FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-11-18

A magyar erdők jó kezekben vannak - OEE elnök

Az Országos Erdészeti Egyesület Elnökének nyilatkozata a REKK-tanulmány megalapozatlan következtetéseiről


A Regionális Energiagazdasági Kutató Központ nyilvánosságra hozott tanulmányában azt állítja, hogy évente 3-3,5 millió köbméternyi illegális fakitermelés van Magyarországon. A sajtó felkapta a hírt, vezető napi- és hetilapok, hírportálok foglalkoztak a témával, 50-75 milliárdos fekete fapiacról beszélve. Egyesek azt sejtetik, hogy a hiányzó fa eltüntetői maguk az erdészek, az erdőgazdálkodók -, köztük az állami tulajdonú erdők kezelői, az erdőgazdaságok.

Az Országos Erdészeti Egyesület, e másfél évszázados szakmai szervezet elnökeként nem hagyhatom szó nélkül ezt a lejárató kampányt, a nemzetközileg is elismert magyar erdészet besározását!

 

A tanulmány készítői úgy mondanak sommás ítéletet, hogy nem ismerik a számításaikban alkalmazott erdészeti alapfogalmak valódi tartalmát - azokat félre értelmezik, így helytelen következtetésekre jutnak. Alapvető hiba, hogy olyan értékeket használnak fel, melyek a szárazföld legösszetettebb ökoszisztémájának csupán a modellezésére alkalmasak, könyvelői szemléletű leltári elszámoláshoz viszont nem. Ennek belátásához egyetemi szintű faterméstani képzettségre volna szükség. Az erdő esetében az alapadatok lehetséges szórásának mértéke egy nagyságrenddel meghaladja a kimutatott eltérés értékét. Ezt az "eredményt" tényként kezelni súlyos szakmai és matematikai hiba!

 

A tanulmány állítja, hogy a piac a feltételezett illegális famennyiséget is felveszi. Ezt alátámasztani kívánó elemzésében következetlenül és hibásan alkalmaz statisztikai adatokat. Olyan szakszerűtlenül megválasztott váltószámokat használ, melyek önmagukban is a kimutatni szándékozott hibával összemérhető nagyságú számítási hibát okoznak.

A szerzők elegánsan túllépnek számításaik szakmai és matematikai ellentmondásain. Például az egyik év kalkulált háztartási tűzifa-felhasználásának mértéke önmagában meghaladja az ugyanazon esztendőre számított teljes fakitermelést. A tanulmányban ugyanekkor a feltételezett illegális fakitermelés értéke negatív. Ez nyilvánvalóan lehetetlen.

Egy komoly, nyilván jelentős anyagi támogatással készült tanulmányban ilyen elemi hibákat elkövetni, azokat publikálni több mint meggondolatlanság.

 

A tanulmányból a média súlyos következtetéseket vont le és tett közzé. Ezek egyike szerint az "eltűnt fa" haszonélvezői maguk az erdőgazdálkodók, erdészek - akiknek érdekében áll az átláthatóság akadályozása. Tudni kell, hogy Magyarországon az erdők mintegy felét az állam, a fennmaradó részt pedig a magán erdőgazdálkodók kezelik, az erdészeti hatóság által szabályozott és ellenőrzött formában. A kitermelt faanyag minden köbméterével el kell számolni.

A hatóság mellett, az állami erdőgazdaságok következetesen felállított szervezeti rendszere minden fakitermelést többszörös visszacsatolással ellenőriz. Nyilvántartásaikat könyvvizsgálók hitelesítik, működésüket testületek felügyelik. Ha ekkora mértékű illegális fakitermelés lenne a háttérben, arról minden érintett erdőgazdasági szereplőnek tudnia kellene.

A 3,5 millió köbméter illegális fakitermelés nyomait az erdőkben a laikus állampolgár is látná. E mennyiség csaknem 1 millió lakos téli tűzifa szükséglete. A feltételezés szerint tehát a falopásban minden tízedik honfitársunk cinkos!

Az illegális fakitermelés valóban jelentős probléma, ám mértéke a tanulmányban feltételezettnek a töredéke. Ellene az erdészek a hatóságokkal együttműködve, személyes biztonságukat is kockáztatva küzdenek.

 

A tanulmány hamis következtetéseit, rágalmait visszautasítom egy olyan szakterület képviselőjeként, mely Pethő Józsefévszázadok óta, esküvel megerősített hivatásának tekinti az erdővagyon gyarapítását, korrekt kezelését. A feltételezés a hatóságok tevékenységét is megkérdőjelezi, miközben Magyarországon Európa egyik legszigorúbb erdőtörvénye működik, Európa legrészletesebb erdészeti adattárára alapozva. Felháborodásomnak adok hangot az ő nevükben is!

Tisztelt tanulmányírók, kérem, ne terjesszenek rémhíreket a sajtón keresztül! Állításaikat hitelt érdemlően támasszák alá, vagy tartózkodjanak egy közcélokat szolgáló, háromszáz éve megbecsült szakterület módszeres lejáratásától!

Dr. Pethő József, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke

 

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.