FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-12-20

A magánerdők fekete éve lesz?

Miközben az ENSZ 2011-et az Erdők Évének nyilvánította, a magyar magánerdők kilátásai soha nem voltak ilyen rosszak. A magánerdő tulajdonosok és gazdálkodók a 2010. október 08-i Parlamenti Erdészeti Nyílt Napon a politika legmagasabb szintjéről kaptak konkrét támogatási ígéreteket, azonban az azóta eltelt időszak történései ezzel éppen ellenkező tendenciákat mutatnak.

A magánerdősök falugazdász hálózatát jelentő erdészeti szakirányítás támogatására a következő évi nemzeti költségvetésben gyakorlatilag nincs pénz. Ez nemcsak a vidékfejlesztés uniós erdészeti támogatásainak igénybevételét lehetetleníti el, de az ország erdeinek 44 %-át kitevő magánerdők szakszerű kezelését is veszélyezteti, nem beszélve arról, hogy az erdészeti vállalkozók és alkalmazottaik egy része is utcára kerülhet.

 

Ugyancsak nem tapasztaltak a magánerdősök elmozdulást a számukra legfontosabb és a korábbi kormányzatnál már évek óta szorgalmazott uniós társfinanszírozott erdészeti támogatások megnyitásában.

Ilyen a fiatal erdők nevelésének támogatása, amelyet már évek óta különböző indokkal nem nyitnak meg, holott sok európai országban ez kiválóan működik. Így nálunk a fiatal erdők jelentős része nem kapta meg a szükséges erdőnevelési beavatkozásokat, pedig ez a támogatás több mint 100 ezer ha erdőt érintene és 6000 új munkahelyet teremthetne!

 

Hasonlóan problematikus a több mint 200 ezer ha Natura 2000-es magánerdő kompenzációjának sorsa. Ezeket a tulajdonosok és gazdálkodók megkérdezése nélkül jelölték ki és korlátozták az ott folyó gazdálkodást minden ellenszolgáltatás nélkül. A Natura 2000 területeken előírt korlátozásokkal kapcsolatban mind az EU, mind a hazai szakmai szervek, szervezetek - természetvédők és erdészek közösen - egyetértenek abban, hogy azt a vidékfejlesztési forrásokból kellene finanszírozni. Ez kárpótolná az érintett több tízezer tulajdonost, és nagyban elősegítené a Natura 2000 területek pozitív megítélését.

Sajnos a jogcímhez szükséges források átcsoportosítása - ki tudja mi okból - megint elakadt a minisztérium útvesztőiben és ez a nagy jelentőségű feladat több mint 3 év helyben toporgás után további késedelmet szenved.

 

A felsorolt három témakörben történő érdemi elmozdulás nélkül a magánerdő gazdálkodás visszasüllyed a korábbi rendezetlen állapotába, több ezer munkahely megteremtése helyett, több ezer új munkanélküli jelentkezik az erdészeti szektorban és az erdészeti támogatásokra rendelkezésre álló uniós pénzek, más, ellenőrizhetetlen helyen és céllal kerülnek felhasználásra, annak ellenére, hogy az erdészet a vidékfejlesztés egyetlen olyan területe, ahol a nemzeti önrészt az Európai Fejlesztési Bank meghitelezi, elismerve annak kiemelt fontosságát. Ha ez a kormányzat sem ismeri fel, hogy az erdőgazdálkodás a vidékfejlesztés szerves része, hazánkban a vidéki munkanélküliség és a környezet állapota meghatározóan romlani fog.


Forrás:
MEGOSZ - Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.