FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-08-28

Biomassza égetés - sajtószemle

Felavatták augusztus 27-én az első zöldmezős biomassza erőművet Szakolyban. A beruházó a Dél-Nyírségi Bioenergia Művek Energiatermelő Zrt. rövidítve: DBM Zrt. Az erőmű kapacitása 19,8 MW, a tervezett fafogyasztása pedig 170-180 e t. Az egység a magyar szilárd tüzelésű erőművek között kiemelkedő energetikai hatásfokkal működik. Az alkalmazottak száma 50 fő, a beszállítóknál további 150-200 fő talál munkát.

A DBM fő tulajdonosa a Liget Kft. , ugyanakkor a tulajdonosok között van a Tohoku Epco (Japán), a GEA EGI Zrt., valamint a VIS Zrt..

A 14 Md Ft-os beruházás finanszírozását az MFB Zrt. és a K&H Bank 50-50%-os kockázatvállalású hitele biztosította, valamint egyedi döntéssel a magyar kormány 200 M Ft vissza nem térítendő támogatást adott a munkahelyteremtéshez.

A környék földtulajdonosai a Tisza Szövetkezet szervezésében megkezdték az energiaültetvények létesítését. Honlapjuk szerint: Az Erőmű 50 km-es körzetében 7.000 ha ültetvény telepítésének van realitása. Az Erőműből kikerülő évi 5.000 tonna biohamu visszajuttatható a termőhelyekre, amely hozzájárul az ültetvények tápanyag utánpótlásához. A "Tisza" Szövetkezet az ültetvények termőre fordulásáig is biztosít az Erőműnek évi 50 e tonna tüzelőanyagot (gyümölcsösökben keletkező fanyesedék, szőlővenyige, erdők tisztításakor és véghasználatkor keletkező vágástéri hulladék és tuskó).

A "Tisza" Szövetkezet ugyanakkor 50 e t faapríték erejéig a Mátrai Hőerőműnek is beszállítója. Keresi a romániai energiaültetvények létrehozásának lehetőségét. Segítettek a gyöngyösi "Mátra" Szövetkezet létrehozásában.

alternativenergia.hu, mno.hu, hirszerzo.hu, DBM, Tisza Szövetkezet

 

Biomassza erőmű (fűtőmű) alapkőletétele Zobák-aknán

2009. szeptember 3-án 11 óra 45 perckor a biomassza-erőmű ünnepélyen alapkőletételére kerül sor Zobák-aknán a Komlói Napok keretében.

Zobák-akna volt bányaépületei és területe 4-5 éve kihasználatlanul áll. Ugyanakkor nemrég a Komlói Fűtőmű Zrt. megvásárolt belőle egy nagyobb területet, így az elhanyagolt terület hamarosan rendezettebbé válhat, írta a bama még júliusban. Az önkormányzat a lakossági fűtésdíjak csökkenését várja e beruházástól, mely összesen 700 M Ft, amiből 500 M Ft a támogatás.

A Komlói Újság áprilisi hírében a beruházás nem erőműként, hanem forróvizes kazánként szerepelt, ugyanakkor szintén 500 M Ft-os támogatással. A városháza nagytermében tartott ülésen részt vett a Mecseki Erdészeti Zrt vezérigazgató helyettese is.

A Komlói Fűtőmű vezérigazgatója szerint: "Az új fűtőművi blokk több mint 90%-ban biomasszával állít elő forró vizet, s kevesebb mint 10%-ban használnak fel hozzá egyéb tüzelőanyagot. A működtetéséhez szükséges évi 15 e t alapanyagot - reményeik szerint - a környező erdészetektől szerzik be, húsz kilométeres körzeten belül. A tüzelőanyag beszerzése és a banki finanszírozás biztosítására a közbeszerzési pályázatokat már kiírták. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, a 2009. évi fűtési szezonban a komlói lakások már az új biomassza erőművi blokkról kapják a hőt és a meleg vizet." Ezt írta a Zöldtech és a Zöldnet még 2008-ban a Dunántúli Naplóra hivatkozva.

bama.hu 08-22, bama.hu 07-15, bama 06-16, komloiujsag.hu 04-11, zoldtech.hu 2008-09-23, zoldnet.hu 09-24,

 

Biomassza kazán a Kapuvári Hús Zrt-nél

2009. nyár elejére 195 M Ft-ból új biomassza kazán- és energiarendszert épített Zöldláng Kft. magáncég a Kapuvári Hús Zrt. területén a gyár melegvíz-szükségletének ellátására. Pályáznának a városi távhő energiaigényének biztosítására is új, további 2 MW-os kazán beállításával. Ehhez újabb negyedmilliárdos beruházás kellene. A kazán jelenleg 2,4 megawatt hő termelésére képes, melyből százöt fokos vizet állítanak elő a húsgyár üzemegységei számára. A felhasznált biomassza: ipari és kereskedelmi fahulladék, közelebbről: kazánokba aprított hulladék fa, aprított raklap és bútoripari fahulladék. A 195 millió forintos beruházásból 79 M Ft-ot KEOP-pályázaton nyert a cég.

