FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-05-28

Kijöhet-e a börtönből a fagyilkos?

Szabadságvesztése félbeszakítását szeretné elérni az a somogyi férfi, akit környezetkárosításért tavaly februárban letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

Balogh Ferenc útmutatásai alapján Becsvölgye mellett 2007 márciusában két hektáron tarra vágták a tölgy-bükk erdőt.

 

Az 51 éves kaposvári férfi régóta fakereskedelemmel foglalkozott. A becsvölgyei 5,5 hektáros területet egy időben birtokosként jegyezte, de két gyertyatartóért elcserélte, ami jelzi az üzlet komolyságát. Nem szakadt el a területtől, mert 2002-től erdőgazdálkodóként jegyezte. E pozícióban az alkalmi munkából élő, 56 éves igali nincstelen férfi, Horváth János váltotta, aki később tulajdonosa is lett a birtoknak. Az erdő sorsát azonban ezután is Balogh irányította, ő rendelte meg 2007 elején az erdő gyérítését. A kiadott engedély szerint 50 köbméter, félmillió forintot érő fát termelhettek volna le. Ezzel szemben 210 szál bükk, 328 köbméter, 4,3 millió forint értékű fa dőlt a földre, mire a hatóság közbeavatkozott.

 

A tavaly februárban hozott jogerős ítéletet azon erdőgazdálkodási, ökológiai szakértői véleményekre alapozták, melyek kimondták: vágásérett állapot előtt, szakszerűtlenül tarolták le az erdőt. A tettesek tudták, hogy jogellenesen járnak el, hiszen csak egészségügyi gyérítésre kaptak engedélyt. Ehhez képest a száraz, beteg fák zöme állva maradt, és a ledöntöttek közül csak tíz volt károsodott. A tarra vágással sérült a terület élővilága, elkezdődött a talaj eróziója, felütötte a fejét a gaz, elburjánzott a szeder, állapította meg Puskás Zsigmond ökológiai szakértő. Az erdő oxigéntermelő képessége megszűnt, az ott élő fajok zöme eltűnt. Megszűnt a természetes megújulás lehetősége, és rendszeres gondozás mellett is csak évtizednyi idő után lehet megállapítani, képes-e az újulat megerősödni, írta Pintér Csaba erdészeti szakértő.

 

A bíróság tavaly februárban Balogh Ferencet 2 év 10 hónap börtönre és 2 millió forintra büntette környezetkárosítás miatt, és elrendelték a korábban lopásért kiszabott 22 hónapi börtönbüntetése végrehajtását is, társa 2 év börtönt kapott. Balogh az eljárás alatt végig tagadta bűnösségét. Állította, a fák idő előtti, engedély nélküli kivágásával nem károsították a környezetet. A jogerős ítélet elleni felülvizsgálati kérelmét tavaly elutasította a Legfelsőbb Bíróság. Tekintettel az időközben benyújtott új, az ítéletek alapjául szolgáló szakértői véleményekkel szöges ellentétben álló megállapításokat megfogalmazó szakértői állásfoglalásokra, a perújítási eljárás lefolytatására kerül sor.

A minap megtartott tárgyaláson az új szakértői véleményeket ismertették. Ádám Dénes szerint a tarvágás nem károsította a környezetet. Igaz, kicsit korábban vágták ki az erdőt, mint kellett volna, szólt a megállapítása. Pálos László szakértő véleménye szerint pedig igaz, hogy engedély nélkül történt, de szakszerűen zajlott a fák kivágása, és ez semmiféle károsítást nem okozott a környezetben, az élővilág sem sérült.

Az ellentétes vélemények miatt az agrárgazdasági igazságügyi szakértői testülethez fordult a perújítást lefolytató egerszegi városi bíróság.

Balogh Ferenc és védője kérte a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztését, de ezt a bíróság elutasította.

A következő tárgyalás - a szakértői vélemények ütköztetése - augusztusban lesz.

 

Forrás: Gazdakör

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.