FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-03-17

Pellet szabványok, minőségi tanúsítványok

A fa pellet minőségi védjegye a DINplus embléma, amely rövid idő alatt ismertté vált. Ám az új minőségi tanúsítvány - az ENplus - maga mögött hagyta a szövetségeket.

Michael Brandtner márka-építő stratéga. A pellet iparban a Rohrbach-i férfi mint tanácsadó szerzett hírnevet. Ezenfelül a felső ausztriai specialista keresett szóvivő. Legalábbis kevés, nem aktívan működő, köztisztviselő mondhatja el magáról, hogy ismételten előadó volt az évente megrendezett ipari pellet fórumon Stuttgartban. Brandtner három éven belül kétszer is színpadon állt a pellet világ irányadó kongresszusán. Az ő üzenete ezen szakirány felé úgy hangzik, hogy a vállalatok saját márkajeleik létrehozásában Charles Darwin evolúciós elméletét tartsák példaképüknek. Ez Brandtner sajátos természeti törvényeiből így hangzik:

A siker elérésében nagy jelentőséggel bír, hogy a saját termékkel az ügyfél fejében megtapadjunk, a gondolataiban ragadjunk. Ezáltal az ismeretlen versenytársaknak először is mélyen gyökerező márkákat kellene elnyomniuk, melyek már beleivódtak a vevők tudatalattijába.

Még akkor is, ha Brandtner a vásárrendező Solarpromotion meghívásából eredendően a pellet ipar eladási piacáról beszél, az üzenete mentrendszerűen passzol egy aktuális tanúsítványi vitához is.

Egy útiterv, melynek egy évre visszatekintő előtörténete van: A fa pellet új minőségi védjegye 2009 október 6.-án 14 órakor pillantotta meg a napvilágot. Az ezt követő fél órában a német energia, fa és pellet társaság (DEPV) a 9. pellet ipari fórum (9. IFP) emelvényéről először mutatja be a 35 országból érkezett 535 résztvevőnek az ENplusz-t, mint új védjegyet Németországban. Második lépésként fokozatosan be kell vezetni más európai országokban is, így emelkedik a fa pellet vezető védjegyei közé Európában.

 

DINplus a nagykutya

Jelenleg a DINplus védjegy már 10 éve a piacon van. A német hő piac a DINplus piac. A kazángyártók garanciájukat a DINplus pellet felhasználására alkalmas termékeik mellé adják. Az egész pellet csoport felzárkózott ezen minőségi megjelölés mögé. Jól lehet mind a 150.000 háztulajdonos Németországban ismeri ezt, akik pellettel fűtenek. "A DINplus a múltban is, és jelenleg is a minőség megfelelője a fa pellet esetében, a legnagyobb elfogadottsággal és elismertséggel", mondja Norbert Müller, a DIN Certco GmbH termék managere. A TÜV Rheinlan csoport leányvállalata fejlesztette ki ezt a jelzést. A Németországban való létrehozással párhuzamosan a DIN Certco nemzetközileg is kiterjesztette a DINplus-t. A Berliniek ehhez a TÜV hálózatán keresztül tudnak visszanyúlni, mely 61 országban 490 helyen jelen van. Ma a DINplus tanúsítvánnyal rendelkező pellet előállítók listáján több mint 100 vállalkozás szerepel 20 országból, szétszóródva az egész bolygón. Aktuális előkészületek folynak a DINplusz tanúsítvány megjelenése érdekében több mint 20 további országban.

 

Az ismertség biztosítja a keresletet

A legfiatalabb jövevény Ukrajna. Júliusban a lengyel Barlinek S.A. bejelentette, hogy a Barlinek leányvállalatán keresztül Ukrajna lenne az első a volt Szovjetunióból, aki DINplus minőségű pelletet gyártana. A parketta és fa pellet gyártó Barlineknek van egy harmadik üzeme Lengyelországban, amely már rendelkezik a DINplus tanúsítvánnyal. A folyamatban lévő tanúsítvány engedélyezésével valamint ennek okaival kapcsolatosan kérdeztük meg a Barlinek szóvivőjét, Mariola Sykulta-t: "Minden vevőnk ismeri és becsüli a márkajelzést, ezért nekünk fontos ezt birtokolni."

