egy ideje. Ugyanakkor a spanyol hatóságok az országutakon tartott ellenőrzések során több olyan Portugáliából származó szállítmányt is "elfogtak" már, melyen az áru alatt kezeletlen és ISPM 15 szerint nem tanusított rakodólap volt. Ebből meglehetős bonyodalmak adódtak az adott szállítmányok esetében. Portugália minden ilyen esetben azzal védekezett, hogy az ilyen raklapot biztosan nem náluk gyártották, hanem más EU tagországból került be Portugáliába, majd új áruval megrakva ismét ki.

Ez természetesen adódhat abból, hogy az ISPM 15 szerinti kezelés az EU-n belülre szállított áruknál nem kötelező. Miután azonban elmérgesedett a helyzet és számos fenyőben gazdag ország erősen aggódik attól, hogy a fonálféreg Portugáliából kikerülhet és máshol is megjelenhet, az EU a fenti közlemény szerinti előírás változtatást tette.

Ennek következtében az EU bármely országából bármely fa csomagolóanyag bemehet Portugáliába a fenti határnap után is, de onnét kifelé kizárólag kezelt és tanusított anyag jöhet. (Portugália panasza: raklap-temető lesz az ország.)

 

Ugyanakkor az EU gépezetében ma (05-21-én) megjelent egy olyan, még nem hivatalos Bizottsági javaslat, hogy ezt az előbb említett rendelkezést október 15-ig elhalasztják (derogáció). Ha ezt elfogadják, ezáltal biztosítanak átállási időt az egyes tagállamoknak! Ennek keretében, amennyiben a fa csomagolóanyagon valamiféle - a gyártó által feltüntetett - eredet jelölés van amely az ISO származási ország kódot is tartalmazza, október 15-ig a azok még elhagyhatják Portugáliát. Azt követően azonban már valóban kizárólag az ISPM 15 szerint kezel és jelölt raklap, láda és más fa csomagolóanyagok jöhetnek ki. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy ezt a mai halasztó javaslatot elfogadják-e az EU Bizottságánál, így pillanatnyilag a június 16-ával beálló: "csak ISPM15-tel léphet ki" előírás az érvényes.

 

Portugália és Magyarország között az áruforgalom nyilván nem oly nagy, mint több közelebbi országgal, azonban az onnét árút szállítóknak érdemes figyelemmel lenniük a fentiekre, nehogy Portugáliából jövet tanusítatlan fa csomagolóanyagra(ba) tett áruval állítsák meg őket a spanyol hatóságok, mert abból számos kellemetlenségük adódhat.

 

Az FVM - Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztályán az ügy gazdája:

Holló Gábor, hollog@fvm.hu tel: +36 1 301 4315

 

Amint új híreink lesznek e témában, arról is beszámolunk.

Minden esetre ez a jelenség előre vetíti annak a lehetőségét, hogy előbb-utóbb az EU-n belüli összes fa-csomagolóanyag forgalomra is elő fogják írni az ISPM 15 szerinti kezelést és annak tanusítását. Természetesen így az ellenőrző rendszert is ehhez megfelelően fejleszteni kell majd.

 

Kapcsolódó FATÁJ cikk: ISPM 15 kiterjesztése EU belföldre is? 2008-12-02, illetve e témához részletsebb elmezés található a FATÁJ nyitólap alján: Fahevítés, ISPM 15, a fa csomagolóanyagok fertőtlenítése a nemzetközi áruforgalomban.

Mőcsényi Miklós

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.