FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-09-29

Ágytól-asztaltól - Réz András esztéta előadása

Akik kilátogattak szeptember 12-én a Budapesti Vásárközpontban megrendezett BNV-re, személyesen találkozhattak Réz András esztétával, aki a Magyar Bútor és Faipari Szövetség felkérésére - Ágytól-asztaltól címmel - egy interaktív előadás keretében a hazai bútorgyártók, a magyar bútor lehetőségeit vette számba.

Az esztéta előadását a lakáskultúrával, a lakás és az egyén kapcsolatával vezette be. A bevezetőben kitért az egyes berendezési stílusok, bútorok és az ember közötti kapcsolatra. A lakás berendezése, bútorzatának stílusa, a megválasztott anyagok felhasználása sok esetben tükrözi a használó egyéniségét. Vannak emberek, akik kemény hideg tapintású, szabályos vonalvezetésű bútorokat szeretik és vannak személyiségek, akik inkább a kerekebb ívesebb vonalakat, melegebb, puhább anyagokból készült tárgyakkal veszik magukat körül és abban érzik jól magukat. Azonban bármilyen is legyen fontos, hogy a használó megtalálja önmagát az őt körülvevő tárgyakban.

 

A hallgatóság komplex képet kaphatott a hazai, illetve a külföldi bútorgyártás történetéről, alakulásáról. Példaként, Réz András Kínát és a napjainkban oly sokat emlegetett kínai termelés alakulását hozta fel, miszerint nem is olyan régen a kínai termékek a kézművesség remekei voltak, igazi mesterdarabok, amelyek megjelenésükkel hirdették a precíz aprólékos munkát, és az időtállóságot. Napjainkban jellemző, hogy az értékes nyersanyagokból nagyon sok "bóvli", műszaki tartalmában erősen kritizálható terméket állítanak elő, az aktuális mesterségesen kialakított piaci igényeknek megfelelően, óriási mennyiségekben, mellyel az európai gyártók nem tudnak versenyre kelni. Ez a tendencia jellemző a kínai bútorgyártásra is. Az utóbbi időben a divatvilágban Törökország egyre nagyobb erővel jelenik meg amely az olcsó munkaerővel és a földrajzi közelségével magyarázható, és ez prognosztizálható a bútorpiacon is. Hosszú évek óta az olasz designerek töltik be a vezető szerepet a bútor illetve a divatvilágban és sokáig a bútorvásárlásnál az a mottó volt jellemző, hogy "mindegy, hogy milyen csak ne magyar bútor legyen". A hazai bútorgyártás zuhanó tendenciát vett fel, amit csak tudatos és komoly munkával lehet újra talpra állítani. Az előadó fontosnak találja, hogy minden komoly bútorgyártó jelenjen meg egyedi tervezésű bútorokkal, amelyek a gyártó képességét és a tervező kreativitásának nagyszerűségét hirdetik. Véleménye szerint jó megoldást jelentene, ha a jövőben a gyártók felvállalnának egy, úgymond mecénási szerepet és fiatal formatervezőket bíznának meg egy-egy munka elvégzésével.

 

Az előadás záró részében a reklám szerepéről, az értékesítési stratégiákról hallhatott az egyre sokasodó hallgatóság. Hallhattuk, hogy a televíziós reklámok vezető szerepét átvette az úgynevezett event marketig (eseménymarketing), ami közvetlen kapcsolattatáson alapuló reklámlehetőség. Fontos, hogy a bútorgyártó termékei megjelenjenek kiállításokon, vásárokon, ahol az érdeklődő testi közelségbe kerülhessen a bútorokkal, amelyek idővel az ő lakását tehetik otthonosabbá. Az esztéta szerint jó megoldást jelenthet marketing szempontból egy-egy helyi, vagy akár házi vásár, ahol esetleg több helybéli gyártó is bemutathatja termékeit és akár létrejöhet egyfajta árukapcsolás is.

Kiemelt szerepet játszik az internet az értékesítési stratégiák kialakításánál. Olcsó és közvetlen elérést biztosít. Egy-egy jól szerkesztett weblap ma már nélkülözhetetlen, a webáruházak forgalma pedig folyamatosan nő. Az előadás után, az ember fejében még mindig az a kérdés motoszkált, hogy tényleg csak ennyit kellene tennünk, hogy újból megerősödjön a hazai minőségi bútorgyártás, vagy talán ezzel a kiállítással már meg is tettük az első lépést?

lejegyezte: Bencsik Balázs

A "magyar bútor" projektről bővebben:

Magyar Bútor és Faipari Szövetség

1012 Budapest, Kuny D. u. 13-15.

Tel: (1) 202-3395

Fax: (1) 355-8602

 

email: info@butorszovetseg.hu

www.butorszovetseg.hu

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.