FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-03-24

Európai tanulmányi verseny az erdőről

A résztvevő országok delegáltjaiból álló Nemzetközi Tanács hivatalosan is meghirdette a "Fiatalok Európa Erdeiben" (Young People in European Forests) elnevezésű nemzetközi tanulmányi versenyt.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 


A verseny célja:

Európa, mint kontinens, az Európai Unió, valamint a csatlakozott nem uniós országok, rendkívül változatos természeti és gazdasági környezetet hordoznak. E változatos környezet egyik természetes eleme az ERDŐ, mely megjelenésével, jellegzetes növény és állatfajaival, tájképi jellemzőivel, az ott folyó tevékenységekkel alakítja a tájat és a benne élő emberek mindennapi életvitelét. Az erdő Európa talán utolsó természetes, természetszerű életközösségeként számos lehetőséget kínál ismereteink bővítésére, a pihenésre, a közösségi és egyéni munkavégzésre. Országonként más és más erdők és erdészeti feladatok jellemzik Európát.

A verseny céljául tűzte ki, hogy a csatlakozott országok középiskolás diákjai ismerjék meg Európa erdeinek jellemzőit, az egyes országok erdeit, erdészeti tevékenységeit, az erdők szerepét a természet és környezetvédelemben, az erdőkben előforduló fontosabb növény és állatfajokat. Ezzel közelebb kerülhetnek a fenntarthatóság elvének megismeréséhez, megtapasztalhatják, hogy a természeti erőforrások megőrzése nem csupán saját környezetükben, hanem az európai térségben is kiemelkedően fontos feladata az ott élőknek.

A versenyben résztvevő országok (melyek száma folyamatosan bővül): Ausztria, Belgium, Cyprus, Csehország, Észtország, Finnország, Görögország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Németország, Norvégia, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna.

 

A jelentkezés feltételei:

A versenyre 2-3 fős csapatok jelentkezhetnek, a tagok nem lehetnek fiatalabbak 12 évesnél és nem lehetnek idősebbek 18 évesnél a 2010/2011 es tanévben. A verseny nyelve ANGOL (legalább egy csapattag esetében a nyelvtudás feltétel). A verseny nemzeti szakaszában az első fordulóban a feladatok magyar nyelven kerülnek megfogalmazásra, a nemzeti és nemzetközi döntő feladatai angol nyelvűek.

 

A felkészülési anyag: A verseny felkészülési anyaga a verseny nemzetközi honlapján található meg, a nemzeti szakasz anyagai a következő honlapokon kerültek elhelyezésre: www.ypef.eu; www.oee.hu; www.rothszki.hu; www.kitaibelverseny.hu

 

A verseny ütemezése:

A verseny nemzeti szakasza 2 fordulós. A két forduló alapján a legeredményesebben szereplő csapat jut a nemzetközi döntőbe. Ennek helyszíne 2011-ben Lengyelország. A verseny ütemezése a verseny honlapján (www.ypef.eu) olvasható.

Az első fordulóban, elsősorban a hazai erdőkről megszerzett ismereteket vizsgálja a feladatlap, mely kiegészül európai szintű ismeretanyaggal is. A verseny nyelve: magyar. Tervezett időpontja: 2011. április 26-30.

A második forduló során az európai erdőkre vonatkozó általános és az egyes országokra vonatkozó speciális kérdések alkotják a feladatlap kérdéseit. A verseny nyelve: angol. Tervezett időpontja: 2011. május 30 - június 4.

A nemzetközi döntőbe kerülő csapat két fordulóban méri össze a tudását. Az első egy feladatsor megoldása a kiadott ismeretanyagból, ami a verseny honlapján található. A második fordulóban a csapat egy prezentációt tart a többi ország csapatának, amelyben feladata, hogy a lehető legérdekesebben (sokrétűbben) mutassa be országának erdeit. Ez lehet számítógépes prezentáció, drámajáték, stb.) A verseny nyelve: angol. Tervezett időpontja: 2011. szeptember vége.

 

Jelentkezés:

A verseny hazai szervezőinél, az alábbi címen: ypef@roth.nyme.hu

 

Jelentkezési határidő: 2011. március 25.

Forrás: Róth Gyula SZKI

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.