FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-10-28

Egy hét az erdőért - Kelet-Magyarországon is megünnepelték az Erdők Hetét

Magyarországon már 14. alkalommal rendezték meg az Erdők Hete programsorozatot. A Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében közel 60 ezer hektár állami tulajdonú erdőt kezelő NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. az erdőgazdálkodás mellett mindig fontos feladatának tartotta a környezeti nevelést, az erdészeti tevékenység széleskörű bemutatását is.

Úgy gondoljuk, hogy a szemléletformálást már a gyermekkorban el kell kezdeni, ebben a munkában nagyon fontos szerepet tölt be az óvodások és iskolások számára változatos programokat nyújtó, Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola, amely Nyíregyházán működik - ismertette Szalacsi Árpád, az erdőgazdaság vezérigazgatója.

A társaság évek óta részt vesz az Erdők Hete rendezvényein. Debrecenben ilyenkor hagyományosan megemlékeznek a Nagyerdőről. Október 10. a Debreceni Nagyerdő napja - ezen a napon nyilvánították ugyanis védetté 1939-ben a Nagyerdő észak-keleti sarkának egy harminchektáros tölgyesét. A magyar Természetvédelmi Törzskönyvben ez a terület az egyes sorszámon szerepel. A Debreceni Erdészet Kartács utcai központjának udvarán levő kopjafákat most is megkoszorúzták a különböző szakmai és civil szervezetek képviselői.

A szabolcsi megyeszékhelyen a Nyíregyházi Erdészet és a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola szervezett színes programokat azért, hogy a városlakókkal megismertessük az erdészek munkáját, és megpróbáljuk "közelebb hozni" az erdőgazdálkodást az itt élőkhöz - mondta Tölgyfa Gábor, erdészeti igazgató.

Ahogy a korábbi években, úgy most is gondoltak az óvodásokra az erdészek: a Százszorszép óvoda Benczúr téri tagintézményének 37 gyermekének alkalma volt a gyakorlatban is kipróbálni a csemeteültetés és a makkvetés "tudományát". A kicsik a tavalyi vihar után felújított területen pótolták a fácskákat - mindannyian egy emléklapot kaptak az elvégzett munka jutalmául.

Az erdő- és természetismereti akadályversenyen öt nyíregyházi általános iskolai csapat mérte össze tudását. Természetismereti totó, állatfelismerés, növények hajtásainak és terméseinek összehasonlítása - csak néhány a feladatok közül. Végül a Móricz Zsigmond iskola egyik csapata bizonyult a vetélkedő legjobbjának.

Az "Így látom a Sóstói erdőt" címmel meghirdetett rajzpályázaton több mint 190 óvodás és kisiskolás vett részt. Az év fájáról, az ezüsthársról szerzett ismereteiket pedig egy komplex alkotás elkészítésével mutatták be a gyerekek.

Első alkalommal hirdettek Nyíregyházán erdőpedagógiai foglalkozást óvónők részére, a cél az erdőgazdálkodás és a környezeti nevelés fontosságának hangsúlyozása volt. A program során jutott idő az erdei iskolában folyó munka megismertetésére is.

Soha ennyien nem voltak még a Sóstói parkerdőben levő Erdei tornapályánál lebonyolított NYÍRERDŐ Családi napon. Jól jelzi a résztvevők létszámát, hogy a 250 méteres Süni futáson, és a 2010 méteres Családi futáson több mint háromszázan álltak rajthoz. Az erdőgazdálkodási munkák bemutatása mellett kézműves foglalkozások, népzenei műsorok szórakoztatták az érdeklődőket. Az erdészek gondoskodtak arról is, hogy senki ne maradjon éhes, a pörkölt "természetesen" gúthi dámhúsból készült.

 

Az Erdők Hete rendezvénysorozat a Sóstói erdőben tett családi túrával zárult, ahol bárki tudakozódhatott az itt folyó munkáról.


Forrás:
Nyírerdő Zrt.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.