FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-11-11

Técsői pelletgyár - elindult a termelés

Eredményes próbaüzem után Ukrajnában, Técsőn elindult a Skála csoport energetikai vállalkozása, a Skála-Energy Kft. által irányított, évi 35.000 tonna termelőkapacitású pelletgyár.

A nagy nyomáson préselt apró fűrészpor-rudakat fűtőanyagként használják. A terméket teljes egészében osztrák, olasz és szlovén piacra szállítják. Az üzem beindításához a Magyar Fejlesztési Bank magyar vállalkozások nemzetközi szerepvállalását elősegítő hitele is hozzájárult.

Técső a Tisza völgyében, a hegyekből levezető utak csomópontjában, a legoptimálisabb helyen fekszik a környék több száz fafeldolgozó üzemében keletkező faipari melléktermék begyűjtéséhez. A gyár a város iparterületén, mintegy 1,35 hektáron működik. Itt indították el az 1.100 négyzetméter alapterületű gyártócsarnokban a jelenlegi 5 tonna/óra késztermék gyártására alkalmas pelletüzemet.

A pelletgyár közel 1,1 milliárd forintos beruházással másfél év alatt épült fel, amelyhez az MFB 752 millió forintnak megfelelő összegű euróhitelt nyújtott. A beruházás Ukrajna 2009. évi, eddigi legnagyobb értékű, magyar tulajdonú ipari beruházása. A gyár építése és a gépsor telepítése 2009 áprilisában befejeződött, az üzemben azóta folyamatos termelés folyik.

A fapellet megújuló energiaforrásnak számító, természetes tüzelőanyag. A pelletgyártás nyersanyagai faipari melléktermékek: fűrészpor és faapríték. A gyártás során a nyersanyagokat tisztítják, szárítják, és magas nyomáson, mesterséges adalékanyag vagy ragasztó hozzáadása nélkül préselik össze. A feldolgozást követően a pellet tartós, magas fűtőértékű, tiszta és jól kezelhető tüzelőanyag lesz, szárazsága 10% alatti. Kis mérete miatt úgy áramlik a csövekben, mintha folyékony vagy gáz halmazállapotú lenne, így teljesen automata gyártási rendszeren belül készülhet. A fapellet olcsó, környezetbarát, széndioxid semleges, kiváló fűtőértékű tüzelőanyag, amely a legnagyobb komfortkörülmények között használható és egyszerűen kezelhető.

Az üzem indítását követően rövid idő elteltével 100 százalékos kapacitással működő gyár tulajdonosai már a jövőt tervezik. 2010-ben megkezdik a técsői üzem kapacitásbővítését 35.000 tonnáról 70.000 tonna/évre, valamint Kijev mellett egy új, 140.000 tonna/év kapacitású gyár építését. A bővítés és a kijevi gyár várható költsége meghaladja a 23 millió eurót. A tervek szerint 2011-ben befejeződő második beruházási lépcsővel a Skála-Energy Kft. Közép-Európa egyik legnagyobb pelletgyártója lesz.

 

Forrás: MTI

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.