FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-03-08

Lázár János visszavonta VET módosítási javaslatát

A visszavont javaslatban többek között az szerepelt, hogy a a zöldáram célú biomasszába a 8 cm-nél vastagabb rönk ne számítson bele. Hamarosan kidolgozzák a zöldhő és a zöldáram új támogatási és KÁT rendszerét.

 

A FATÁJ 2011-02-25 cikkben számoltunk be a javaslatról, valamint az azt elutasító FAGOSZ elnökségi véleményről.

 

A T/1941 számú, az energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezethez nyújtotta be Lázár János 2011. január 21-én módosító indítványát, melyben a zöldáram átvételi árának korábban elhatározottnál erősebb csökkentését, valamint a zöldáram előállításához felhasznált biomassza fogalmának szűkítését javasolta. Az utóbbi lényege, hogy az erdőgazdálkodásból származó 8 cm-nél vastagabb fűrészipari és papíripari rönk, vagy annál magasabb rendű faválaszték valamint az ezekből előállított apríték kikerülne a KÁT szempontjából biomasszaként elszámolható körből. Ezen túl az illegális eredetű fát is kizárni javasolta.

Sok egyeztetés után végül tegnap, 2011. március 7-én javaslatát visszavonta.

 

Figyelemre méltó, hogy az ügyben felelős három parlamenti bizottság közös ajánlási sora a beérkezett módosító javaslatokra már 2011. február 14-én elkészült (151 oldal) és abban az látható: a 28., a 38. és a 101. ajánlásokban az előterjesztő képviselője a "Lázár javaslat" egyik pontjával sem ért egyet.

 

Érdekes a téma sajtóvisszhangja. Ezekből az olvasható ki, hogy a gondolatok lényegében összecsengenek a FAGOSZ elnökség javaslataival, illetve az e témában már 2004-ben készült állásfoglalásával. A jelzett várható szabályozás egyeztetésében pedig erős érdekünk lesz aktívan részt venni.

 


  Fotó: Hornyák Dániel

Megszületett a megállapodás a kötelező áramátvételi rendszer átalakításáról, így a témában benyújtott módosító indítványt visszavonják - közölte Bencsik János energiaügyekért felelős államtitkár és Lázár János Fidesz-frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján.

Bencsik János energiaügyekért felelős államtitkár elmondta, a kompromisszum lényege, hogy a kötelező átvételi rendszer már idén teljes körűen felülvizsgálatra kerül, úgy alakítják át, hogy ezentúl nem a villamosenergia-termelést fogja honorálni, hanem a megtermelt hőenergiáért fizetnek majd többet. A változtatás lényege, hogy azzal a távhőszolgáltatás áremelkedését csökkenteni tudják és nem a szolgáltatók jutnak extra profithoz - emelte ki az államtitkár.

A zöldenergia, a hő-, illetve a zöldáram átvételének támogatása 2011 végégig változatlan marad, és ez év őszéig az önkormányzatok és szakmai szervezetek bevonásával kialakítanak egy új támogatási rendszert ezen a területen is, ami 2012. január 1-től lesz hatályos.

A biomassza, az erdei tűzifa használatát két ponton szigorítják. Pontosításra kerül, hogy mi minősül tűzifának, illetve hogy az milyen hatásfok mellett lehet majd felhasználni. Ezentúl a kis és közepes biomassza erőművek fognak a támogatásoknál előnyben részesülni - tette hozzá az államtitkár.

kormany.hu 2011-03-07

 

Megegyezett Lázár János Fidesz-frakcióvezető és Bencsik János energiaügyi államtitkár a kötelező áramátvételi (kát) rendszer átalakítása ügyében. Ezt a két politikus jelentette be hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. Lázár a témában benyújtott módosító indítványát visszavonja.

Bencsik János kifejtette: a kompromisszum lényege, hogy a kát-rendszeren belül a biomassza- és a földgázalapú kapcsoltenergia-termelők esetében már az idei év közepétől egy új támogatási rendszerre térnek át, amely nem a villamosenergia-termelést és -átvételt fogja dotálni, hanem a hőtermelést. A másik lépés, hogy a kát-rendszeren belül minden más megújulóenergia-termelés támogatása 2011 végéig változatlan marad, az új zöld hő- és áramátvételi rendszer pedig 2012. január 1-jétől lép hatályba.

