FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-09-28

Élőhelyek megőrzése és rekonstrukciója az IpolyErdőnél

A természetvédelmi és természetmegőrző beruházások a KMOP-2009-3.2.1/A keretében 212.075.110 millió forint összköltségű, 90%-os támogatással megvalósuló projektből folytatódnak Pest megyében több mint félszáz helyszínen.


Csőváron tartották szeptember 23-án a projekt nyitórendezvényét.

A GYERMEKEK számára egy erdei élményösvény kínált maradandó élményeket. A megnyitó után a gyerekek a kísérő tanárokkal indulhattak kirándulni.

ALSÓ TAGOZATOSOK - a vár irányába indulhattak kísérőtanáraikkal, és erdész kísérőkkel (Kemik Bt. bevonásával). A séta alatt természetismereti, az erdészek munkájáról (általánosan és a projekt kapcsán) szóló beszélgetés zajlott a gyerekek nyelvén. A várban szórakoztató játékok várták a részt vevőket. (Tisztítsd meg a tavakat, erdőket; "járjunk együtt erdőt" ; "Legyél Te is Erdész" kukucs tábla; ügyességi játék)

FELSŐ TAGOZATOSOK - Kísérőtanáraik segítségével és erdészvezetők segítésével, 4 állomáspontból álló élményösvényen indulhattak el, ahol animátorok várták őket. Az élményösvényen az erdész társadalom munkájával (általánosan és a projekttel kapcsolatos) kapcsolatos, valamint természeti értékeink megőrzéséről szóló ismereteket sajátíthattak el, szórakoztató és korosztályuknak megfelelő formában.

 

2010. júliusában zárult le az a pályázat, amelyet az Ipoly Erdő Zrt. a Közép-magyarországi Operatív Program keretében nyert el és csaknem 220 millió forint értékben tartalmazott beruházásokat az élő és élettelen természeti értékek megőrzésére és rehabilitációjára.

Akkor beszámoltunk róla, hogy a Börzsöny, a Naszály és a Cserhát védett területein 200 helyszínen indultak el a projektterület természeti állapotában rendkívül pozitív változásokat hozó, hosszan ható folyamatok.

A természetvédelmi és természetmegőrző beruházások most a KMOP-2009-3.2.1/A keretében 212.075.110 millió forint összköltségű, 90%-os támogatással megvalósuló projektből folytatódnak Pest megyében, illetve néhány vele határos nógrádi területen.

 

Az "Élőhelyek megőrzése és rekonstrukciója az Ipoly Erdő Zrt. Közép-Magyarországi erdészetei területén" című projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A 2010. március 1. és 2012. február 28. között, 24 hónap leforgása alatt megvalósuló projekt célja a kijelölt területek természetközeli állapotának védelme és rehabilitációja, az élőhelyek védelme és helyreállítása, az ott élő élőlények fennmaradásához szükséges feltételek biztosítása.

 

A természetvédelmi fejlesztés négy elemre épül.

Első eleme közvetlenül szolgálja a veszélyeztetett és ritka növény-, illetve állatfajok védelmét.

A második elem az élőhelyek megóvása érdekében hivatott visszaszorítani a kedvezőtlen szukcessziós folyamatokat, hogy fennmaradhassanak a természetvédelmi szempontból értékesebb élőhelyek.

A harmadik elem az idegenhonos vagy termőhelyidegen fajok átalakítását tartalmazza őshonos elegyes állományokká.

Végül a negyedik elem a természetes élőhelyeken az ökológiai kapcsolatot gátló kerítésrendszerek lebontásával teszi lehetővé a nagytestű fajok vándorlását.

 

A projekt jelentősen hozzájárul a természetvédelmi oltalom alatt álló, védettségi besorolással rendelkező és Natura 2000-es területeken az élőhelyek komplex természeti értékeinek megóvásához, helyreállításához.A hazai védett és közösségi jelentőségű fajok védelme, illetve élőhelyük biztostása az erdőgazdaság küldetésnyilatkozatával szoros összhangban valósul meg.

Forrás: Ipoly Erdő Zrt

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.