FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-09-23

Arc az innoLignumról - Nadobán Erika, HUNDUNA

A hatalmas gépek sorai között egy szerény sátor húzódott meg: a HUNDUNA S.R.o. támaszpontja. A parancsnok Nadobán Erika ügyvezető. Őt kérdeztem a felvonultatott munkagépek tulajdonságairól.

Az eredetileg reklámgrafikus hölgy komoly sikereket tudhat magáénak a művészpályán is. Kiállítások, arculattervek igazolják tehetségét. A három nyelven beszélő ügyvezető vadászaton, pontosabban a vadászatszervezésen keresztül ismerkedett meg az erdészeti munkagépekkel. Még pontosabban olyan gépgyártókkal, akik vadásztak. Ez meglehetősen távol áll az eredeti szakmájától. De innen szép nyerni.

 

- A kérdés tehát az, hogy a művésznőből hogy' lett üzletasszony?

- A családunk örmény gyökerekkel rendelkezik, akiknél a művészet és a kereskedelem egybekapcsolódik. A megismert gépgyártók beszéltek rá, hogy kezdjem el forgalmazni a gyártmányaikat. Először üzletkötőként, piackutatóként ismerkedtem a területtel. Olyan területet kerestem, ahol nincs sok kereskedő, és különleges igények merülnek föl. Olasz gépgyártók termékeit ajánlottam, és két év után megalapítottam a saját cégemet. Ez tíz évvel ezelőtt volt.

- Mik a legfontosabb szempontok a munkájában?

- Mindig figyelemmel kísérem az újdonságokat, és azonnal igyekszünk piacra dobni azt a terméket, amiről úgy gondoljuk, hogy segítséget nyújthat a vevőknek. Nyilván csak azt lehet eladni, ami nekik megéri, és pénzt hoz.


A HUNDUNA ügyvezetője magyaráz

- Milyen gyártókkal áll kapcsolatban?

- Olasz partner kizárólagos képviselője vagyok, egy olyan cégé, amelyik szoros kapcsolatot tart fenn a megrendelőkkel, és az igényeknek megfelelően állandóan korszerűsíti a gyártott gépeket.

- Mit lehet tudni a forgalomról?

- Ebben az évben a gyártó forgalmazói között, a németek után, a másodikak vagyunk az eladás tekintetében. Idén már tíz gépet sikerült eladnunk.

- Milyen a szakmai háttere?

- Külsős szakértőim és üzletkötőim vannak. A nagyobb kiállításokon vagyunk jelen, de a legfontosabbak a gépbemutatók. Évente 3-4 ilyen bemutatót szervezünk. Tavaly például Nyíregyházán, Baján, idén Kaposváron, Kecskeméten és Baján voltunk.


Nadobán Erika egy lehetséges ügyféllel

- Mit tudnak ezek a gépek?

- A véleményem szerint át kellene gondolni a tuskók megsemmisítésének az eddigi módszereit. A tuskófúrás is jó eljárás, de utána szántani, forgatni kell a talajt. A mi gépünk egy menetben úgy tudja előkészíteni a talajt, hogy azonnal lehet ültetni. Mintegy fél méter a munkamélysége, bemarja a földbe a tuskót és a gyökereket is, ezzel elősegíti a humuszképződést.

- Mekkora a munkaszélessége a gépeknek?

- Különbözőek a gépeink, a kisebbek 50 cm-esek, a nagyobbak 2,50 méter szélesek. A mélység pedig 40-70 cm között változik. A hivatalos adat 50 cm, de a gépbemutatókon a tamáskodó erdész-szakemberek mérőszalaggal állapítottak meg 70 cm-t.

- Miért ajánlja ezeket a gépeket?

- Ezekkel a gépekkel tehát energiát, pénzt és időt takaríthatnak meg. Nem mindegy, hogy ugyanazzal a géppel el tudom végezni mind a két munkafolyamatot.

- Hoztak valamilyen újdonságot erre a kiállításra?

- Igen. Az itt látható gépeket a vásárlóktól kértük kölcsön, és külön büszkék vagyunk arra, hogy a nagyobb gép két hónapja jött ki a gyárból és a németek után mi adtuk el a második példányt a világon. A kisebb gépet is csak három hónapja gyártják. A legújabb gépünk bozótirtásra, vágástér takarításra és tuskózásra is alkalmas. Tehát szárzúzás és marás együtt. Ez a kombinált gépünk csak 30 cm mélységig dolgozik, de a bozótban akár 30 cm átmérőjű fát is le tud dönteni. A farostot olyan vékonyra aprítja, hogy gyorsan elbomlik.

- Milyen gépek szerepelnek még az ajánlatuk palettáján?

- Vannak kőaprító gépeink, amelyek a 30-40 cm átmérőjű köveket is eldolgozzák 1-2 cm-es darabokra. Árulunk útkarbantartásnál használatos gépeket, sószóró-, hómaró-, seprőgépeket, fűnyírókat és lombfelszedő gépeket.

- Mennyibe kerülnek ezek az erdészeti masinák?

- 7 és 21 millió Ft között mozog az áruk. Az utóbb említett kombinált gép ára 4-12 millió közötti.

- Milyen erőgép kell ezekhez?

- Kardános vagy hidraulikus meghajtást igényelnek, nagyteljesítményű traktorokról, ami azt jelenti, hogy minimum 100 illetve 260 LE teljesítmény szükséges.

- Mekkora a szállítási határidő?

- Általában 2-4 hét. A nagyobb gépekhez kell egy hónap.

- Megoldott-e a szerviz és van-e garancia?

- Minden megyében kötöttünk szerződést gépjavító műhelyekkel. Olyan jók a gépek, hogy két év a garanciát adnak. A vevőink véleményét egyébként meghallgathatják a honlapunkon. Az erdész partnerek jól felkészültek, és ez nagy kihívást jelent számunkra - tette hozzá végezetül a HUNDUNA S.R.o. ügyvezetője.

 

Zétényi Zoltán - Forestpress

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.