Az egy évvel ez előtti fél órás előadásban mely az ENplus-ról szólt az összegyűlt pellet világnak, egyetlen egyszer sem hangzott el a DINplus kifejezés. Az ENplus lett a DEPV és az osztrák pellet társaság Propellets Austria (PPA) által kifejlesztve, együttműködve a lipcsei Német Biomassza kutató Centrummal (DBFZ). A jelzés megtalálható a Német Pellet Intézet GmbH-nál (DEPI), mely egy leány alvállalkozója a DEPV-nek.

A 2008-ban alapított intézmény köti össze az egyesületet a nyilvánossággal. Az új védjegy jelentésének megismerésére gyorsan készítettek egy Web lapot. Itt a látogató számtalan aspektusból átfogóan tud tájékozódni a védjegyről, nyilatkozatokat olvashat ismert személyiségektől, támogatást kap szóban és képben, különösen híres kazán- és tűzhely gyártók, mint Ökofen, Paradigma, Windhager, Rika, Solvis, Solarfocus vagy Wodtke személyében. Ezen kívül itt megtalálható egy lista a kereskedőkről, akik az ENplus védjegyet viselő fa pelletet kínálnak.

A DEPV nyitóóldalán is találhatnak utalást az új jelölésre. Ellenben a DINplus-ra itt nem utal semmi. Egy kattintással a látogató már az ENplus oldalán találja magát. Az új jelzést a végfelhasználóknak úgy mutatják be, mint az új és egyetlen pellet minőségjelző szimbólum, anélkül, hogy ez bármilyen formában hivatalos lenne. Számunkra az ENplus innovatív, mert elsődlegesen vonja bele a kereskedelmet a védjegy tanúsítványába. Az ezzel nemesített pelletet csak olyan kereskedők szállíthatják ki, akik ezen jelzéshez tartozó formalitásoknak kötelezték el magukat. Ez új. És ez megfelel a márka specialista Brandtner elképzeléseinek. A sajátos természeti törvényei mellett érvelve mondja, aki egy erős márkát akar felépíteni, annak új kategóriát kell teremteni.

 

Kritika a láncból

A szállítóláncon végighaladva a pelletgyártól egészen a végfelhasználóig nagyon felelősségteljes feladata van a szállítónak. Ha hibát követ el, például a fa pellet befújásakor túl magasra állítja a nyomást, akkor a végtermék minősége olyan rossz lehet, hogy a kazánban az éghető anyag már nem reagál rendesen. A vevőben ez azt a benyomást keltheti, hogy a védjegy nem ad biztonságot. A DIN Certco évek óta pontosan az ilyen szállítási lánc utolsó szakaszán történő hibákért egy saját tanúsítványt kínál. Eddig a szállítók ezzel be tudták magukat azonosítani mint a DINplus pellet logisztikusai. Sajnos erre a szolgáltatásra nagyon kevés volt az igény. Különösen sok szállító tanúsítvány nélkül is épp olyan jól végezte a munkáját, mint hogyha lenne tanúsítványa, csak hát sajnos nem mindegyik. Most viszont jön a kötelezettség az ENplus-ra. Ezt nyilvánvalóan a kazángyártók, pelletgyártók és kereskedők nagy része támogatni fogja. A szállítás minősége egy építkezési hely volt és egy ok a kritikára a DIN Certco-nál. Mivel a DINplus pellet nem mindig tartotta be, amit ígért. A minőségi tanúsítvány fényén így repedések keletkeztek, mikor 2006/2007 telén párszáz kazánban, elsősorban észak Németországban a tanúsítvánnyal ellátott pellet hamuja kőkemény salakká állt össze, és a kazánok ezért meghibásodtak. Ennek következtében egyre hangosabb lett az a követelés, hogy a tapasztaltak miatt a DINplus-t át kell dolgozni. A DIN Certco erre a követelésre csak késedelmesen reagált, ahogy a kritikusok elmarasztalták. Bátortalanság uralkodott el az üzletágon.

 

Elgondolkodtató fél óra

A 9. IFP-n bemutatott prezentáció egy marketing technikailag elgondolkodtató fél óra volt. Az eddigi védjegye a pellet üzletágnak már nem került szóba, ebből néhány hallgató úgy gondolhatta, hogy az ENplus esetében a DINplus valamely modernizált folytatásáról lehet szó. Azért is, mivel az új európai fa pelletre vonatkozó norma EN14961 előreláthatólag 2011 elején fog jönni, és nemzetközi normákat fog leváltani. Az ENplus már megfelel ennek a normának, hangzott el az IFP-n.

