FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-03-05

Német fa csomagolóanyag-ipar - 22% visszaesés

A németországi fa csomagolóeszköz ipar 2009-ben majdnem minden területen visszaesést mutat. Az első három negyedév eredményei alapján a termelési érték lecsökkent 829 millió euróra.


A németországi fa csomagolóeszköz ipar 2009-ben majdnem minden területen visszaesést mutat. "A legrosszabb reményeink szerencsére nem teljesültek", mondta Seigfried von Lauvenber, a HPE - fa csomagolóanyag-ipari szövetség ügyvezetője.

Az első három negyedév eredményei alapján a termelési érték lecsökkent 829 millió euróra. Ez 22%-kal kevesebb, mint az előző évben volt. Jelenleg a 2006-2007-es év a szakma kívánt szintje - mondja Lauvenberg. Az egyetlen keserű pirula: a csomagoló-ipari faalapanyag ára szüntelen növekszik.

Az elmúlt évhez képes a raklap-gyártás körülbelül 13%ra, 70 millió darabra csökkent 2009-ben, ahol a termelési érték 24%ra, 475 millió euróra visszaesett.

Hasonlóan néz ki a láda-gyártás területén is a kép. 2009-ben 1,1 millió köbméter fát dolgoztak fel csomagoláshoz, ez 2008-al összehasonlítva körülbelül 19%-os hanyatlás. A termelési érték körülbelül 19 százalékkal, 330 millió euróval csökkent.

A kábeldobok területe még nagyobb hanyatlást mutat. A termelési összeg körülbelül 60.000 köbméterre (-20%) és a termelési érték körülbelül 22 százalékkal kb. 24 millió euróra csökkent az előző évhez képest.

A raklap területén az első félév volt nagyon gyenge. Az ágazat kapacitásának kihasználása 2009. év végén körülbelül 69 százalék. A faraklapok importja 2009 eddigi ismerete alapján 36 millió darabra csökkent, ez 18%-kal kevesebb, mint az előző évben volt.

A fő szállító/ellátó országok, mint Lengyelország, Csehország előrelépéseket mutatnak - magyarázza az ügyvezető. Szintén csökkentek az exportok: az előző évhez képest 13 százalékkal süllyedtek 19 millió darabra. Ezen felül 2009-ben láda és fa láda-alkatrészek értékben 50 millió eurót mutattak. Ez összesen 15% csökkenés. Itt is drasztikus visszaesést mutatnak a számadatok. A ládák és láda-alkatrészek 23%-al, 19 millió euróra csökkentek.

2009-ben a fából készült csomagolás eladási árai gyakorlatilag nem változtak. A gyenge kereslet és a magas termelési kapacitás miatt a standard raklapok árai visszaestek. A fából készült csomagolás beszerzése árai a 2009-es év első felében történt visszaesés után az év második felében kissé emelkedtek. Ez a fejlődés 2010-ben tovább erősödött: "Az év kezdetétől folyamatosan növekvő ellátási szituációt kellett megoldalni a csomagoló faáruknál, amit érthetően növekvő árak kísértek".

A friss vágású 17/18mm-es raklap-darabok beszerzési ára példaképp 2009. december végétől 2010. február közepéig átlagosan 18%-al emelkedett. "A vállaltok általános áremelkedéseket jelentenek be, amit elszigetelten a piac 30 százaléknyi részén ér el költségrobbanást, ami minden előzetes kalkulációt felborított." A raklapgyártók szintúgy általánosan tudósítanak az ellátás szűk keresztmetszetéről. "Mindenekelőtt a 3 hetes és hosszabb szállítási időknél nyilvánul ez meg." mondja a HPE-vezetője. A csökkenés és a rossz irányba haladás fő okának a vállalatok a rönkfa hiányát látták, ami az üzemtakaré-kosság és rendkívüli tél miatt a fűrésztelepeknél felerősödött. "Hogy meddig áll fenn ez az aránytalanság a raklapdarabolás és melléktermékek ajánlatai és a megrendelések között, nem becsülhető meg", magyarázza a szakértő.

 

2010-re vonatozó előrejelzések borúlátóak. "Még senki nem tudja, milyen következményekkel járnak majd a munkaerőpiaci változások, a nyilvános kézben lévő adósságok és a banki hitelállományok" tájékoztat Lauven. A fa csomagolóanyag-ipar helyzetére a visszafogott termelés a jellemző, amely ezen az alacsony szinten stabilnak mondható. Remény a javulásra csak 2010 második felében látható. A vevők rendelései nagyon különbözőek jelenleg. Ez kedvezőbb a raklapoknál: 2010 viszonylag szilárdan kezdődött a HPE szerint és a 2010-es első félévet jobbnak várták a 2009-es első félévnél. A (IFO) gazdasági- helyzetteszt szerint az ágazat kereskedelme a 2010. év eleji mérleg szerint negatív; a 2010-es első félévi elvárások az aktuális helyzetnél már jobbak.

 

Háttér: A fából készült eszközök, paletták, export csomagolás országos szakmai egyesülete (HPE) 360 vállalkozást tömörít, a fából készült csomagolóeszközök minden területéről, melyek az ágazat forgalmának körülbelül 80 százalékát képviselik, a mintegy 2 milliárd eurós termelési értékkel.

 

Fordítás: Zentai Szilvia (Csiba Kft), Forrás: HPE

Kapcsolódó írásunk a FATÁJ-ban: Német fa-csomagoló-ipar - közeleg a válság vége?

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.