FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-02-04

Magyarország erdeinek egészségi állapota 2009-ben

Több mint 20 év óta működik a magyarországi erdők egészségi állapotának rendszere, az Erdővédelmi Hálózat (EVH). E rendszer célja erdeink biotikus és abiotikus környezeti tényezők hatására kialakuló egészségi állapotának vizsgálata. Az EVH lehetővé teszi az egyes károsítások előrejelzését és ezzel a leküzdésükre való felkészülést. A többéves adatok alapján kimutatott trendek, alapjául szolgálnak az ágazatpolitikai döntéseknek is.


Az EVH 16x16 km-es hálózata részét képezi az erdők egészségi állapotát vizsgáló európai szintű hálózatnak. A 2009-es felvételek a nemzetközi rendszerrel összhangban levő felvételi metodika szerint zajlottak.

A sokéves vizsgálati eredmények alapján elmondható, hogy a magyar erdők egészségi állapota leginkább az időjárási viszonyok és egyes biotikus károsítók által befolyásolt. Tudni kell, hogy egy faegyed általános kondíciójával a legszorosabb összefüggést annak lombkoronája, az azt ért károsítás, illetve azon belül is a lombozat hiánya mutatja. Ugyanakkor vannak olyan károsítások, mint például a közelítési kár, vagy egyes levélgombák, melyek a faegyed kondícióját esetenként csak kisebb mértékben befolyásolják. Egyes károkozók, károsítások (pl. vadkár, levéltetvek, hó és jégtörés) részei, természetes velejárói az erdőnek, az erdei ökoszisztémának. Így, ugyan előfordulásuk észlelésre és rögzítésre kerül a során, de ezeket egy bizonyos mérték alatt az önszabályozásra képes ökoszisztéma kiheveri.

 

2009-ben az MgSzH Központ Erdészeti Igazgatóság szakemberei - az ország erdeit reprezentáló - 78 mintaterületen végeztek állapotfelvételt, melynek során a mintába került fák egésze (korona, törzs, gyökfő) értékelésre került.

 

A csapadékos tavaszi és nyár elejei időjárásnak köszönhetően az erdők egészségi állapota a felvételek alapján jónak értékelhető. A kimondottan aszályos őszi időjárás a fák növekedését már nem igazán befolyásolta. A lombkorona vizsgálata alapján a legjobb egészségi állapotban a cser, a gyertyán és a bükk fafajok, illetve az ilyen összetételű erdőállományok vannak. Közepes állapotot a lágylombosok mutatnak, míg a sort a tölgyek, az akác illetve a fenyők zárják. Ez utóbbiak számára hazánk klimatikus viszonyai zömében nem tekinthetőek optimálisnak. Az összes levélvesztés alapján a fák 54,8%-a tünetmentes (nincs értékelhető levélvesztés), 26,8%-a veszélyeztetett (csekély levélvesztés), 12,4%-a közepesen károsodott (közepes levélvesztés), 3,3%-a erősen károsodott (erős levélvesztés).

A lombozatot érintő átlagos kármérték, az összes fafajra vonatkoztatva, 19%, ami összességében gyenge károsodottságot jelent. Fontos mutató még az ún. holtfák aránya (2,6%), melynek több mint a felét az előző években már elhaltként regisztrált fák teszik ki. (A holtfák természetes velejárói az erdei ökoszisztémának. Arányuk a mintában az extenzív gazdálkodási szemléletváltozásnak is köszönhetően várhatóan tovább fog növekedni.)

 

Az erdők egy adott évben regisztrált egészségi állapota - mint statikus adat - mellett különös jelentősége van az egyes évek adatai összevetésének, a kimutatható trendeknek. Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy erdeink egészségi állapota kedvező, a károsítások mértéke az elmúlt években kellően alacsony átlagérték körül mozog, negatív tendencia nem figyelhető meg.

 

A teljes jelentés itt tölthető le (pdf).

Forrás: MGSZH Erdészeti Igazgatóság 01-22

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.