FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-12-21

Az üzemi tanács a cég ellensége?

A szakszervezet szerint a Kika törvénytelen lépések sorozatával ijesztette el a dolgozókat az üzemi tanács választástól. A Kika szerint csak a szavazás tisztaságát biztosította azzal, hogy az áruházvezetők jelen voltak a voksoláson és utána lefénymásolták a választáson részt vettek névjegyzékét.


Takarítás a Kikánál / Népszabadság - Szabó Bernadett

Nem sikerült üzemi tanácsot választani a napokban a KIKA áruházaknál [FATÁJ kiegészítés: hazánk második legnagyobb forgalmú lakberendezési kereskedelmi vállalkozása], mivel a dolgozóknak csak tizede mert részt venni a voksoláson a törvényben megkövetelt 50 százalék helyett. A lapunkhoz eljutott, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) az üzemi tanácsi választási bizottsághoz írott panasza a céget okolja a kudarcért: szerintük az állásukat féltő dolgozókat a cégvezetés riasztotta el a voksolástól.

 

A közel hétszáz főt dolgoztató társaságnál az alkalmazottak nagyjából hatoda szakszervezeti tag. Őket eddig nem érték retorziók, a felmerült konfliktusok jobbára a felek kölcsönös engedményeivel zárultak. Azonban nemrég a szakszervezet úgy látta, hogy fontos lenne üzemi tanácsot létrehozni a cégnél. Nevük elhallgatását kérő dolgozók szerint a szakszervezetet ugyan csak-csak megtűri a cég, azonban a KIKA Lakberendezési Kft. itteni vezetősége az üzemi tanács létrehozását már nem akarja elfogadni. Úgy tudjuk, a vezetés a választások előtt több áruházban megpróbálta eltávolítani a faliújságokról a választásokról szóló tájékoztatást és a jelöltek listáját, mondván, hogy "nem itt kell ezzel foglalkozni". A szakszervezet tiltakozására a munkaadó belement, hogy kiragasszák a tájékoztatókat, ám olyan helyen, ahol csak elvétve látják az érintettek. Az is megesett, hogy egyik áruház-igazgató személyesen ment le agitálni a dolgozók közé, hogy elmondja: az "üzemi tanács a cég ellensége".

 

Ezek után zajlott le a választás, amelyen a munkáltató részéről meg? gyelőként az áruházvezetők is megjelentek. A jelenlévők szerint volt, ahol a vezető felírta a voksoló dolgozó nevét, máshol pedig utasításba adta a választási bizottság tagjainak, hogy az aláírt jelenléti íveket másolják le és adják át nekik. Ezt vonakodva bár, de megtették. Egy helyütt az áruházvezető magyarázatul egy központi, a cégvezetéstől küldött e-mailt lobogtatott, miszerint neki kötelessége lemásolni a választási jegyzéket.

 

A munkáltató (KIKA) szóvivője, Angelika Elgert lapunknak írott válaszában leszögezte: a választások tisztasága és ellenőrizhetősége miatt volt szükség meg? gyelőkre a szavazóhelyiségekben, és erről a cégvezetés előre tájékoztatta a választási bizottságot. Emellett Angelika Elgert hangsúlyozta, hogy a megfigyelőnek delegált áruházvezetőknek nincs munkáltatói joguk. Szerinte a választási jegyzékek lemásolása is a voksolás tisztaságát és ellenőrizhetőségét biztosította, mivel az üzemi tanácsi választások két napon keresztül, több helyszínen zajlottak. Bár tény, hogy a hatályos munka törvénykönyve szerint a szavazásnak titkosnak kell lennie, ám a Kika szerint ez a titkosság nem arra vonatkozik, hogy ki vesz részt a szavazáson, hanem arra, hogy ki kire adta le a szavazatát. A cég szerint a szavazatok összesítése után a névjegyzékeket megsemmisítették. Hangsúlyozzák: a társaság munkavállalóit nem érte hátrány amiatt, hogy részt vettek az üzemi tanácsi választásokon. A szóvivő szerint a plakátok eltávolításáról szóló hírek nem igazak: szerintük a társaság helyet biztosít a faliújságjain az ilyen anyagoknak, ha pedig ettől eltérően jártak volna el, úgy a visszaélést a választási bizottság bármikor jelezhette volna a cég felé - ám szerinte semmiféle ilyen panasz nem futott be hozzájuk.

 

A KASZ-nál nem kívánták kommentálni az értesüléseinket, mondván: megvárják az üzemi választási bizottság döntését, azonban minden valószínűség szerint a közeljövőben újra kiírják a választásokat.


Forrás:
Népszabadság 12-21

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.