FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-03-22

Illés Zoltán: 370 ezer ha állami védett természeti terület kerül a nemzeti parkokhoz

Az állami tulajdonú védett természeti terület azonnali nemzeti parki kezelésbe vétele, ezzel 370 ezer ha-on az agrártámogatások átirányítása. A környezetvédelmi, vízügyi és természetvédelmi hatósági eljárások, igazgatási szolgáltatási díjak 1,3 MdFt-os többletbevételig emelése, a bírságok jelentős növelése.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Szabó Imre, a Magyar Szocialista Párt képviselője, interpellációt nyújtott be a vidékfejlesztési miniszterhez: "Miért írta alá a miniszter úr a hazai környezet- és természetvédelem halálos ítéletét?" címmel. Az interpelláció 2011. március 16-án hangzott el, annak teljes szövege és a rá dr. Illés Zoltán államtitkár által adott válasz olvasható a Parlament honlapján.

 

Emlékeztetőül: a FATÁJ 2011-03-08 cikkben közzétettük az OEE közleményét, mely szerint az erdészekre számíthat a természetvédelem, tehát a védett erdők döntő többségét az erdőgazdaságok költségvetési források nélkül, saját gazdálkodásuk részeként gondosan őrzik és kezelik. Ugyanitt FATÁJ kiegészítésként tettünk kapcsolókat különböző zöld szervezetek nyilatkozatairól a NPI-ok forráselvonásáról, valamint, hogy a 2010. évihez képest a 2011. évi költségvetés a NPI-nak többlet forrásokat adott.

 

Visszatérve az interpellációra: Szabó Imre (MSZP) több zöld szervezetnek a vidékfejlesztési miniszterhez írt nyílt levelét ismerteti a NPI-ok mintegy 40%-os forrászárolásával kapcsolatban, továbbá jelzi, hogy a Magyar Természetbarát Szövetség elnökeként ő maga is levelet írt e témában a VM miniszternek, de e megkeresések a miniszternél süket fülekre találtak. Jelzi, hogy a megszorítások legnagyobb mértékben a vízügyi igazgatóságokat és a nemzeti parkokat érintették. Kérdezte végül a minisztertől, hogy miért veszélyezteti a kormány a vízügyi igazgatóságok és nemzeti parkok működését.

 

Az interpellációra dr. Illés Zoltán vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár válaszolt, az alábbiak szerint:

 

"Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt volt Miniszter Úr! Én önt úriembernek tartom és magamat is ugyanebbe a kategóriába sorolom, ebből pedig az következik, hogy nem lenne méltó rám nézve, hogyha a közelmúlt időszakról beszélnék.

Miniszter úr, válaszolok a kérdéseire. Nem veszélyezteti, nem sodorja veszélybe, nem veszélyezteti a kormány a páratlan természeti értékek megőrzését, megóvását, nem fenyegeti elbocsátással a vízügyi szakembereket, és innentől kezdve azt tudom önnek mondani, hogy 13 olyan intézkedés van, amelyet viszont meg akarunk tenni annak érdekében, hogy megőrizzük a hatékonyságát, hogy megvédjük a belvizektől, az árvizektől, hogy működjenek a nemzeti parkok, hogy megvédjük az erdeinket. Többek között azt tervezzük, hogy állami tulajdonban álló védett természeti területeket azonnal nemzeti parki vagyonkezelésbe vesszük át, ebből fakadóan pedig a hasznosítás eredményei, pénzei, valamint az agrártámogatások közel 370 ezer hektár tekintetében idekerülnének.

Tisztelt volt Miniszter Úr! Azt tervezzük, hogy a felügyelőségek tekintetében, mármint a környezetvédelmi, vízügyi, természetvédelmi felügyelőségek tekintetében a hatósági eljárások igazgatási szolgáltatási díjait megemeljük. Tehát még egyszer hangsúlyozom, hogy megemeljük oly mértékben, hogy csak maga ez az egy tétel több mint 1,3 milliárd forintos bevételt eredményez.

Tisztelt volt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A bírságbevételek tekintetében azt kell mondanom mindenkinek, aki hallja a szavamat, és aki tudja, tovább fogja mondani, de ez hivatalos is: a törvények szigorú betartásával a bírságtételeket megnöveljük, és ezáltal pótbevételekre teszünk szert.

