FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-08-12

Ülőbútor trendek

A divattervezéshez hasonlóan az ülőbútorok piacán is élesen elkülönülnek a szinte csak a kifutóra tervezett design ülőbútorok és az egyszerű halandóknak készített ülőalkalmatosságok, amelyek akár rendeltetésszerűen is használhatók.


Forrás: www.designswan.com

A halandóknak hétköznapi használatra tervezett ülőbútorok esetében talán könnyebb bizonyos trendeket említeni. Formailag a végletekig letisztult külső dívik, talán ezért is népszerű a zen irányzat, a minimál, a gömb és a kocka - vagy nagyon gömbölyű, vagy nagyon szögletes. Ellentétben a korábbi évek harsány színkavalkádjával és perverz mintaorgiájával, most inkább az egyszínű kárpitok a jellemzőek (piros, fehér, fekete és szürke), a világos színek és az elegancia dominálnak. Ráadásul ismét divat a bőr.

A definíció, miszerint a terméktervező feladata nem más, mint megnehezíteni a gyártó dolgát, és ellehetetleníteni a karbantartó munkáját, a designülőbútorokra fokozottan érvényes. Így talán az sem véletlen, hogy korlátozott mennyiségben készülnek, és némelyiket teljességgel lehetetlen tisztítani. Például létezik fémdörzsis mosogatószivacsszerű, rugókból tákolt fotel, amely számos virágzó poratka-civilizációnak adhat otthont - persze egyben az újrahasznosítás mintapéldája is.


Forrás: www.homedit.com

A designbútorok látványosak, olykor meghökkentőek, mégis többségük már ránézésre kényelmetlen. A formatervezés mértéke és a funkcionalitás mintha fordítottan lenne arányos: minél inkább designelem, annál kevésbé funkcionális. Nagyon elszállt tervezők esetében műalkotás: szobor vagy installáció, amelynek a puszta látványa vagy a térben betöltött szerepe a funkciója. Így jönnek létre sorra olyan designtorzszülöttek, mint például a táncos lábú csiccsent szék, a tükörtojás ihlette kubista emeletes ülőke, a szocreál százlábú vagy a lehámozottgyümölcshéj-szék, egyenlő darabkákra vagdalt műbőr fotel vagy az Alien ihlette hintaszék olyan háttámlával, mint egy jól kidolgozott hasizom, amelyről lenyúzták a bőrt.

Ugyanakkor számos tervező próbál új funkciót találni az ülőbútoroknak vagy újrahasznosítani meglévő dolgokat, és ülőbútor-funkciót adni nekik. Így egy kanapé is lehet felfújható, vagy állhat variálható modulokból, így már nem nagy kunszt átrendezni a nappalit. A szék lehet egyben könyvespolc, egy átlátszó üreges műanyag székben lehet futónövényt nevelgetni, a tonettszék neoncsövekkel futtatott, klasszikus vonalai a sötétben is jól érvényesülnek, és egy pizzásdoboznyi kartonból is bárhol hajtogatható papundeklisámli.

 

Forrás: TrendLakás

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.