Ténylegesen: A DINplus nem teljesítette ezt ebben az időpontban. Az EU norma a következő minőségi kategóriákat különbözteti meg, A1, A2 és B. Az ENplus tanúsítvány rendszere már 2009-ben kitalálta hozzá a saját minősítési kategóriáit, mint az ENplus-A1, ENplus-A2 és EN-B.

Mindent egybevetve így megszülethetett az a benyomás, hogy a nemzetközi minőségi védjegy az előre látható finomításokkal az új európai normához, automatikusan az ENplus mint a DINplus folytatásaként azonosul. Ténylegesen megkezdődött egy verseny két védjegy között, mely a piac és a vásárlók javára folyik. És valamilyen formában a DINplus-t elűzték a szövetségből.

 

A harag gyümölcsei

2010 februárjában a DEPV üzletvezetője Martin Bentele így jellemezte a helyzetet: "A már most mutatkozó rekord méretű érdeklődésre való tekintettel már az első évben kielégítő mennyiségű ENplus minőségű pellettel készülünk." 2010 márciusától lehetett kérelmet benyújtani az ENplus használatára. 1 évvel a védjegy bemutatása után szeptember elején a 10. IPF alkalmával a DEPI bejelentette az egyenlegét, miszerint 1,7 millió tonna kapacitásuk már ENplus védjegyes, ez a nemzeti kapacitás 60%-a. Az ENplus siker kampány nagy léptékben halad előre. Az új márka jó úton halad, hogy minőségi védjeggyé teljesedjen ki. Mindenesetre ez a DINplus mellett történik. "Egyes piaci szereplők azonban rövid határidőn belül biztosan az ENplusz minősítés mellett kötelezik el magukat, és a DINplus-t csak átmenetnek használják.", mondja Yvonne Zengerle, a nemzetközi GEE Energy GmbH & Co. KG üzleti vezetője. Másoknak viszont az ismertsége miatt pont a DINplus marad az a védjegy, mely meghatározó lehet hosszú ideig, főleg a Német nyelvterületeken. Így jelentette be az EC Bioenergie GmbH is, az ENplus minősítésre való igényét az összes termelési helyére augusztusban. Ezzel egyidejűleg közölte, hogy a DINplus minősítéssel már rendelkezik. A piacvezető German Pellets GmbH szeptember elején jelentette be az ENplus minősítését. Ugyanebben a hónapban egy közleményben amelyben a Wiesmariak tippeket adtak a pellet minőségének helyes megállapításához, ajánlották a DINplus vagy ENplus A1-es minősítéssel ellátott pellet vásárlását. Tehát ők igazából egyfajta várakozó álláspontot képviselnek.

 

Az evolúció biztosítja a túlélést

A DIN Certco megjelentetett egy feljegyzést, a berliniek elmagyarázták, hogy a DINplus-t hozzáigazítják az új európai norma előírásaihoz. Ez év áprilisától a tanusítványokat is csak az új norma alapjaira helyezve állíthatják ki, tehát az EN 14961-2-nek megfelelően. Eredetileg csak az európai norma életbelépésére volt tervezve a hozzáigazítás. 2009-ben azt gondolták, hogy ez 2010-ben fog bekövetkezni, amiből úgy néz ki csak 2011-ben valósul meg elképzelés. A DIN Certco viszont előbbre hozta ezen lépéseit. A marketinges Brandtner is megfogalmazott egy sajátos természeti törvényt a márkák túlélésére, miszerint mindig javulniuk kell. Ő azt mondja: "Ez az evolúció." Ehhez nagyon jól passzol, hogy lassan egy világnorma kerül kidolgozásra a fa pellet számára. Ez viszont megint az elé a feladat elé állítja mindkét védjegyet, hogy folyamatosan meg kell felelniük ezen elvárásoknak.

 

Korábbi szakcikk a FATÁJban:

Nemzetközi pellet-tanúsítvány - EN Plus (2010-02-24)

 


Forrás: Holz-Zentralblatt, 2011.január

A cikk támogatója:

Szigeti Krisztián - Csiba Kft. (x)

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.