FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-02-25

Egy (két) patinás hazai parkettagyár végjátéka

Több évtizednyi sikeres működés után a felszámolás sorsára jutott Magyarország egyik legnagyobb parkettagyártója, a Baranya megyei Homparkett Hosszúhetényi Parkettagyártó és Fűrészipari Zrt.


A Homparkett vesztét tulajdonosának, a magyar magánszemélyek érdekeltségében lévő pécsi Mecsekparkett Kft.-nek a bedőlése okozta. Mindkét társaság felszámolási eljárása január 5-én indult, követeléseiket a hitelezők február közepéig nyújthatják be a Homparkett kijelölt felszámolójához, a Vectigalis Zrt.-hez, illetve a Mecsekparkettet felszámoló Concordat Kft.-hez. Romics Ágnes, a Homparkett felszámolóbiztosa így egyelőre nem tudja, hogy mekkora tartozása van a zrt.-nek.

A 2008-as mérlegéből azonban kiderül, hogy több száz millió forintos adósságot halmozott fel a vállalkozás az elmúlt években. A felszámoló most arra törekszik, hogy a termelést folytatni lehessen, és a két cég, illetve ingatlanjaik és eszközeik működőképes állapotban mielőbb piacra kerüljenek.

 

Az évente 25-30 ezer köbméternyi fát feldolgozó hosszúhetényi üzem a kilencvenes évek elejéig a Mecseki Erdőgazdasághoz tartozott, 1992-ben magánosították és létrehozták a Homparkett Rt.-t. Egy évvel később alakult pécsi székhellyel a Mecsekparkett Kft. A cégcsoportnál jelentős technológiai fejlesztés kezdődött és egy 1500 négyzetméteres új üzemmel is bővítették a gyártóterületet.

Magyarországon elsőként 1997-ben a Mecsekparkett kezdte el gyártani az akkor újdonságnak számító kétrétegű parkettát. A főként értékesítéssel foglalkozó Homparkett nemcsak idehaza, hanem az exportpiacokon is egyre jobb eredményeket ért el a korszerű és magas minőségű termékekkel. A cégcsoport árbevétele évről évre növekedett, 2000-ben már meghaladta a nettó egymilliárd forintot.

 

A sikerben jelentős része volt, hogy folyamatosan áldoztak termékfejlesztésre, szinte nem volt olyan év, amikor ne jelentek volna meg a piacon valamilyen újdonsággal. Az évtized közepén az egyre nagyobb konkurencia már éreztette hatását, ám a cégek sorsát végül az építőipar válsága pecsételte meg. A Homparkett nettó árbevétele 2007-ben még meghaladta a 480 millió forintot, nyeresége a 18 milliót, ám 2008-ban 367 milliós bevétel mellett 134 milliós veszteséget könyvelhetett el - amellett hogy költségcsökkentő intézkedéseket vezettek be, a dolgozók számát felére csökkentették. A saját tőke a jegyzett tőke 30 százalékára csökkent.

 

Tovább növelte a gondokat, hogy a hitelszerződéseket nem sikerült megújítani, a működést tavaly már döntően a készletek kiárusításából finanszírozták. Ráadásul több korábbi nagy vevőjük csődöt jelentett, illetve nem vagy csak jelentős késéssel fizetett. A Mecsekparkett 582 milliós nettó árbevétellel és 113 milliós veszteséggel zárta 2008-at - derül ki a cégbírósági adatokból. Az elmúlt év derekán már látszott, a cégcsoport menthetetlen.

Forrás: NapiGazdaság

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.