FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-07-22

Agro-ökológiai kutatások Franciaországban

Az idén januári, Klaus névre keresztelt tornádó nyomán - ami mintegy 37 millió köbméter tengerparti fenyőt (Pinus pinaster) és 5-800 ezer köbméter nyárfát tett tönkre, minden korábbinál inkább reflektorfénybe került az INRA Aquitaine erdészeti kutatási egysége, az INRA Pierroton.

Az itt dolgozó kutatók az INRA hierarchiáján belül az erdő-, rét- és vízökológiai főosztályhoz, azaz a "Département écologie des forets, prairies et milieux aquatiques" (EFPA, központja Nancy-ban található) tartoznak - tematikus szempontból ez az egység felügyeli az INRA teljes erdészeti kutatását, függetlenül annak földrajzi elhelyezkedésétől.

 

Ennek megértéséhez tudni kell, hogy a már említett mátrixrendszeren belül a területi igazgatóságok mellett a tematikus főosztályok jelentik a szervezeti rendszer másik fő "ágát".

Minden tematikus főosztály:

- lefedi az adott fajt a genetikától az alkalmazott kutatásokig,

- kidolgozza a tudományos ismeretek gyakorlati alkalmazásának módszereit és az ismeretanyag végfelhasználók számára történő átadásának módozatait,

- részt vesz a termeléssel és annak jövőjével kapcsolatos kérdések megfogalmazásában,

- biztosítja az ismeretanyag-átadást a szakképzésben való részvételtől a szaktanácsadási rendszer működtetéséhez való hozzájárulásig (nem ritka, hogy az egyes INRA-egységeken belül más szervezetek

- pl. kamarák, szakmai szervezetek

- alkalmazottai is dolgoznak, ezzel is erősítve az együttműködést és az ismeretanyag átadását),

- saját területére vonatkozóan részt vesz az INRÁ-t érintő tudománystratégiai döntések előkészítésében.

 

Az EFPA 2004. március elsején jött létre, három korábbi önálló egység integrálásával:

- Erdei és egyéb természeti környezet (Forets et milieux naturels, FMN),

- Vizes élőhelyek biológiája és vadállományok (Hydrobiologie et faune sauvage, HyFS)

- Környezet és agronómia (Environnement et agronomie (EA)

 

Általánosságban fogalmazva az EFPA feladata a természeti erőforrások és a természetes környezet fenntartható használatának vizsgálata egy egyre inkább globalizálódó, ugyanakkor folyamatosan változó világban. Feladatai között találjuk a biodiverzitás valamint az ökoszisztémák működésének és dinamikájának tágan értelmezett vizsgálatát, illetve a megszerzett ismeretek minél szélesebb felhasználói kör (gazdálkodók, közszféra egységei, vállalatok, stb.) számára történő átadását. Az INRÁ-n belül az EFPA koordinálja mindazon nagy kutatási feladatokat, amik az ökológiát érintik, és az EFPÁ-n kívül más főosztályok közreműködését is igénylik.

 

A főosztály mintegy harminc kutatási egység munkáját fogja össze, legyen szó saját kutatási egységről (unité de recherche, UR), más szervezetekkel közösen működtetett, úgynevezett vegyes kutatási egységről (unité mixte de recherche, UMR), kísérleti telepről (unité expérimentale, EU) vagy pedig szerződéses, gyakorlatilag alvállalkozóként funkcionáló kísérleti egységről (unité sous contrat, USC). Az UR-ek kivételével az egyes egységek működtetésében egy vagy több partner is részt vesz, mint például valamelyik nagyobb együttműködő egyetem[1], mérnöki kar[2], más kutatóintézet[3] - vagy éppen az INRA másik tematikus főosztályainak egyike vagy másika. A tudományos és technológiai együttműködés ezen túlmenően nagyok sok szakmai illetve önkormányzati partnerrel is szoros, olyanokkal is, akik nem föltétlenül vesznek részt a konkrét kutatómunkában, de akár megrendelőként, akár végfölhasználóként, akár (társ)finanszírozóként jelennek meg[4].

 

Az EFPA szempontjából nélkülözhetetlenek úgy az európai, mint a tágabb értelemben vett nemzetközi együttműködések, hiszen az általa lefedett területek sok esetben nem csak határokon, de akár kontinenseken is átnyúló természeti vagy gazdasági folyamatokat érinthetnek (éghajlatváltozás, invazív fajok térhódítása, földhasználat-változás, migráns fajok, erdészeti fafajok globális piaci kihívásai, stb.). Legnagyobb szerep természetesen az uniós keretprogramok adta lehetőségeknek jut, de megkülönböztetett figyelmet fordítanak a külföldi vendégkutatók fogadására, a kutatócserére valamint az egyéb két- és többoldalú együttműködésekre is. Bővebb információ és az egyes alegységek, feladatok részletes leírása az EFPA Weboldalán található.

 

Az UMR-ek kapcsán egy kutatási egység magyar vonatkozása miatt mindenképpen említésre érdemes - úgy a nem egészen hétköznapi magyar-francia bilaterális kutatási kapcsolatok építése, mint a más, rajta keresztül érintett tágabb együttműködési lehetőségek kapcsán. Ez az INRA-AgroParisTech (ENGREF)-CIRAD-CNRS-Univ. Antilles-Guyane által közösen működtetett, UMR745 Écologie des forets de Guyane (röviden UMR ECOFOG, azaz trópusi erdei ökoszisztémákkal foglalkozó ) névre keresztelt egység, ahol a közelmúltban két alkalommal is volt magyar ösztöndíjas kutató. Rajta keresztül Franciaország nem kevésbé fontos tengerentúli kutatási egységeinek egyikével is megkezdődött a kapcsolatépítés, a tapasztalatok pedig a konkrét szakmai ismeretanyag "importján" túl más, elsősorban fejlesztési célú kutatási együttműködési projektekben is hasznosíthatók. A 8 millió hektáros guyanai esőerdő ideális terep az erdészeti fafajok populációgenetikájának tanulmányozás mellett a klimaváltozás-biodiverzitás összefüggés-rendszer vizsgálatára valamint a fönntartható erdőművelés gyakorlati kérdéseinek megválaszolására. Az UMR sokoldalúságát mi sem jellemzi jobban, mint az a tény, hogy a húsz kutatóból csupán hét főállású INRA-alkalmazott, a 18 technikusból és adminisztrátorból pedig 11, rajtuk kívül itt dolgozik hat oktató-kutató és hat doktorandusz is. A viszonylag nagy távolság ellenére az ECOFOG igen széles kapcsolatrendszert működtet úgy Franciaországon belül[5], mint európai[6] vagy egyéb nemzetközi[7] relációban.

 

Hivatkozások

[1] Bordeaux 1, Franche-Comté, Montpellier 2, Nancy 1, Université de Pau et des Pays de l'Adour, Tours

[2] ENGREF, ENITA de Bordeaux, ENSA de Montpellier, Rennes et Toulouse

[3] CNRS, Cirad, IRD

[4] Conseil supérieur de la peche, Département de santé des forets, Inventaire forestier national, Office national de la chasse et de la faune sauvage, Office national des forets, stb.

[5] UMR BIOGECO de Bordeaux, EEF, IAM et LERFOB de Nancy, CEFE et AMAP de Montpellier, PIAF de Clermont Ferrand

[6] INCO Seed Source

[7] Már létező együttműködés: University of Miami, USDA Forest Service; épülőben: EMBRAPA Belem és INPA Manaus (Brazília)

 

Forrás: Somogyi Norbert, Külügyminisztérium, Párizs, 07-15

 


DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.