FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-08-11

Kitekintés a bútorgyártás világpiacára

A CSIL Milánói Bútoripari Szakkiállítás és Vásár keretében került sor a nemzetközi bútoripari munkacsoport 10. ülésére, ahol a szakágazat más-más gazdasági térséget képviselő szakemberei találkoztak, hogy megvitassák bútorgyártó iparág jelenlegi helyzetét és jövőbeni kilátásait 2010. április 15-én.

Chiara Stella Pugliese

A CSIL főigazgatójaként üdvözölte a résztvevőket. Az ülés levezető elnöke Ugo Finzi, a CSIL főtanácsadója volt.

 

Alessandra Tracogna

A CSIL Országelemző és Előrejelző Részlegének igazgatója nyitotta meg a munkacsoport ülését, bemutatva a CSIL 2010-2011. évre szóló fő célkitűzését. Ez a jelentés kétévente készül, és hasznos információt szolgáltat a bútorgyártó szektornak nemzetközi szinten. A hangsúly az idei összejövetelen az ágazat várva-várt fellendülésére helyeződött, miután a gazdasági válság ezt az ágazatot is érintette. A CSIL megfigyelői szerint 2010-ben már mutatkoznak a - noha lassan kibontakozó - jelei annak, hogy a nemzetközi bútorgyártó szektor kezd kilábalni a válságból, és 2011-ben már arra számítanak, hogy az ágazat forgalma 5%-kal emelkedni fog.

A CSIL beszámoló után számos ország képviselője adott tájékoztatást országa bútoriparának jelenlegi helyzetéről, tekintettel az elkövetkezendő években várt változásra.

 

Wang Mingliang

Kína képviselőjeként rámutatott a belföldi piacnak a bútoriparban játszott meghatározó szerepére. A külföldi kereslet csökkenésével párhuzamosan a belföldi kereslet megnőtt, és ez a körülmény számos esetben segítségére volt a helyi bútorgyártó iparágnak gyártási feleslege elhelyezésében. "A belföldi piac játszik vezető szerepet Kína bútorgyártásának növekedésében, ám nem csupán a hazai gyártású, hanem a külföldről exportált bútorok tekintetében is" - nyilatkozta.

Stefano Caldirola

Az Indiai Kereskedelmi Kamara képviselőjeként hangsúlyozta India gyorsan növő nagy volumenű piacának szerepét. "Indiában a felső és a középosztály szerepe fokozatosan megerősödik. 3 évvel ezelőtt Indiában 150 millióra volt tehető a középosztálybeliek száma. Jelenleg a számuk 250 millióra nőtt, és fokozatos növekedést mutat továbbra is. Indiának ebben a népességcsoportjában a jövedelem 1999. és 2008. között évi 20%-kal nőtt".

 

Jirawat Tangkijngamwong

A Thaiföldi Bútorgyártók Egyesületének képviseletében elmondta, hogy országában nagy szerepe volt a bútoripari anyagok és a környezetetkímélő eljárások kutatásának, és ez tette lehetővé, hogy Thaiföldön az iparág kulcsfontosságúvá vált.

Jamaludin Murad

Malaysia képviseletében rámutatott országának erős pontjaira. Kiemelte az infrastruktúrális fejlesztést, az ország gazdag nyersanyag-készletét, különösen az eukaliptusz fafajokat, és más trópusi fafajokat is, továbbá a pálmafa törzsének bútoripari alapanyagként történő felhasználását.

 

Sara Mascheroni

Az Olasz Kereskedelmi Kamara dél-kelet ázsiai referenseként a vietnámi bútoripar helyzetét elemezte, rámutatva, hogy az ország bútoripari termelésének több mint 60%-kát exportálja.

Gönül Cinar

A Törökországi Bútorgyárak Egyesületét képviselve bizakodó előjelzést adott mind az importra, mind az exportra az idei évben, kifejezve azon reményét, hogy a múlt esztendőbeni csökkenést követően a gyártás az idén ismét fellendül. Törökország az egyik legkeresettebb bútorgyártónak számít, és európai exportpiacát fokozatosan fejleszti.

 

Rafael Coelho

A brazíliai bútoripari szektor teljesítőképességét hangsúlyozta mind a bútorgyártás, mind a bútorimport területén, valamint az Európai Bútorgyártókkal való együttműködés fontosságát.

Ron Scott

Ausztrália bútoriparáról szólva elmondta, hogy országában a bútorgyártás válaszút elé érkezett, hangsúlyozva, hogy országa bútoriparának alkalmazkodnia kell az új gazdasági környezethez és hosszútávú műszaki fejlesztésre kell berendezkednie, hogy kiváló minőségű bútor gyártásával tartsák fenn az ágazat tekintélyét.

 

Egli Sundet

Norvégiai bútorgyártók képviseletében elemezte az idei évi norvég bútoripar tendenciáját, elmondva, hogy a bútorok iránti kereslet stabilizálódik, és kismértékű növekedés várható, továbbá mind az export, mind a belföldi piac fejlődése országa valutájának vásárló értéke szerint alakul majd.

Jerry Epperson

Érdekes vetített képes beszámolót tartott az USA-ból érkezett bútoripari szakember, aki az USA bútorpiacának legutóbbi aktualizált eredményét vázolta. Tudvalévő, hogy az USA bútoripari piaca a világon a legnagyobb. Rövid idejű visszaesést követően jelenleg kilábalni látszik a válságból, erőteljes fejlődést mutatva fel.

 

Carlo Alberto Strada

A bútoripari beszállítók is vázolták a bútoriparbani változást a maguk szemszögéből. Az Olaszországi Faipari Gépgyártók Egyesületének (ACIMALL) képviseletében a gépgyártó ágazatról beszélt, elmondva, hogy úgy tűnik, a bútoripar fellendülése külföldön jelentősebbnek mutatkozik, mint Olaszországban.


Forrás:
WorldFurnitureMagazine
Szakfordítás: Ternóczi Endre - okl. erdőmérnök honlap: Poliglott Szakfordítói Iroda

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.