FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-04-29

Német bútoripari gyorshírek

Kárpitos- és irodabútorok gyenge startja | Konyhabútorok rontják az ágazati eredményt | Bútorgyártás tavasz nélkül | Export - irodabútorok mélyrepülésben | Erősödik a bútorimport | Export EU irányba ismét csökken


Kárpitos- és irodabútor - gyenge start

Végre ismét tiszta számadatok. A 2009-es statisztikai átállások és az ebből adódó, a valós piaci helyzet egyértelmű túljegyzése után, a mért állapot közelít az érzékelhető helyzethez. A január nem volt egy jó hónap, 6,8%-os mínusszal, de ha az összehasonlításhoz beszámítanánk a tavalyi év januárjának hiányzó munkanapját, akkor ez máris csak mintegy -2% - és így legalább látható lenne a nulla vonala. Ugyanakkor a kárpitos- és az irodabútorok legfrissebb adatai rosszabbak: a -16%-os és a -25%-os start nem éppen mámoros újévi kezdés.

Grafikon címe: A forgalom alakulása a bútorgyártásbanan 2010 januárjában
Változások a tavalyi januárhoz képest

Konyhabútor nyomja le a bútorgyártást

Alig, hogy az értékek emelkedni kezdtek, márciusban máris lezuhanni látszanak. Az üzleti környezet a februári -8 pontról -21-re csúszik vissza. Böjti időszak van a konyhabútorok terén; bár a +20-ról -38 pontra történő visszaesést nevezhetnénk földcsuszamlásnak is. Valamivel jobb a helyzet a szobabútorokkal, -17-ről -18 pontra módosul. Valamivel erősebben zuhannak a kárpitosok termékei: -7-ről -16 pontra. És persze marad a remény, hogy hamarosan fordul a kocka.

Grafikon címe: ifo - üzleti környezet a bútoriparban / piros: bútor; kék: konyhabútor; fekete: szobabútor; zöld: kárpitos bútor

Bútorgyártás tavasz nélkül

Az üzleti környezetben leírtak folytatódnak az előrejelzésekben is: az értéke 2010 márciusban -5-ről -16-ra süllyed. És ismét a konyhabútorok tehetők felelőssé a zuhanásért. Ez az érték a februári +21-ről kezd zuhanórepülésbe -59-ig. Ezzel "elérhetővé" vállnak a 2008-as év végi számok. Kevésbé jelentős a visszaesés a kárpitos- és szobabútorok terén: mindkettő -27 ponton áll meg.

Grafikon címe: ifo - üzleti előrejelzés a bútorgyártásban / piros: bútor; kék: konyhabútor; fekete: szobabútor; zöld: kárpitos bútor

Export: irodabútorok mélyrepülésben

A január nehéz hónap volt a bútor exportőröknek. A kiszállítás 3,4%-kal csökkent tavaly januárhoz képest. Erőteljes növekedést könyvelhetnek viszont a matracok 19,4%-kal és az egyéb ülőalkalmatosságok 17,6%-kal. Rosszabb a helyzet kárpitos- és irodai bútorok terén: míg előbbi 21,7%-kal addig utóbbi erőteljes 39,5%-kal végzett alacsonyabban. A bolti- és konyhabútorok is visszaestek (előbbi 13,6%-kal utóbbi 13,7%-kal). Kicsit javult a szoba-, étkezői-, és hálószobabútorok valamint az egyéb bútorok helyzete - ezek 4,7 illetve 3,6%-ot emelkedtek.

Grafikon címe: Németország bútorexportja szegmensenként 2009-2010
Változások a tavalyi évhez képest

Erősödik az import

Míg az export gyengélkedik, az import tovább erősödik. Ez 3%-os erősödést jelent a tavalyihoz képest, ami azt jelenti, hogy a kereskedelem továbbra is a külföldi termékeket részesíti előnyben. Ez főleg a konyhabútorokra igaz, ez a terület erőteljes 23,7%-os emelkedéssel hallat magáról. Kedvezően alakult a január az egyéb bútorok (+8,6%), szoba-, étkező- és hálószoba bútorok (+6,7%) valamint az egyéb ülőgarnitúrák (+6,3%) tekintetében. Romlott viszont a kárpitos- és az irodabútor területe: az import itt érezhetően visszaesett 9,9%-kal valamint 17%-kal.

Grafikon címe: Németország bútorimportja szegmensenként 2009-2010
Változások a tavalyihoz képest

Export az EU-ba: ismét csökken

A könnyed decemberi fellendülés után januárban ismét visszaesett az EU-n belüli export 4,8%-kal. Európa egyéb országaiba 4,1%-kal míg Észak-Amerikába 7,8%-kal csökkent a bútor kivitel. Javult a helyzet viszont Afrikában, Ázsiában valamint Közép- és Dél-Amerikában. Ezen területekre 14,5%, 15,8% illetve 47,3% volt az export növekedés januárban.

Grafikon címe:Németország bútorexportja régiónként 2009-2010
Változások a tavalyihoz képest

 

Fordítás: Tóth Gusztáv (Csiba Kft), Forrás: HDH-VDM

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.