FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-01-12

EU szabvány lesz a gyermekbiztos ablak és erkélyajtó záróeszközökre

Egészen pontosan a fogyasztók által felszerelhető zárószerkezetekről van szó, melyeket ők az ablakokra és az erkélyajtókra utólag felszerelhetnek. Az ablak vagy erkélyajtó keretébe beépített záróeszközökre továbbra is az építési termékek 89/106/EGK tanácsi irányelvében meghatározott műszaki előírások az érvényesek.

 

Az EU Bizottságának 2010. január 7-i 2010/11/EU számú határozata a 2001/95/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv értelmében a fogyasztók által felszerelhető, gyermekbiztos ablak- és erkélyajtó-záróeszközökre vonatkozó európai szabványok által követendő biztonsági előírásokról szól.

 

Az 5 évesnél fiatalabb gyermekek körében a legtöbb baleseti halál, maradandó agy- és gerincsérülés a nagy magasságból, például ablakból, erkélyről leesés miatt következett be. A határozat felvezető szövege ismerteti több ország idevágó statisztikai adatait, illetve hogy e balesetek csökkentésére és megelőzésére az ablakok méretére, a felszerelt korlátokra és védőrácsokra számos nemzeti szabvány és jogszabály van. Ezek azonban tagállamról tagállamra eltérőek.

Számos a fogyasztók által utólag felszerelhető eszköz van, melyekkel korlátozni, vagy gátolni lehet az ablakok és erkélyajtók kinyitását. Ezekre azonban nincsenek egységes európai biztonsági szabványok.

2005-2007. között Ausztria, Dánia és Norvégia közös projektet hajtott végre a piacon kapható eszközök biztonságosságának értékelésére és a vizsgálati módszerek alkalmasságára. A vizsgálattal arra jutottak, hogy a gyermekek a "gyermekbiztos"-nak nevezett számos modellt ki tudtak nyitni; más modellek pedig szétestek, eltörtek, nem bírták az öregítést és valamennyi vizsgált modell mellől hiányzott az előírt alapvető utasítások valamelyike.

 

A 2001/95/EK termékbiztonsági irányelv 4. cikk (1) bekezdése alapján ilyen esetben különleges előírásokat kell meghatározni, majd megbízást kell adni az európai biztonsági szabványok kidolgozására annak érdekében, hogy a szóban lévő eszközök gyermekbiztosak legyenek, a várható élettartamuk alatt végig megőrizzék szerkezeti integritásukat, ellenálljanak az öregedésnek és az időjárási viszonyoknak, valamint világos utasításokat és információkat
nyújtsanak a fogyasztóknak.

 

A határozat két fogalmat definiál:

 

- "fogyasztók által felszerelhető záróeszköz": olyan eszköz, amely megakadályozza az ablak vagy az erkélyajtó kinyitását, vagy azt csak egy előre meghatározott pontig teszi lehetővé. Az ilyen eszközöket úgy alakították ki, hogy a fogyasztók utólag szerelhessék fel őket az ablakokra vagy az erkélyajtókra,

- "gyermekbiztos": olyan eszköz, amelyet az 51 hónaposnál fiatalabb gyermek nem tud kinyitni.

 

A mellékletében pedig egy oldalon felsorolja a fogyasztók által felszerelhető, gyermekbiztos ablak- és erkélyajtó-záróeszközökre vonatkozó különleges biztonsági előírásokat és vizsgálati módszereket. Ezek szolgálnak majd alapul ahhoz a szabványhoz, mely mindezt EU szabványba foglalja majd.

Amikor e szabvány majd rendelkezésre áll és a Bizottság úgy határoz, hogy a 2001/95/EK irányelv 4. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eljárásnak megfelelően közzéteszi a szabványok hivatkozási adatait a Hivatalos Lapban, akkor a fogyasztók által felszerelhető, gyermekbiztos ablak- és erkélyajtó-záróeszközök a szabványokban foglalt biztonsági előírások szempontjából a 2001/95/EK irányelv általános biztonsági előírásainak megfelelőnek minősülnek.

 

Ugye minden teljesen világos, valamint áttekinthető az EU szélsebes és egyszerű döntési gépezete e példa által is. A '90-es évek közepétől tett megfigyelések, majd a 2005-ben indított projekt alapján született egy EB határozat 2010. elején, hogy majd szabványt kell alkotni. Az pedig majd utána derül ki, hogy azon szabvány alkalmazása mikortól lesz kötelező. Talán nem tévedek nagyot, ha úgy 2015. körül lesz ez.

Persze újabb EU eljáráshoz vezet majd, ha a rafinált kölkök az így körbetanúsított és körüldokumentált eszközt is ki tudják majd nyitni és ki mernek majd esni azokon az ablakokon és erkélyajtókon is. Remélhetően ez nem fog akkor már előfordulni, de legalább is sokkal kevesebb lesz az esélye, a jobb és tanúsított megoldásoknak köszönhetően. Annyi biztos, hogy a csöppségekre nagyon vigyázni kell, mert sok olyasmit tesznek vagy vesznek észre, ami a felnőtteknek soha eszébe nem jutna.

A 2010/11/EU határozatot - rásegítéssel - találta
és ismertette: Mőcsényi Miklós

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.