FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-09-10

Német faipari rövidhírek

Spórolj, spórolj - majd építs házat | Készház termékek aránya délnyugaton a legmagasabb | Mélyponton a lakásátadás | Jót tett a fának az április - a forgalom növekszik | Faipar: jó április 4,5%os plusszal | Áprilisban szárnyalt a műanyagipar | Hullámvasút


Spórolj, spórolj, építs házat

Németország a takarékos emberek országa marad. 2009-ben az elérhető bevétel megtakarítási hányada 11,3%-ra emelkedett és ezzel 15 éves rekordot ért el. A német állampolgároknak összesen 147 milliárd eurójuk van a takarékban. Ez olyan felhasználást követel, amely válság biztos és inflációálló. A lakás és annak berendezése, emiatt a lista elején áll. A spórolás és a lakásépítés hogy kapcsolható össze, azt megmutatják a Wohn-Riester szerződések, amelyek 2008 óta találhatóak meg a piacon. Az utóbbi 2 évben megtízszereződött ezen szerződéseknek a száma, bár egyenlőre még csak az összes lakásépítés 2%-át teszik ki.


Grafikon címe: A Riester szerződések növekedése
Kék - összes, Piros - Wohn -Riester

Készház termékek aránya délnyugaton a legmagasabb

Az elsősorban fából gyártott készházak a Német Szövetségi Köztársaság délnyugati részén a legkedveltebbek. Banden-Württembergben, Reinland - Pfalzban, Saarlandban és hessenben több mint minden ötödik ház készház. Németország szerte, a 2010 első 4 hónapjában épült, egy és kétlakásos családi házak 14,1 %-a készház volt. Az éllovas 23,3%-kal Baden-Württemberg és az utolsó Bremen 3,4%-kal.

Készházak részesedése az összes éptkezésből tartományonként

Mélyponton a lakásátadás

2009-ben lakás átadások száma 10%-kal csökkent, így a számuk 140.166-ra ugrott vissza. 1995 óta, amikor 524.606 lakás átadással elérte a csúcspontját, évente csökkent a számuk, 2009-re 72% csökkenéssel elérte a legalacsonyabb értékét a német egyesítés óta. Az egy családos családi házak száma 12,4%-kal és két családos családi házak száma 15,2%-kal esett vissza. Ugyancsak visszaesett a többcsaládos családi házak átadása (-5,8%).

Grafikon címe: Új épületek átadása 1993 - 2009;
Zöld - 1 és 2 lakásos házak; Kék - többlakásos házak; Piros - összes építkezés

Jót tett a fának az április - a forgalom növekszik

Áprilisban is növekedett a faanyag forgalmazás. A 11,4% növekedés optimizmusra ad okot. A fa alapú csomagoló anyagok területe csökkent 3,4%-al, ami az erősen csökkenő (-8,2%) külföldi forgalomnak köszönhető. A parkett forgalmazás is csökkent 2,6%-al. Ezzel szemben a nyers faanyagok forgalma 3,6%-al, az építési faanyagok területe 7,2%-al emelkedett. Újra erős növekedés tapasztalható az egyéb fatermékek terén, 16%, valamint a fűrészüzemeknél a 30,5% az emelkedésmértéke.

Grafikon címe: Fatermékek forgalmi adatai az előző év azonos időszakához viszonyítva
Változások a tavalyi évhez képest

Faipar: jó április 4,5%os plusszal

A élénkülés egyre nagyobb: ez előző évhez képest áprilisig 4,5%-al növekedett a forgalom. A belföldi forgalom 3,9%-al növekedett, míg a külföldi forgalom 5,9%-al erősödött. Negatívan érintett még mindig a fa alapú csomagolások, a parkett és a nyers faanyagok területe, amelyek 10,2%-ot, 3,3%-ot és 0,9%-ot gyűjtöttek be. Ám külföldön továbbra is könnyű és közepes mértékű növekedésről számolhattak be. Növekedést a más fatermékek és a fűrészüzemek értek el, 15,7 illetve 18,4%-al.

Grafikon címe: Fatermékek forgalomnövekedése 2010 januártól áprilisig.
Az előző évi adatok százalékában

Áprilisban szárnyalt a műanyagipar

A műanyagipar forgalma tovább növekedett: 2010 áprilisában 17,9%-ot emelkedett. Újabb csúcseredményt értek el az egyéb műanyagtermék 37,7%-kal. Ehhez nagyban hozzájárult a 31%-al növekedett külföldi piac is. De a belföldi piac is dübörög a 26,3%-al. Továbbra is élénken fejlődik az építőipari műanyagok 9%, műanyag csomagolások 10,3% és lemezek és fóliák, majdnem, mint a múlthónapban, 15% plusszal.

Grafikon címe: Műanyagipar forgalomnövekedése 2010 április Az előző évi adatok százalékában Változások a tavalyihoz képest

Hullámvasút

Az üzleti elvárások egy hullámvasút utazásra emlékeztetnek: amíg a faipar értéke 25 pontról 19 pontra süllyedt, addig a műanyagipar júniusban 23 pontról, a 31 pontig kúszott felfelé. Azt, hogy a faipar továbbra is mélyen marad-e, azt majd megmutatatják a következő hónapok. Általános tapasztalat szerint ez a terület kisebb késéssel követi a többit.

Grafikon címe: Üzleti várakozások a fa- és a műanyagiparban
Piros - Fatermékek, Fekete - Műanyag ipar

 

Fordítás: Tóth Gusztáv (Csiba Kft), Forrás: HDH-VDM

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.