FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-10-06

70 éve védett a Nagyerdő Debrecenben

70 éve védett Debrecen tüdeje, a Nagyerdő. A több mint ezer hektáros területen a kocsányos tölgy az őshonos fafaj.

A tölgyek dominanciáját azonban ma már nem lehet emberi beavatkozás nélkül fenntartani. Az Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének munkatársai évtizedek óta azon dolgoznak, hogy a Nagyerdő megőrizze eredeti állapotát. A védetté nyilvánítás évfordulóját egész hetes programsorozattal ünneplik.

 

Már a lombkoronája is tiszteletet parancsoló ennek a több mint 190 éves tölgynek. A debreceni Nagyerdőn nem ez az egyetlen majdnem két évszázados fa. A Nagyerdő tölgy állományának több mint 10 százaléka 100 évesnél idősebb. Az erdő 1939-ben, az országban elsőként lett természetvédelmi terület. Azóta ide csak az őshonos fafajokat lehet ültetni, a nem őshonosokat pedig le kell cserélni. Ezen évtizedek óta dolgoznak az erdészet munkatársai. Az akácokat át kell cserélnünk kocsányos tölgyre. Ebben a munkában, úgy gondolom nagyon jól állunk, hiszen az '50-es években még 50 % fölött volt az akác aránya, ma meg már azt mondhatjuk el, hogy bőven 10% alá került, és a helyükre tölgyet ültettünk a Nagyerdőben - mondta el Juhász Lajos, a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. Debreceni Erdészetének erdészeti igazgatója.

 

A Nagyerdő egyes részein mesterséges beavatkozással akadályozták meg azt, hogy más fafajok szaporodjanak el. Itt például makkot vetettek a kipusztult tölgyállomány helyére. Vass Tamás fafaragó népi iparművész is éppen tölgyfával dolgozik. A nyugalmazott erdőmérnök egy emlékoszlopot farag a Nagyerdő védettségének 70-ik évfordulójára. Az oszlop a hétvége óta zajló fafaragó népművészeti szaktábor keretében készül.

 

Ez a faragó tábor inkább ilyen kaláka jellegű munka, hogy 2-3-4 ember össze tud jönni egy-egy alkalommal, és akkor dolgozunk rajta - hallhattuk Vass Tamás fafaragó népi iparművészt. A Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. és a Hortobágyi Nemzeti Park a Nagyerdő védettségének 70-ik évfordulója alkalmából október 8-án ünnepséget szervez. Akkor avatják fel Vass Tamás emlékoszlopát is.

 

Szerkesztette: Vida Gyula, Forrás, fotó: Debrecen Televízió 10-05

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.