FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-10-01

Touch Wood, a faházas mobil

A japán NTT DoCoMo mobilcég bemutatta a Touch Wood nevű faházas mobiltelefon prototípusát. A gyártás során fokozottan figyelnek a környezetre.

A japán cég munkatársai egy olyan eljárást alkalmaznak, amelynek köszönhetően a faalapanyagok jobban formázhatók és ezért ellenállóbbak a különböző környezeti hatásokkal szemben. A nyersanyagokat környezetvédelmi szempontok alapján szerzik be. Olyan fákat választanak ki, amelyek az erdőritkítási, illetve -bővítési eljárásoknak esnek áldozatul. Az NTT DoCoMo azzal érvelt, hogy eddig nem igazán volt megoldott az erdőritkítások miatt kieső fák feldolgozása. A Touch Wood készülékek esetében viszont a fákhoz a more trees nevű japán program keretében jutnak hozzá.

 

A vállalat mérnökei szerint a hagyományos fa nem lenne alkalmas mobilház-alapanyagnak, mivel hamar elkopik. Éppen ezért esett a választásuk a ciprusfára, amit az Olympus 3D-s tömörítési-formázási eljárása segítségével dolgoznak fel. Ennek köszönhetően a famobilház nagyon robusztussá és vízállóvá válik, nem tehetnek benne kárt a penészek, illetve a különböző bogarak és rovarok sem. Emellett megtartja a természetes színét és erezetét. A japán vállalat szakemberei továbbá teljesen lemondtak a lakkok és más mesterséges anyagok használatáról.

 

"Első ránézésre nagyon jónak tűnik a gyártási folyamat, amennyiben valóban a felesleges fákat dolgozzák fel és nem alkalmaznak az alapanyagok konzerválásához vagy színezéséhez mérgező vegyi anyagokat. Ugyanakkor még nagyon nehezen lehetne meghatározni, hogy egy ilyen gyártási folyamatnak vannak-e és ha igen, milyen ökológiai előnyei" - nyilatkozta Iza Kruszewska, a Greenpeace International vegyi anyag-szakértője. A konszern a Touch Wood modelljét be akarja mutatni október elején a genfi ITU Telecom World nemzetközi kiállításon, míg a prototípus az október 6 és 10 között megrendezendő CEATEC Japan rendezvényen lesz látható.

Forrás: Sg.hu 10-01

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.