FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-11-30

Beszámoló az "Aktualitások a fűrésziparban" című továbbképző tanfolyamról

Sikeres volt a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Innovációs Központja és a FAGOSZ által meghirdetett "Aktualitások a fűrésziparban" című két napos akkreditált továbbképzés.

 

 

 

2010. november 23-24-én volt a Nyugat-magyarországi Egyetemen a Faipari Mérnöki Kar és a FAGOSZ közös szervezésében az "Aktualitások a fűrésziparban" továbbképző tanfolyam. (meghirdetve a FATÁJ 2010-10-13 cikkben.) A tanfolyam színvonalát Dr. H.c. Dr. Bariska Mihály professzor programon kívüli előadása emelte, aki éppen ebben az időben Sopronban tartózkodott, és beszámolt több évtizedes nemzetközi tapasztalatairól, valamint fűrészipari kutatásairól.

A nyitó előadást Dr. Molnár Sándor professzor az Innovációs Központ vezetője tartotta a fűrészipar történetéről és  helyzetéről, amelyben hangsúlyozta a jelenlegi nehéz helyzet okait, többek között azt is, hogy a  tűzifa részaránya 51%-ról 59,9%-ra nőtt, a fűrészrönk részaránya 21,1%-ról 14,9%-ra csökkent! Előadását kiegészítette Molnár András, az Innovációs Központ munkatársa, aki a fejlődés tendenciáiról beszélt.

A Műszaki újdonságokat a fűrésziparban Dr. Gerencsér Kinga, egyetemi docens mutatta be. Prezentációját a gyártó cégek által készített filmekkel színesítette. Szólt a nagy teljesítményű keretfűrészgépekről, fejlesztésekről a szalagfűrészgépeknél és körfűrészgépeknél, az új forgácsoló fejek előnyeiről, folyadéksugaras és fénysugaras vágásról. Hangsúlyozta, míg a különböző fűrészgépek teljesítményeik határához értek a sugárral való vágás még csak gyerekcipőben jár, pedig nagyon valószínű, hogy hamarosan ez a technológia fogja felváltani a hagyományos fűrészelést.

Havasi Lajos, az A-LAP Kft. ügyvezető  igazgatója Szerszámdiagnosztika a fűrésziparban címmel megtartott előadásában bemutatta a gép - lap - fa - ember kapcsolat rendszerét. Ismertette a fűrészeléskor keletkezett problémákat, amelyek - eddigi ismereteik szerint - 116 részegység meghibásodásából tevődnek össze. A hibák időbeni felismerésére saját fejlesztésű elektronikus adatgyűjtő rendszert fejlesztettek ki, segítségével ellenőrzés alatt tudják tartani az egész fűrészelési folyamatot.

Tóth Béla Ákos CGPI menedzsere a 2D vonalkódos rendszer fűrészüzemekben, rönk és fűrészáru köbözés mobiltelefonnal előadásában a 2D vonalkódos rendszer előnyeinek ismertetése után fűrészüzemi alkalmazásának lehetőségeit mutatta be a rönk és fűrészáru köbözés, nyilvántartás területén. Az öntapadós címke nyomtatása közvetlenül a telefonról történik BLUETOOTHos hőnyomtató segítségével. A felvett adatokat fel lehet küldeni az internetre, és a www.atlalo.hu weboldalról excel formátumban le lehet tölteni. A dekódolást elvégezhetjük egy kamerás mobiltelefon segítségével (2 megapixel-től), vagy speciálisan erre a célra kifejlesztett ipari PDA-ba integrált olvasóval Továbbfejlesztett változatán már ármegadás is lehetséges lesz, így számla nyomtatására is alkalmazhatóvá válik.

Hő- és villamosenergia-gazdálkodás fejlesztésének lehetőségei a fűrész- és tovább-feldolgozó üzemekben című előadásában Toth Béla címzetes egyetemi docens ismertette az üzemi energiafelhasználás főbb területeit, az energiahatékonyság növelésének lehetőségeit és az energiahatékonysági projekt folyamatát.

