FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-07-30

Energetikai fahasznosítás a FÁK országokban

A fa energetikai hasznosítása és hasznosításának előmozdítása a FÁK tagországaiban és Törökországban mind országos, mind helyi szinten életbevágóan fontos.

Az idén elsőként vizsgálták a FÁK tagországai és Törökország erdészeti és energetikai szakemberei országos szinten térségükben a fa költséghatékony energetikai célú hasznosítására és hasznosításának meggyorsítására vonatkozó lehetőségeket.

 

Arra a következtetésre jutottak, hogy a fa energetikai hasznosítása nem csupán hozzájárul az energia ellátás biztosításához, hanem a fenntartható társadalmi és gazdasági fejlődést is serkenti, különösen vidéken. Ugyanakkor vannak olyan országok, ahol ennek a kérdésnek mind helyi, mind országos szinten nagyobb figyelmet kell szentelni. A rendezvényre a térségi munkacsoporton belül a következő címen került sor: "A fa energetikai hasznosításának lehetőségei a FÁK tagországaiban". A rendezvényre 2010. június 1. és 4-e között Fehéroroszország Erdészeti Minisztériumának a rendezésében, Minszkben került sor, együttesen a következő szervezetekkel: Egyesült Nemzetek Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) Közép-európai Altérségi Irodája, az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programirodája Fehéroroszországban, az Egyesült Nemzetek Ipari Fejlesztési Szervezete és a Genovában székelő Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE)/FAO Erdészeti és Faipari Szekciója.

 

Fehéroroszországnak 33 faenergetikai létesítménye van, amelyekben évente több mint félmillió tonna faaprítékot hasznosítanak. Azt várják, hogy ez a volumen 2020-ig megduplázódik. A térség számos többi országában ugyanakkor az energia felhasználásban kisebb szerepet játszik.

 

A térség 9 országának képviselői számoltak be a fa országaikbani energetikai hasznosításáról. Mi sem nyilvánvalóbb, minthogy a fa ilyen felhasználása szorosan összefügg az adott ország erdővagyonával és fosszilis tüzelőanyag készletével. Mint ahogy Fehéroroszországban is, a térség néhány más országában úgyszintén hasznosítják a fát energia előállítására, különösen Oroszországban. Oroszországban jól fejlett faenergia-hasznosító iparág létezik, amely évente 28 millió m3 tüzifát használ fel. A többi országban infrastruktúra hiányából adódóan a távolabbi erdőterületek nehezen érhetők el, ezért ütközik nehézségbe a fát a hasznosítás helyére elszállítani. A résztvevők ugyanakkor kiemelték, hogy az egészségügyi termelésből származó faanyag a vidéki térségekben energia célú hasznosításra helyileg rendelkezésre áll.

 

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a fára, mint energiaforrásra vonatkozó adatok rendelkezésre állása alapvető követelmény, és méltatták az UNECE/FAO Erdészeti és Faipari Szekciójának tevékenységét. A fa energetikai hasznosítása végett és az országok energiaellátásában játszott szerepére tekintettel - az Európai Unióval és a Nemzetközi Energia Ügynökséggel együttesen - immár 2005. óta az egész térségre kiterjedően felmérés folyik a fa energetikai célú számbavételére a Közös Faenergetikai Kutatásra létrejött szervezet keretében. Az erre vonatkozó kiadványunkkal 2010. őszén jelentkezünk ismét.


Forrás:
UNECE/FAO
Szakfordítás: Ternóczi Endre - okl. erdőmérnök honlap: Poliglott Szakfordítói Iroda

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.