FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-10-13

Északi fahírek

Javaslat Helsinki egészének fával fűtésére

 

A Finn Mezőgazdasági Termelők és Erdőtulajdonosok Központi Szövetségének (MTK) elnöke Juhra Marttila azt javasolja, hogy Helsinki egészét erdő alapú energiával lehetne fűteni. Ezzel az egész ország számára példát mutathatna a város, hogy távfűtését finn bio-energia alapon oldja meg. Ez hozzásegítené Finnországot hogy elérje az EU energia és klíma csomagjában vállalt megújuló használati mértéket.

Marttila szerint a finn erdőtulajdonosok és vidéki vállalkozók elegendő faforrással rendelkeznek a távfűtő művek fával ellátásához. Továbbá ez semmilyen akadályt nem okozna a fafeldolgozó ipar alapanyaggal kiszolgálásában. Bőségesen elegendő fa van az ipar és az energia termelés egyidejű kiszolgálásához. Ugyanakkor úgy látja, hogy az ipar teljes energia ellátását csak megújuló energiahordozókból nem lehet biztosítani, több atom- és vízenergiára lesz szükség ahhoz, hogy az általános fogyasztás és az ipar igényeit ki lehessen elégíteni.

Forrás: Nordic Family Forestry 2009-10-06

 

A finnek várhatóan megjelennek vevőként a svéd papírfa piacon

 

A svéd erdőtulajdonosok arra számítanak, hogy a finn vevők figyelme a svéd papírfa piac felé fordul amiatt, hogy a balti országokban és Oroszországban a fa árak gyorsan és erősen emelkednek. A Finnországba irányuló svéd faexport hosszú ideje majdnem nulla volt. A fenti áremelkedés miatt ugyanakkor a finn vevők aktivizálták magukat nyugati szomszédjuk irányában.

Pusztán három hónap alatt a balti papírfa ára 60%-kal és még felette is nőtt. A svéd erdőtulajdonosok most is Európában a legalacsonyabb árat kapják. Arra lehet számítani, hogy a finn hajók a közeljövőben elérik a svéd partokat olcsó papírfát keresve.

Magnus Juntikka, a Skogssällskapet (egy svéd erdővagyon kezelő cég) erdészeti igazgatója arra bátorítja a svéd erdőtulajdonosokat, hogy most addig adjanak el, amíg vannak vevők. Ha az árak ismét kiegyenlítődnek és a vevők feltöltik készleteiket, a kereslet csökkenni fog.

Forrás: Nordic Family Forestry 2009-10-06

 

Svédországban a a bio-energia fogyasztás meghaladja az atom- és vizienergia együttes fogyasztását

 

2009-ben a bio-energia kibocsátás Svédországban eléri a 125 TWh (tera-watt-óra) szintet, ugyanakkor az atom- és vízenergia termelésének együttes mennyisége 124 TWh-ra várható. A Svéd Bioenergia Szövetség igazgatója Gustav Melin szerint a bio-energia termelés rendületlen növekedése a legfontosabb tényező Svédország fenntartható energia rendszerének létrehozásában.

Bio-fűtőanyagokat hasaznál az ipar, főleg az erdőipar, valamint a távfűtő üzemek áramtermeléssel kombinálva, a magán fűtéshez (pellet és tűzifa), továbbá hajtóanyagkényt (etanol, bio-dízel és biogáz). Minden említett szektorban folyamatosan növekvő a felhasználás.

A széndioxid adó, a zöldáram tanúsítvány és adóengedmény e mozgás meghatározó ösztönzője. Erős általános támogatásokra van szükség, valamint a fosszilis energiahordozókat szankcionálni kell a széndioxid kibocsátásért fizetéssel.

Forrás: Nordic Family Forestry 2009-10-06

Talózta: MM

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.