Sismándy Kiss Ferenc doktorandusz Szilárdság szerinti fűrészáru osztályozás fontosságára hívta fel a figyelmet, mivel az épületfa (szerkezeti fa) felhasználása terén változás van folyamatban, EUROCODE 5 nálunk is bevezetésre kerül, amely kötelezővé teszi e termékek szilárdság szerinti osztályozását. Ismertette milyen paraméterek alapján történik a fűrészáru szilárdság szerinti osztályozása, az egyetemen készített osztályozó berendezést, valamint a gyártó cégek kínálatát.

A Gépészeti Intézet Szerszámdiagnosztikai laboratóriumát Németh Szabolcs egyetemi docens mutatta be a laboratórium eszközeit a régi Zeis mérő mikroszkóptól kezdve, a modern Zoller mérőmikroszkópig, az automatikus szerszám él érzékelést és mérést, a mikro-keménységet is mérő keménységmérő berendezést.

Dr. Gerencsér Kinga, egyetemi docens Költségcsökkentési lehetőségek a fűrészüzemekben előadásában részletesen ismertette az alapanyag, gépköltségek csökkentésének lehetőségeit, a gépek teljesítő képességének növelését célzó eljárásokat. Az energia és bérköltségek csökkentésére hazai és külföldi példákat, statisztikai adatokat és célértékeket mutatott be. Logisztika - anyagáramlás ésszerűsítésére megvalósult hallgatói munkákat ismertetett.

A hulladék és másod-nyersanyag hasznosítás a fűrészüzemekben. című előadásában Dr. Németh Gábor egyetemi docens beszélt a hulladékgazdálkodásról általában, a hulladékgazdálkodás és energetika kapcsolatáról, a főbb jogszabályokról, az 5 lépcsős hulladékgazdálkodási hierarchiáról, a fűrészáru termelés környezetterheléséről, és a hulladéklogisztikáról. Az előadás második felében Dr. Alpár Tibor egyetemi docens szólt a biomassza sorba kapcsolásról, hulladék/melléktermék hasznosítási lehetőségeiről. Ismertette a hulladékgazdálkodási módszereket, a visszanyert fahasznosítást, felhívta a figyelmet a helyes biomassza életciklus és a fahulladék udvarok megvalósításának fontosságára.

Dr. Takáts Péter egyetemi tanár és Dr. Németh Róbert egyetemi docens A szárított faanyag minőségének korrekt meghatározása, különös tekintettel az EU-s szabványokra c. előadásában hallhattunk a vonatkozó szabványokról, a szárítási minőségről, a szárítási minőség értékeléséről, a szárítási hibákról, és különböző esettanulmányokról.

Dr. Csanády Etele professzor A fűrészgépek és szerszámok műszaki újdonságai címmel tartott előadásban az Esterer cégnél tett látogatását mutatta be, valamint beszélt az "okos" szerszámokról és a Gépészeti Intézet új fejlesztéseiről.

Az akkreditált képzés befejezésekor a résztvevők teszt kérdések kitöltésével adtak számot a tanfolyamon hallottak rögzítéséről. A záró kiértékelésen még további témák is felmerültek, amelyekről szívesen hallanának a következő tanfolyamon:

- szárítási technológiákról részletesen (többen is jelezték)

- késztermék gyártásáról

- rönk gépi osztályozásról

- rakodógépekről a faiparban

- szerszám karbantartásról

- termelésirányítási rendszerekről

- faiparban alkalmazott ügyviteli rendszerekről

- telítési eljárásokról, faanyagvédelemről

- pelletgyártásról

- költségekről

- munkaerőről

- arról, hogy az egyes termékeket átlagos költségszerkezet mellett milyen önköltséggel lehet előállítani

- összefogásról a fűrészüzemek között a megfelelő piacra lépés érdekében

- Bariska professzor tapasztalatairól

 

A résztvevők egybehangzó véleménye szerint hasznos volt a tanfolyam és szívesen részt vennének egy újabb továbbképzésen, amelyen a javasolt témákról kapnának további részletes ismereteket.

 

Sopron, 2010.11.28.

Dr. Gerencsér Kinga tanfolyamvezető
(Fotó: Börcsök Zoltán)

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.