FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-07-02

INNOV'ECO - francia konferencia volt a növényi biomassza ipari méretekben használatáról

Beszámoló az INNOV'ECO konferenciáról, a fa mint fűtőanyag erőteljes francia piacbővüléséről. Az államerdészet, mint a legnagyobb (egyben a tőzsdén jegyzett) fapellet gyártó cég tulajdonosa és üzemeltetője.

 

A konferenciáról Somogyi Norbert TéT-attasé számolt be a VM honlapján megjelent írásában. Ennek a számunkra különösen érdekes részét tesszük közzé a FATÁJ-ban.

Az INNOV'ECO-t háromhavi rendszerességgel tartják Párizsban mindazon, Ile-de-France régióban tevékenykedő vállalati és befektetői partnerek részvételével, akik érintettek az öko-innovációval és a cleantech-hel kapcsolatos ágazatok valamelyikében. Sok résztvevő szokott lenni. (Az esemény honlapja francia és angol nyelvű.)

 

Mint a konferencián elhangzott, a szakértők a zöld termékek, energiák és szolgáltatások terén igen jelentős piacbővülést várnak az elkövetkezendő években, legyen szó a megújuló energiaforrások kiaknázásáról, zöld vegyiparról, az építőipari energia-hatékonyság növeléséről vagy a természetes anyagok szerkezeti vagy hőszigetelési célú beépítéséről. Az egyik legkomolyabb bővülés a faanyagok növekvő fölhasználása előtt áll úgy építőipari, mint energetikai téren - ez utóbbi területen a föllendülés nagyon jelentős úgy Európában, mint ezen belül Franciaországban. Európában eddig mintegy 2GW-nyi erőmű-kapacitás épült növényi biomassza (fa, szalma, egyéb növényi hulladék) égetésre, egy német Ecoprog-Fraunhofer Intézet tanulmány szerint ez 2013-ra elérheti az 5GW-ot, ebben a bővülésben leginkább az Egyesült Királyság és Franciaország szerepe a legjelentősebb, miután a skandináv országokban, Németországban vagy Ausztriában már kiépült a kapacitások jelentős része.

Franciaországban az egyik legnagyobb "adu" az alulhasznált erdőkben rejlő hatalmas biomassza-fölösleg, ami nem csak azt takarja, hogy sokkal kisebb az évente kitermelt famennyiség, mint a növekmény, de jelentős tartalékok vannak az ágazat szervezettségének javításában is.

Kormányzati oldalról ezt figyelembe véve döntöttek úgy, hogy a jelenlegi 700MW-nyi, fára ill. növényi biomasszára alapozott kapacitást 2020-ig 2300MW-ra lehet növelni. E cél elérését, az ehhez szükséges befektetések ösztönzését szolgálja számos pénzügyi eszköz, úgymint az év elején bevezetett új villamos áram-átvételi tarifarendszer is, a fatüzelésű rendszerek létesítésére igénybe vehető adó-visszatérítés a magánszemélyek esetében, valamint a 226 MW kapacitás kiépítését szolgáló "Biomassza 3" pályázati csomag. Mintegy 1 milliárd eurót fordíthat 2013-ig hasonló célokra a nemzeti környezet- és energiagazdálkodási ügynökség, az ADEME is.

A vállalati szektor élénken érdeklődik a lehetőségek iránt, így például az EDF, a GDF-Suez, a Poweo vagy a tengerentúli megyékben melaszból energiát előállító Séchilienne Sidec, vagy akár az olyan nagy, távfűtésben is érdekelt vállalatok, mint a Dalkia (a Veolia és az EDF közös leányvállalata) és a Cofely (GDF-Suez érdekeltség), amelyek az általuk üzemeltetett városi távhő-rendszerek fatüzelésre átállítását (is) tervezik.

A GDF-Suez a közelmúltban jelentette be, hogy 240 millió eurós beruházással Lengyelországban 190MW-os biomassza-tüzelésű erőművet épít, míg a Dalkia a közelmúltban éppen a párizsi agglomerációban (Cergy-Pontoise) helyzete üzembe Franciaország egyik legnagyobb, 25MW-os fatüzelésű hőközpontját, 33 ezer lakást (vagy részben ezekkel egyenértéken kalkulált ipari üzemet, közintézményt) látva el meleggel és melegvízzel, 360GWh hőenergiát közvetítve.

Franciaországban 2008-ban 19 millió kőolaj-egyenérték tonna (k.e.t.) volt a megújuló energiaforrásokkal előállított primer energia mennyisége, ebből a fára alapozott 8,7 millió k.e.t. (46%) volt, míg a vízienergia 5,5, a bioüzemanyagok pedig 2,1 millió k.e.t-t tettek ki. A francia erdők jelenleg az ország 28,6%-át borítják, ez 15,71 millió hektárt jelent. Az erdőterület közel két évszázada folyamatosan nő, jelenlegi állapotában másfélszer akkora felületet borít erdő, mint a 19. század végén.

Az éves növekmény jelenleg 103 millió köbméter, ennek 37%-át termelik ki és értékesítik, míg 22 millió köbmétert az erdőbirtokosok viszonylag rossz energetikai hatásfokkal maguk hasznosítanak, további 8 millió köbméter pedig a kitermelési hulladékot és az elhalt fákat takarja, így az éves nettó növekmény 35,3 millió köbméter. (MM megjegyzése: Tehát így értem: a 103 Mm3-ből 35,3 Mm3 az akkumuláció, 37,7 Mm3 a vállalkozási kitermelés, 22 Mm3 az erdőbirtokosok kitermelése egyben saját felhasználása, 8 Mm3 az apadék és a mortalitás. E tételek közül az utóbbit feltűnően kevésnek tartom, de lehet hogy jobban meg kellene ismerni a francia fakitermelési statisztika módszertani részleteit.)

A fára alapozott energetikai ágazat már 2006-ban közel 60 ezer munkahelyet takart, ebből 36 ezret foglalkoztatott a "tüzelőanyag-előállítás", 23 ezernél többet pedig a berendezés-gyártás, forgalmazás, beépítés és üzemeltetés. Franciaország 2020-ra 15 millió k.e.t-re kívánja növelni a fából előállított primer hőenergia mennyiségét, a biomasszából termelt villamos energiáét pedig a 2006-os 0,2 millióról 1,4 millió kőolaj-egyenérték tonnára kívánják emelni.

A francia piacon a faapríték és a fagranulátum (bizonyára fapellet) a legjelemzőbb tüzelőanyag, míg azonban a faapríték olcsóbb, a gyártók szerint a fagranulátummal működő kazánok karbantartása, működtetése olcsóbb, így - legalábbis a konferencián bemutatkozó EO2 cég munkatársa szerint - az egységnyi energia előállítása fagranulátummal mintegy 10-15%-kal olcsóbb, mint a faaprítékkal. A cég egyébként az egyetlen, a tőzsdére bevezetett ilyen profilú vállalat, érdekessége, hogy a legnagyobb tulajdoni résszel bíró tulajdonosa a francia állami erdészeti hivatal. (Tehát az államerdészet.)

A faapríték piaca folyamatosan bővül, Franciaországban ebből a termékből 2004-ben még csak 45 ezer tonnát gyártottak, tavaly már 345 ezret, az idei "terv" 450 ezer, 2011-re 600 ezer tonnát várnak, míg 2012-re akár 1 millió tonna is lehet a gyártott mennyiség.

 

Somogyi Norbert cikkének többi részét is érdemes elolvasni, abból az ökoipar, a bioüzemanyagok további francia tendenciái ismerhetőek meg.

MM

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.