FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-10-28

Megújul a Börzsönyben kanyargó kisvasút

Megújul a népszerű börzsönyi kisvasút, a kismarosi állomásépületet mostani rendbehozatala is a folyamatos felújítási munkálatok része. A természetjárók nagy örömére új tanösvényeket építenek ki, és korszerű információs rendszert hoznak létre, mely segítségével könnyebben megismerhetjük a Börzsöny ökológiai világát.


A méltán népszerű kisvasutak megújítása kapcsán Királyréten nyitóünnepség keretében indították el az európai uniós forrásokat is igénybe vevő projektet.

Megkezdődött a kismarosi erdei kisvasút állomásépületének megújítása; a munka a 300 millió forintos börzsönyi kisvasút-fejlesztési projekt része, a költségeket az Ipoly Erdő Zrt. és az Európai Unió állja.

Az összesen 40 kilométer hosszú, a Börzsönyben kanyargó kisvasút folyamatosan megújul, a mostani beruházás a királyréti és a kemencei 14 kilométeres szakaszt érinti. Ezen belül kerül sor a 60-as években épült, mára elavult kismarosi végállomás teljes rekonstrukciójára.

 

A falak egy részét lebontják, új külsőt, tetőszerkezetet kap az épület. Olyan információs rendszert is felállítanak, amely az ide érkező utasoknak a Börzsöny ökológiai értékeiről ad majd átfogó képet. Érdekességeket tudhatunk meg a 30 ezer hektárnyi, jórészt tölgyből és bükkből álló erdő természeti kincseiről, beleláthatunk az itt buzogó 400 forrás, 120 patak és a sokféle állat- és növényritkaság életébe.

Az állomás felújítás egy évig tart, 2010 végén már fogadják a turistákat. A forgalom addig sem szünetel, jelenleg az őszi menetrend szerint, a hétvégeken közlekedik a kisvasút. Hamarosan megkezdődnek a vágányfelújítási munkálatok is, elsőként a Kismaros-Hártókút közötti szakaszon. A beruházás a papphegyi kocsiszín korszerűsítésére és a Kemence mellett működő kovácsműhely megújítására is kiterjed. A műhelybe látogatók megtekinthetik, miként hozzák helyre a régi kocsikat korabeli szerszámokkal a hozzáértő mesterek.

 

A börzsönyi kisvasutak nagy népszerűségnek örvendenek, évente százezer utas szemlélheti meg a kocsikból a különleges tájat. A kismarosi végállomás-épület új formájában várhatóan még több látogatót vonz majd, csakúgy, mint a pálya mellé felépítendő esőbeállók, és azok a tanösvények, amelyek főként iskolás csoportoknak nyújtanak élményt a természet gazdagságáról.

 

Pillanatképek a Királyréten rendezett Családi Napról.

A kisvasutakkal kapcsolatban meghirdetett gyermekrajzverseny egyik boldog díjazottja

Fotó: Tóth János, Forrás: Ipolyerdő Zrt.

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.