FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-05-21

Aprításról, aprítógépekről általában

A jelen gazdasági helyzetben egyre nagyobb szerepet kap a hulladékgazdálkodás. Napról-napra többen ismerik fel ennek a szükségességét, illetve az ebben rejlő üzleti lehetőségeket. Hiszen a jól kidolgozott és megvalósított projektek jelentős bevételi forráshoz is jutathatják a bátran cselekvő gazdálkodókat. Ezt már sikeres vállalkozások sora bizonyíthatja országszerte.

A Csiba Kft régóta elkötelezett terjesztője ennek a szemléletnek és számos megoldást kínál vevői részére. Több alkalommal közöltünk híreket, cikkeket a Fatáj-Online oldalain, valamint a nyomtatott sajtóban is. Legutóbbi, az érdeklődők részére szervezett konzultációs előadás-sorozatunk megmutatta, hogy a témában egyrészt több tévhit is gyökeret vert a téma iránt fogékony emberekben, másrészt fontos részletkérdések felett siklanak el az ilyen irányú tervek összeállításánál.

Úgy véljük, érdemes lenne már nem pusztán általánosságban és összefoglalóan beszélni ezen technológiákról, hanem rávilágítani bizonyos részletekre, amelyek nem ismertek, vagy nem a valóságnak megfelelően terjedtek el. Ennek jegyében tervezünk olyan írásokat közre adni amelyek elősegítik a helyes döntést. Első ilyen témánk a hulladékok aprítási technológiája. Sokan nem tudnak eligazodnia különböző aprítógépek között, melyik rendszer, melyik megmunkálási mód milyen alapanyaghoz való. Alapszabálynak tekinthető, hogy csaknem minden aprítani kívánt anyag más és más aprítógépet igényel. A megegyező külsővel rendelkező aprítók között is lényeges eltérések lehetnek a kések formája, elrendezése tekintetében, ami által teljesen más anyagokhoz válik alkalmassá az adott gép. Elképzelhető, hogy egy gép kitűnően aprítja a raklapokat a benne lévő szegekkel együtt, de a beleszórt papírhulladékot nem vágja csak tépi, és azt sem egyenletes méretre, igen nagy darabok is maradnak közte. Ugyanezen gépben a benne lévő kések elrendezését megváltoztatva kitűnő papíraprítékot kapunk, de a raklapok esetén a gép folyton megszorul, elakad. Ezért fontos: a gépet mindig csak olyan anyagok aprítására használjuk amire azt megtervezték. A kések házilagos átrakása nem kivitelezhető az elrendezésre vonatkozókellő ismeretek hiányában. Sőt, az ismeretek birtokában is roppant időigényes és kényes művelet.

 

Az aprítók egyik lehetséges csoportosítási lehetősége a mobil és telepített aprítókra történő felosztás. Az előbbiek közül most a telepített aprítókat vizsgáljuk. Cégünk ebből a kategóriából olasz, holland, német, szlovák és osztrák gépeket is forgalmaz, tehát jelentős saját tapasztalattal is rendelkezünk a témában. Dobaprítókra, 1 tengelyes aprítókra, 2 tengelyes aprítókra, 4 tengelyes aprítókra és granulálókra oszthatók ezek a gépek. A dobaprítók elsősorban a frissen kitermelt fás anyagok aprítására alkalmasak. Mint ilyenek, kiváló szolgálatot nyújthatnak egy fűrészüzem hulladékfeldolgozásánál is. Az 1 tengelyes aprítók PVC, papír, karton, kábelek, nylon, bizonyos gumifajták és különféle fahulladékok feldolgozására megfelelőek. Az optimális aprítási eredmény elérése érdekében a gépek különböző rotorokkal készülhetnek. Lyuksziták segítségével megválasztható az apríték szemcsemérete. Az olyan esteknél amikor az apríték szemcsemérete kisebb kell legyen, két lépcsős, elő - és útó aprításból álló technológiát kell alkalmazni.

 

A 2 tengelyes aprítók sokoldalú, magas aprítási teljesítményű berendezések. Nehezen feldolgozható anyagok aprítására alkalmasak, mint például: kaniszterek, lemezek (max; 3 mm vastagság), silófólia, autógumi, mesterséges faalpú anyagok, stb; A 4 tengelyes aprítók is a nehezebben feldolgozható, de terjedelmesebb anyagokhoz ajánlottak. Kiválóan alkalmasak a fém és műanyag hordók, bútorok, matracok, stb aprítására. A granulátorok a terjedelmes anyagok professzionális aprítására kifejlesztett géptípusok. Tv készülékek, hűtőszekrények, stb. esetében a granulátor a legjobb megoldás. Ez a gyorsfutású aprító a legmegfelelőbb a nagy mennyiségű műanyag termékek feldolgozásához is. Ismét felhívjuk a figyelmet, hogy egy gép fajtán belül a különböző anyagokhoz más és más késfajta és elrendezés szükséges! Ezeken az alapvető típusokon kívül vannak olyan gépek melyek kifejezetten egy speciális anyagra lettek tervezve, mint például a szalma aprítók, melyeknél még a gép alap sem tipizálható.

 

Mindenképen gondos kiválasztást igényel az aprítás gépesítése. Ezért legjobb ebben a kérdésben is szakember segítségét kérni, bizonyos komplikáltabb anyagok esetében próbákat végez(tet)ni. Abban a szerencsés helyzetben tudja cégünk, a Csiba Kft a segítségét felajánlani, hogy több különböző gépfajta megtekintését és kipróbálását is meg tudjuk szervezni telephelyünkön. Forduljanak hozzánk bizalommal, az érdeklődők mindig nyitott ajtókat találnak cégünknél.

 

Csiba Kft. (x)

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.