FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-08-17

A javuló piaci helyzet kedvező hatást gyakorol a fenyő hengeresfa kereskedelemre

A 2010. első hónapjaiban az erdei primer választék iránt megnövekedett kereslet abban látszik megnyilvánulni, hogy az I. negyedévben a múlt év ugyanezen időszakához képest a farönk forgalma nemzetközi szinten majdhogynem 20%-kal nőtt - tudósít a Wood Resource Quarterly.

Világviszonylatban a múlt évben 67 millió m3-re becsült fenyő rönköt értékesítettek. Összehasonlításképpen: a rekord évnek számító 2007. esztendőben ugyanezen termék forgalma a 95 millió m3-t is meghaladta.

 

A fenyő importja Nyugat-Európában és Ázsiában volt a legjelentősebb, eme országok közül is a Kínába, Dél-Koreába, Németországba és Belgiumba irányuló import. A kereskedelmi forgalom utóbbi 2 évbeni visszaesése után igen nagy valószínűséggel az idei év lehet az a fordulópont, amikor a rönk kereskedelme világméretekben ismét növekedni kezd. Ugyanakkor ez a növekedés nem ellensúlyozza azt a kereskedelmi volument, amit az ágazat a pénzügyi világválságot megelőző 2006. és 2007. évben ért el.

 

Jelenleg Oroszország a világon a legnagyobb fenyő exportőr, ám a 2006-ban még majdnem 40%-os részesedése 2010. I. negyedévében 28% alá csökkent. Ez a visszaesés tulajdonítható a rönkkivitelre kivetett 25%-os adónak, amit az orosz kormány 2008-ban rendelt el. Az új-zélandi fa exportőrök - lévén Új-Zéland a világ 2. legnagyobb rönk exportőre - húztak hasznot az Oroszországban megnövekedett faárból. Új-Zéland exportja 2010. első négy hónapjában 43%-kal nőtt 2009. ugyanezen időszakához képest. A rönk világkereskedelmében az Új-Zélandból származó Pinus radiata (tengeri fenyő) megközelítőleg 13%-kal van jelen. Az idei évben a legnagyobb fa exportáló országok közé tartozik még az USA, Csehország, Franciaország és Kanada.

 

Kína a világ legnagyobb fa-importőre, az idei évben a nemzetközi szinten forgalmazott volumennek 1/3-val. Az év első 6 hónapjában az ország importja az előző időszakéhoz képest 17%-kal nőtt, az eddigi legmagasabb szintet érve el - tájékoztat továbbá Wood Resource Quarterly.


Forrás:
IHB
Szakfordítás: Ternóczi Endre - okl. erdőmérnök honlap: Poliglott Szakfordítói Iroda

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.