FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-11-17

Eldőlő dominók? A válság még nem ért véget...

Az értékesítés szempontjából hat meglehetősen feszült hónapnak néz elébe az osztrák faexportőrök csoportja, amely október 30-án a Holzkurier meghívására Bécsben ülésezett.


A kibővített üzleti csoport sok bizonytalanságot felismert, melyek a kereslet újbóli növekedése során felmerülhetnek.

 

Ezek egyike az alapanyag ellátásra vonatkozó lehetőségek Oroszország és a skandináv országok felől. Svédországban végleg feldolgozták a viharkárosított faanyagot. Így a szállítások nagymértékű elhalasztására került sor a rönk területén. A svéd fűrészrönk raktárak augusztusban még 2,1 millió m3-rel mélyrepülésben voltak, vagyis a tavalyihoz képest bő 2 millió m3-rel elmaradtak.

"A skandinávok a közeljövőben már nem tudják Európát fűrészrönkkel elárasztani", állapították meg. Ehhez még hozzájárul, hogy akár 25 euro/m3 árkülönbség is előállt a közép-európai színvonal fölé. Így az áru kevésbé bizonyul versenyképesnek Közép-Európában.

 

Az olló nagy valószínűséggel még tovább fog nyílni

Közép-európa fűrésziparában is felmerül a dilemma, hogy a rönkár relatív magas lesz, de a késztermék iránti csekély érdeklődés alig enged teret a javulásra. Ezzel ellentétben az a gyanú, hogy "az árak továbbra is nyomás alatt maradnak".

"Átfogó megrendelés visszatartás van életben, így a tél a termelőknek, az iparnak és a kereskedőknek is kemény lesz". A 2010-es évkezdésre várható helyzet nagyban hasonlít az ideire.

"A 2009 májusától kezdődött fellendülés számos vállalatnak mentette meg az életét. A bankok felismerték, hogy előnyösebb lenne a javult piaci esélyeket kihasználni, nem pedig a veszélyeztetett vállalkozásokat felszámolni. Attól tartok, hogy ilyen szerencse 2010. telének végén már nem mindenkinek fog megadatni", vélte az egyik előadó.

 

Kihagyott piaci lehetőségek

"Az erdőgazdaságok és a felvevői között a mennyiségről és az árról szóló vita sok piaci lehetőséget semmisített meg Ausztriában. A világpiacokon senkit sem érdekel, hogy vajon Ausztriában a megfelelő fa a megfelelő időben épp a piacon van. A vevő az áruját akarja. Nem vár, hogy a termelőnek az ár, a mennyiség és a minőség megfelel-e. Éppen a keleti Földközi-tenger országaiban, ahol a helyi ünnepek befolyásolják a gazdaságot, minden időkeretet ki kell használni", vezette elő Alfred Vesely, Vesely Timber Export, Bécs.

Áprilisban és májusban fahiány volt, vagy túl drágán adták. Augusztusban egyáltalán nem kapott semmiféle árukínálatot. Most késő ősszel megint eljött az idő, "amikor naponta 20 fűrészes és hajós (fuvaros) hívja fel ajánlatával, de egy vevő sem" - nem csak neki biztos jelei a kereslet lecsökkenésének.

"Idén a korai fellendülés sok vállalkozást megmentett. Ha ez 2010-ben túl későn érkezik, sokan el fognak dőlni, mint a dominó" - egy faexportőr

 

Meghitelezés, az algériai üzlet mintájára

Algériában, augusztus 1-től, az importot hitelfizetéssel kell bonyolítani. Ez megnehezíti az üzletet. Az együttműködők itt még "a hitelbázisra könnyen szállítottak". Előfordult azonban, hogy az áru nem lett kifizetve, mivel az importőrök más megrendelésre használták a hitellevelet.

Líbiában egy nagy raktárt bezártak. Ezzel pillanatnyilag egy fontos importútvonal szűnt meg.

"Líbia továbbra is csendes. Kínai építővállalkozások gondoskodnak arról, hogy új dimenziók iránti érdeklődés megmaradjon".

Dubaiban a válság még régen nincs befejeződve, az építkezések állnak - készlakást nem adnak el.

 

Honnan jön a fellendülés?

Ha Európa a lecsökkent szinten marad, az USA-ból nem érkezik valódi fellendülés és a Levante-régió (Szíria, Libanon, Palesztina, Jordánia) nem indul be, akkor honnan érkezhetne a fellendülés, - erről vitáztak.

A remény Kína, ahová 2008-ban Németországból nagy mennyiségek lettek szállítva. Ennek feltétele, hogy a kanadai áraknál olcsóbb legyen.

"Kína ismét jönni fog. A szállítási költségek Kínáig olcsóbbak, mint néhány európai relációban", mondta az egyik résztvevő.

"Olaszországról már nincs mit beszélnünk, mivel napi- sőt óránkénti üzlet lett". Ezt egy mértékadó olasz exportőr csoport nyilatkozta.

"Már majdnem nekem kell bocsánatot kérnem a vevőtől, hogy veszem a bátorságot és megkérdezem, hogy öt hónap múltán miért nem fizetett még".

A kereskedelemnek banki funkciókat kell átvennie. "A nagy termelők jogosan szigorodnak, ami az üzleti kapcsolatban a rossz fizetésben mutatkozik meg."

"Amíg ilyen sok lakás üresen áll, addig az építtetőnek nincs pénze. Így nem fizeti ki az építési vállalkozót és a beszállítók sem kapják meg pénzüket.", elemezte az egyik. A végszava: "A válság csak most kezdődik!"

A rossz fizetési erkölcs az igazi gyengeség.

 

Csend az építőiparban és az exportban

Jelenleg az olasz építőipar történéseiben megint nagy a csend. Hírek/történések csak az abruzziai földrengés sújtotta területekről érkeznek. A csomagolóiparban szeptemberben - 3 hónap után - az érdeklődés "az egyik napról a másikra" megszakadt. Ütésszerűen 20 euro/m3-t csökkentek az árak. Ellentétben a szükséglettel itt alaposabb visszaesés van. Júliusban a fenyőfűrész faanyag ára aránytalanul növekedett, most pedig az árszínvonal naponta visszaáll, magyarázta a csoport a piaci eltérést/kilengést. Abban reménykednek, hogy a rossz rönkellátás és az árak kapcsolata ennek ellenére pozitívan fog hatni az ár jövőbeni alakulására.

 

Törölközőt bedobni

A mostani helyzetben úgy tűnik, hogy a jövő év elején sok fűrészüzem le fog állni. Néhányan annyira nincsenek motiválva, hogy végleg bezárnak. Ausztriának és Németországnak 2010-re a "semmi sem lesz" lett jósolva. Az államoknak nincs pénze a további programokra.

 

Fordítás: Jarabek Imre, Forrás: TimberOnline 11-05

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.