FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-10-20

Munkahelyek ezreit rejtik a hazai erdők

Magyarország területének több mint húsz százalékát borítja erdő, ráadásul évente mintegy kétmillió köbméterrel gyarapszik az erdőállomány. Szakemberek további erdőtelepítést is indokoltnak tartanak, mert ezrével rejlenek munkahelyek az erdők mélyén. Az erdészet kiemelt figyelmet kap az új kormánytól, amely átfogó állapotfelmérést és az erdővagyon értékének meghatározását is szorgalmazza.

Az elmúlt héten zajlott a XIV. Erdők Hete elnevezésű országos rendezvénysorozat, amelyet 1997 óta minden évben az Országos Erdészeti Egyesület koordinálásával tartanak. A szervezők elsődleges célja, hogy a lakosság tájékoztatást kapjon az erdők állapotáról, az erdőgazdálkodás helyzetéről és a Nemzeti Erdőprogramról.

Schmitt Pál köztársasági elnök, a rendezvény fővédnöke szerint társadalmi, nemzetgazdasági és közjóléti kérdés az erdő, mert a környezet védelmének, a fenntartható fejlődésnek és a jövőnek is záloga. Magyarország területének több mint húsz százalékát borítja erdő, és ez a terület az elmúlt években nemhogy csökkent, hanem még növekedett is. Ez nemcsak a világban végbemenő káros folyamatok ellentettje miatt fontos, hanem azért is, mert a magyarországi erdők mintegy harmincöt százaléka védelmi erdő, vagyis vízvédelmi, talajvédelmi, part- és településvédelmi feladatokat tölt be.

 

"Magyarországon 1,2 millió hektárra tehető az állami erdő nagysága, és nyolcszázötvenezer hektár a magánerdő-terület. Utóbbin félmillió tulajdonos osztozik. Évente mintegy kétmillió köbméterrel gyarapszik az erdőállomány úgy, hogy hárommillió köbméterre tehető az éves tűzifa-felhasználás. Az erdőterületek hazai növekedése azért is fontos, mert Trianon után erdőterületeinek nyolcvannégy százalékát vesztette el Magyarország, így az azokban rejlő gazdasági potenciált is" - mondta Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke. Kiemelte: a rendszerváltást köve tően kialakult struktúrát, hogy erdőink hatvan százaléka állami, negyven pedig magántulajdon, továbbra is fenn kell tartani. Az elnök szerint az állami erdőterületek arányának kell dominálnia.

 

"Megoldásra váró feladat ugyanakkor a túlszaporodott vadállomány okozta károk kérdése és a tulajdonosi, vadászati jogok, bekerítések ügye. Előbbit vadászattal, kilövésekkel lehet orvosolni" - mutatott rá.

 

Kiemelte: "A magyar erdőkből nyert alapanyagok kifejezetten jó minőségűek, így kiváló exportcikkek is. Az ideális azonban az, hogy az általunk megtermelt faanyagot a hazai ipar dolgozza fel, hazai termékeket és munkahelyeket teremtve. Importra nincs szükségünk, legfeljebb különleges fából, mint például lucfenyő. Tűzifát az országba behozni teljesen fölösleges" - magyarázta Zambó Péter. Hangsúlyozta: szükség van az erdőtelepítési programra, és azt továbbra is erősíteni kell.

 

Úgy látja, sok ezer munkahely "lapul az erdők mélyén", az állami erdészeti társaságok már most is több ezer állástalant foglalkoztatnak az erdei közmunkaprogramban. Az erdővagyon minőségi és mennyiségi gyarapításához ugyanakkor további munkaerőre van szükség, s az emberek szakképzésben is részesülnek.

Ez a gazdaság szempontjából is fontos, miután az állástalanok visszatérhetnek a munka világába és adózhatnak.

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a minap kijelentette: az erdészet kiemelt figyelmet kap a kormánytól. A kabinet átfogó állapotfelmérést és a magyarországi erdővagyon értékének meghatározását is szorgalmazza.


Forrás:
Gazdakör

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.