A project leírása az Energiaközpont honlapjáról letölthető pdf állományban.

kisalfold.hu 08-26

 

20:80 arányban biomasszával és szénnel működő erőmű építését tervezi a Nógrád megyei Mátraterenyén az Első Nógrádi Erőmű (ENE) Zrt.

Szeptember 6-án lesz népszavazás a beruházásról. Ezt lakossági fórumok előzik meg. Ha létrejön, akkor a falu külterületén 2013-ra 49,9 MW-os kiserőművet épít az ENE Zrt. 30-40 Md Ft beruházásával. Az erőművet 20 százalékban biomasszával, nagyobbrészt szénnel fűtenék, az utóbbihoz megnyitnák a közeli székvölgyi külszíni fejtést. Ha megvalósul a projekt, maga az erőmű 50 embernek, a bányászat és a szállítás pedig további 150 embernek ad munkát egy olyan megyében, ahol a munkanélküliség meghaladja a 20 százalékot - közölte korábban a Zrt.

Az erőmű a tervek szerint  évente 343 ezer tonna szenet, 96 ezer tonna biomasszát, 86 ezer tonna mészkövet és 95 ezer köbméter vizet használ fel.

A természetvédők nem nagyon lelkesednek e beruházás gondolatáért, amiről a Zöldhullám írt idén májusban részletesebben, bemutatva a befektetőket is.

Az ENE egy ciprusi bejegyzésű társaság, a Herco Holdings tulajdonában áll.

stop.hu 08-23, nepszava.hu 08-23, inforadio.hu 08-23, privatbankar.hu 07-16, zoldhullam.blog.fn.hu 2009-05-15, privatbankar 07-16, mno.hu 07-20,

 

Sörgyári salak, mint biofűtőanyag

Ezertonnányi salakanyag keletkezik a sörgyártás során egy-egy gyárban. A múltban mindez mezőgazdasági célokat szolgált: állatokat etettek vele vagy a föld trágyázására szolgált. Újabban azonban a különböző szabványok bevezetése következtében minderre már nem használhatják a sörgyártás során megmaradt szerves anyagokat, ezért nagy fejtörést, sőt kiadást jelent a melléktermék elhelyezése.

Ezen a problémán is segíthet a bioüzemanyag-gyártás, valamint a biomassza-erőművek előretörése: a keletkezett salakanyag biomasszaként hasznosítható, így energia nyerhető belőle. A sörgyártás energiaigényes tevékenység, főzéséhez elektromos energiát vesznek igénybe a gyárak. Az iparág képviselői szerint ezért nagy előrelépés lenne, ha az általuk elhasznált energiának mintegy 50 százalékát tudnák pótolni saját erőforrásból.

(FATÁJ megjegyzés: Íme egy technológia, ahol folyamatosan [télen-nyáron, sőt nyáron talán még jobban] szükség van sok technológiai hőre. Nem lepődnék meg, ha a nagyüzemi fafűtés e területen is hamarosan megjelenne. A biztosan eladott hő mellett pedig már jobban gazdaságos a biovillany előállítása is.)

inforadio.hu 08-24, stop.hu 08-25,

 

Nagypáli önkormányzata japánfűzt termeszt energiaültetvényként

Egyelőre kísérleti, illetve hírverő jelleggel energianövényt, japán fűzt kezdett termeszteni az önkormányzat. A megújuló energiaforrások felhasználását évek óta elszántam propagáló helyhatóság vezetői már a 2 ha-os ültetvény bővítésén gondolkoznak.

Különlegességét a barna szénével vetekedő fűtőértéke adja: égetése két fázisú, előbb 400-450 Celsius fokon elizzik a fa, ennek során metán csapódik ki, mely gáz pedig 1400-1500 fokos hőt leadva semmisül meg. Nagy előnye még, hogy hamutartalma csupán 15% - a többi hasznos anyag. További részletek az eredeti cikkben: zalaihirlap.hu 08-24

 

Szlovákiában megduplázták a biomassza kazánokra adott támogatást

A szlovák gazdasági minisztérium augusztus huszadikával megkétszerezte a napkollektorokra és a biomasszával működő kazánokra adott támogatás összegét. A program április óta tart, de eddig kevesen érdeklődtek iránta. Az állam a nagyobb összegű támogatással próbálja a lakosságot még jobban ösztönözni a környezetkímélő energiatechnológiák alkalmazására. A háztartások a napkollektorok vagy a kazánok felszerelését követően igényelhetik a támogatást a szlovák innovációs és energetikai ügynökség kirendeltségeinél.

mno.hu 08-22 a Pravda.sk alapján

Gyűjtötte és tömörítette: Mőcsényi Miklós

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.