FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-10-07

Aktívház Szövetség - nemzetközi összefogás a jövő energiahatékony épületeiért

Az építőipar és az építőipari kutatóintézetek több mint ötven képviselőjének részvételével megalakult az Active House Alliance, vagyis az Aktívház Szövetség. A Koppenhágában létrejött egyesület célja, hogy elősegítse az építőiparon belüli tapasztalatcserét és egy új, fenntartható építési szemlélet, az aktívház elterjedését.

A Dániából, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból, Svájcból, Hollandiából, Magyarországról, Oroszországból és Lengyelországból érkező résztvevők által alapított szövetség célja, hogy a jövő épületei egy átfogó terv, az aktívház koncepciónak megfelelően épüljenek, s így több energiát termeljenek, mint amennyit felhasználnak. A nemzetközi szövetség létrehozásának oka, hogy 2020-tól az újépítésű házaknak az energiafelhasználás és a széndioxid-kibocsátás szempontjából már semlegesnek kell lenniük. Bár életünk 90%-át a négy fal között töltjük, az épületek kétharmadának nem megfelelő a beltéri klímája, ez pedig allergia, depresszió és csökkent tanulási képességek kialakulásához vezethet. A jobb közérzetet nyújtó épületek kialakítására irányuló törekvések tehát nemcsak az energiatakarékossághoz, hanem az egészségmegőrzéshez is hozzájárulhatnak.

 

Az aktívház koncepció

Az aktívház koncepció azon a vízión alapul, hogy egészségesebb, kényelmesebb épületek jöjjenek létre, melyek nincsenek negatív hatással a környezetünkre. Ez utóbbi többek között annak köszönhető, hogy több energiát termelnek, mint amennyit fogyasztanak, mert minden, a működésükhöz szükséges energiát saját maguk hoznak létre. Az aktívház koncepció egyik fontos eleme, hogy a belső klíma a bőséges napfénynek és friss levegőnek köszönhetően mindig megfelelő és egészséges feltételeket biztosít az épületben tartózkodóknak. Aktívházak egyaránt lehetnek új vagy renovált épületek, lakóházak, vagy középületek. Az aktívház segítségével csökkenthetők az energiafogyasztásra és a fűtésre, vízmelegítésre fordított kiadások, így az elképzelés összhangban van az európai klímapolitikai törekvésekkel is. Az előnyeit felismerve a dán parlament is az aktívház koncepció mellé állt, képviseltetve magát az alakuló fórumon.

 

A szövetség, és a célkitűzései

Az alapító ülésen hazánkat Gunther Zsolt építész képviselte, miután a VELUX Magyarország Kft. az aktívház koncepció iránt már korábban is érdeklődő szakemberként őt kérte fel a részvételre. "Azért tartom előremutató lépésnek az Aktívház Szövetség megalakulását, mert egyértelművé vált számomra, hogy a cél nem a rövidtávú érdekek érvényesítése, hanem egy valódi, rendszerszintű elgondoláson alapuló egyesülés jött létre az energiafelhasználás hatékonyságának javítása érdekében." - értékelte az ülést Gunther.

Az első ülésen egyebek közt létrehoztak egy munkacsoportot, amelynek feladata az aktívház koncepció előnyeinek tudatosítása. "A mostani találkozón még csak az alapokat teremtettük meg, szeptember 30-án fogjuk kijelölni a nyár hátralevő részében gyűjtött javaslatok alapján a tennivalókat, valamint felállítani az akciótervet. Ezen a napon fogjuk a Szövetség nyilatkozatát is hivatalossá tenni" - mondta el Gunther Zsolt.

A nemzetközi együttműködés véleménye szerint abban hoz újat a jelenlegi szakmai diskurzusba, hogy fókuszában nem részmegoldások és egy-egy elem áll, hanem ezeket egységben kezeli. A szakember szerint további jelentős különbség a hasonló kezdeményezésekhez képest, hogy a tervek szerint valós tapasztalatokat ad át az érintett feleknek, melyeket pilot projektjeiből szűr le. A VELUX Cégcsoportnál két ilyen épület van jelenleg a Model Home 2020 elnevezésű projekten belül, az egyik a Zöld világítótorony (Green Lighthouse), amely a koppenhágai egyetem hallgatói központja, a másik pedig az Otthon egy életre (Home for Life) nevet viselő családi ház, szintén Dániában. Az összesen hat épületből álló program következő eleme, a Napfényház (Sunlighthouse) október végén készül el Ausztriában. Itt és a hasonló kísérletekben a használat során gyűjtött tapasztalatokból szűrik le az eredményeket annak érdekében, hogy 2020-ra továbbfejleszthessék a fenntartható építkezés kritériumat.

 

Forrás: A Mi Otthonunk

 

FATÁJ kiegészítés:

 

 

Az Active House Alliance (Aktív Ház Szövetség) bejelentése az activehouse.info honlapon: http://www.activehouse.info/knowledge/active-house-alliance , továbbá az Aktív Ház Szövetség részletes bemutatása 4 oldalon: AC_Alliance_letter_01_2010.pdf, valamint további tájékoztatás kapható: Kurt Emil Eriksen úrtól a kee@vkr-holding.com címen.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.