Szigorodik a biomassza-használat is - folytatta az államtitkár -, "az erdők kimeneti oldalán fogják szigorítani a tűzifa minősítését; a bemeneti oldalon pedig meg fogják emelni az átalakítás minimális hatásfokát, elő lesz írva az, hogy húszszázalékos hatékonysággal nem lehet átalakítani a tűzifát energiává". Korlátozzák továbbá a biomassza-erőművek kapacitását úgy, hogy a kis és közepes teljesítményű erőművek élvezzenek előnyt - jegyezte meg.

Lázár a tájékoztatón elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök arról tájékoztatta, hogy a kormány részletesen fog foglalkozni a kérdéssel, egy intézkedési terv kerül a kabinet elé. Az államtitkár hozzátette, most a főbb irányokról született döntés, ezekről az elkövetkező két hónapban egyeztetnek az érintett szakmai szervezetekkel és önkormányzatokkal, majd ezt követően készítik el a részletes szabályozást.

mno.hu 2011-03-07

 

A távhőtermelést támogatják, a teljesen megújuló alapú energiatermelés átvételi rendszere pedig változatlan feltételekkel megmarad 2011. december 31-ig, és szigorítják az erdei tűzifa biomasszaként felhasználását a hő- és villanyáram termelésben. Ezt a kompromisszumot kötötte Lázár János fideszes frakcióvezető és Bencsik János energiaügyi államtitkár.

A következő két hónapban a szakmai szervezetek bevonásával kidolgozzák annak részleteit, hogy a piaci árnál magasabb kötelező átvételi rendszerben (kát) a hőtermelést, és ne az áramtermelést támogassák - közölte Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyeikért felelős államtitkára pénteken (március 4.). Reményei szerint júliustól már a rendszer része lehet a hőár-támogatás.

Kompromisszum született Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének javaslatához képest - tette hozzá az államtitkár. Hozzáfűzte: "a kát átalakításával kapcsolatban eltérő álláspontot képviseltünk, mert megítélésünk szerint a frakcióvezető úr javaslata, az általa beterjesztett megfogalmazás, illetve megoldási javaslat alapján veszélyeztethette volna a távhőellátás biztonságát. Az alapvető célok tekintetében nem volt kibékíthetetlen ellentét, de az elérésükhöz szükséges megoldásokat összhangba kellett hozni a műszaki és gazdasági szempontokkal is. A támogatási rendszer igazságosabbá tétele jogos társadalmi elvárás, amelyet frakcióvezető úr politikai céllá alakított, mi pedig igyekeztünk szakmailag is elfogadható megoldást találni."

A kompromisszum lényege az, hogy a távhőtermelést támogatják, a teljesen megújuló alapú energiatermelés átvételi rendszere pedig változatlan feltételekkel megmarad 2011. december 31-ig, és szigorítják az erdei tűzifa biomasszaként felhasználását a hő- és villanyáram termelésben.

index.hu 2011-03-04 17:51

 

A jelenlegi kompromisszumos megoldást múlt héten az Ipenerg Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete Egyesülés vetette fel Indexen. Szerintük a támogatott erőműveknél elsődleges célnak a hőtermelésnek kell lennie, a villamosenergia csak melléktermék, amit nem vesznek megfelelő súllyal figyelembe a támogatási rendszer működtetésekor.

"Sajnos ez visszájára fordult, és létrejött egy kapcsolt áram-, hő- és veszteségtermelő iparág. Ez olyan, mintha a bútorgyárak a faforgács után támogatást kapnának, a bútorok ára pedig az egekbe szökik. Ilyenkor félrevezető, ha a vita arról szól, hogy hatósági áras legyen a bútor, illetve támogassuk a faforgács hasznosítást is" - vélték az Ipenerg szakértői. Az egyesülés szerint a probléma megoldását az eredeti társadalmi célkitűzésekhez való visszatérés jelentheti. Vagyis csak azt a hőtermelést szabad támogatni, amelyre a társadalomnak szüksége van.

index.hu 2011-03-04 11:04

 

Bencsik János beszélt arról is, hogy a kötelező átvételnek van egy másik nagyon fontos része, az pedig a zöldenergia, a hő-, illetve a zöldáram átvételének támogatása. Erről azt közölte: ez egyelőre nem változik, 2012. január elsejére alakítanak ki egy új támogatási rendszert a szakmai szervezetek bevonásával. (Forrás: MTI)

Van egy harmadik rész - fűzte hozzá -, az pedig a biomassza, az erdei tűzifa használata; ezt két ponton szigorítják majd: egyrészt az erdészeti, másrészt pedig az energetikai törvények háttér rendeleteinek szigorításával; pontosítják, mi minősül tűzifának, illetve hogy az milyen hatásfok mellett lehet majd felhasználni.

nol.hu 2011-03-04

Talózzta és szerkesztette: MM

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.