Annál is inkább, mert ez idáig ezek a bírságok ebben a hazában senkit nem ösztönöztek arra, hogy ne a környezetszennyező megoldásokat válassza, vagy ne a környezetszennyezést folytassa. Viszont a bírságtételek jelentős megnövelésével ezt a hatást is el lehet érni. Természetesen ez azt jelenti, hogy azok, akiket érintenek ezek a bírságok, nyilvánvalóan nem fognak örülni a dolognak.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Felújítások, beruházások tekintetében, ahol lehet, ott átütemezéseket teszünk, működési költségek, rezsiköltségek csökkentését valósítjuk meg, külföldi kiküldetések tekintetében csökkentjük ezek számát. Ilyenformán költségeket próbálunk megspórolni. Szolgáltatási kiadások, készletek beszerzésének csökkentése, illetve elhalasztása, amit megteszünk. És ha Jávor Benedek úr vagy pedig ön azt kérdezi, hogy ezáltal természetesen csorbul-e esetleg egyes feladatok ellátása, az a válaszom, hogy igen. És kérem most, képviselő úr, tisztelt volt miniszter úr, tisztelt hölgyek és urak, ne értsék félre azt, amit most képi beszédként mondok. Jávor Benedek és Szabó Imre nemzetőr társaim ott állnak mellettem a pákozdi csata színterén, Móga János altábornagy mellett. És azt kérdezik a nemzetőr társak (Egy LMP-s képviselőhöz.), mondom, a képi beszédet, képviselő asszony, ne értse félre: lehet-e úgy az ellennel szembeszállni, hogy esetleg mi magunk ne sérüljünk meg? Azt kell mondanom, hölgyek, urak, nem. (Dr. Vadai Ágnes: Dehogynem.)

Lehet-e úgy a haza adósságállományát csökkenteni, hogy az az utolsó magyar állampolgárra ne legyen hatással? Azt kell mondanom, hogy nem. Innentől kezdve annak érdekében, hogy 2 év múlva, 5 év múlva, 10 év múlva ez az ország sokkal jobb pénzügyi helyzetbe kerüljön, most kell megtenni azokat az intézkedéseket, az utolsó intézménynél, a vízügynél is, a környezetvédelemnél, a természetvédelemnél, és nemzeti parkjaink, vízügyi igazgatóságaink és felügyelőségeink vállalják azt, hogy ezen intézkedések révén meg tudják csinálni - a haza érdekében."

 

A fenti választ Szabó Imre (MSZP) nem fogadta el, az Országgyűlés az államtitkári választ 206 igen szavazattal, 82 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

 


 

A Fatáj kérdése: Vajon mennyi lehet az erdő ebből a 370 ezer ha állami tulajdonú védett természeti területből, amit azonnal nemzeti parki vagyonkezelésbe kellene adni? Továbbá hogyan érintené ez az állami erdőgazdaságok működését? Ha létrejönne ezen erdők átadása, változna-e az azokban gazdálkodás?

 


 

A fenti, Szabó Imre interpelláció előtt Jávor Benedek (LMP) is interpellált hasonló témában a vidékfejlesztési miniszterhez: "Ki vállalja a felelősséget?" címmel. Ennek és a rá adott válasz teljes szövege is olvasható a Parlament honlapján. Ő is a NPI-ok forrásmegvonását nehezményezte.

Erre az interpellációra is dr. Illés Zoltán államtitkár válaszolt. Jelezte, hogy valóban nem örömteli, de ugyanakkor kényszerű lépésről van szó. E válaszában erdővel kapcsolatban ebben a mondatában volt utalás:

"És akkor mondom: személyi juttatásokat a zárolás nem érinthet; a kifizetéseink 90 napra történő emelésével tulajdonképpen időt nyerünk; az erdőgazdálkodási és öntözővíz-szolgáltató tevékenység bevételeit növeljük; más bevételeket gyorsan behajtunk; az időjárási viszonyoknak köszönhetően ott, ahol nincs szükség a belvízi problémák további megoldására, a víz leszivattyúzására, ott leállíttattam a szivattyúkat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.); a nemzetközi kötelezettségeinkből fakadó feladatokat rangsoroljuk."

Az interpellációra adott választ Jávor Benedek nem fogadta el, az Országgyűlés az államtitkári választ 205 igen szavazattal, 79 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

MM

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.