FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-09-08

Csongrádi dinoszaurusz és keljfeljancsi - véget ért a Wood Fesztivál

Vasárnap jó hangulatban ért véget az első magyar Wood Fesztivál, ahol a helyszínre szállított (4 km) fenyőléc az utolsó centiig elfogyott.


Nemcsak a kiírásban szereplő négy installáció készült el, hanem további szerkezeti kísérletekre és egy fából készített Újirány-logóra is maradt a JAF Holz által felajánlott négy kilométer nyersanyagból. Az a néhány leeső darab, ami pedig hulladékként végezte volna, az az utolsó este a tábortűz körül csevegőket tartotta melegen.

 

Három egyetem (a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet) hallgatói vegyes csapatokat alkotva csapatvezető segítsége mellett dolgoztak egy hétig az építészeti és képzőművészeti szempontból egyaránt érdekes formákon, amelyek mindegyike kötődött valamilyen formában az inspirációt és táborhelyet egyaránt nyújtó Csongrádi Művésztelep környezetéhez.

Pozsár Péter csapata az 1000 méter lécet hosszabb-rövidebb darabokra fűrészelve az egyik fiatal fa lombkoronájába épített fészket. Ez aztán megszakítás nélkül a környező tereptárgyak közt kígyózva végül egy négyszögletes barlangba torkollik, példázva ezzel a házak két archetípusát. Érdekes megoldást választottak a szerkezet rögzítésére is, a csavarok helyett az egyes fadarabok végeibe fúrt lyukaknál fogva madzaggal csomózták össze.

Huszár Andris spontán helyett inkább virtuóz csapata egy háromméteres tojás alakú szerkezetet készített, amely homokzsákokkal megpakolva a keljfeljancsihoz hasonlóan fog újra és újra visszabillenni eredeti helyzetébe bármilyen lendületes kitérés után is. A legrizikósabb kísérleteket stílszerűen Losonczi Áron építész és feltaláló vezényelte le: az eredeti hosszúságában meghagyott fenyőléceket minél magasabbra nyújtóztató, több emeletnyi konstrukció mellett egy nagy távolságokat áthidalni képes négyzetrácsos szerkezetet is készítettek, amelynek teherbírását végül a helyszínen ki is próbálták.

Elmondhatjuk viszont, hogy a helyszínen járó kibicek és gyerekek egyöntetűen Szőke Gábor Miklós csapatának tizenhétméteres dínóját zárták a szívükbe. A békés növényevőt egy kisebb makett alapján, a változatos hosszúságú léceket spontán módon egymáshoz csavarozva alig három nap alatt valósították meg a csapattagok. A fej és a farok a törzsről leszerelhető, így a többi installációval együtt ezt a munkát is viszontláthatjuk a designhéten.

 

A Wood Fesztivált a MOME line - design műhely és az Újirány Építésziroda szervezte.

Támogatók: NKA, JAF Holz Ungarn Kft., I Love Wood, Csongrád Megyei Építészkamara, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Simándi Bird&Bird Ügyvédi Iroda

 

Forrás: Építész Fórum

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.