FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-04-01

Túlkínálat a temetkezési piacon

Öt év alatt 25 százalékkal nőtt a temetkezési szolgáltatást nyújtó cégek száma, miközben az elhunytaké évek óta csökken. Sokan gondolják, hogy ezen a területen kis befektetéssel sokat kereshetnek.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 


Öt év alatt 25 százalékkal nőtt a temetkezéssel, temetkezést kiegészítő szolgáltatással foglalkozó vállalkozások száma Magyarországon: 2006 januárjában 327, idén az első hónapban pedig 409 ilyen főtevékenységgel bejegyzett céget regisztráltak az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

"Sokan gondolják úgy, hogy ezen a területen kis befektetéssel sok pénzt lehet keresni. Néhányan még a szakmai minimum követelményekkel sincsenek tisztában: annak ellenére, hogy a vállalkozás indítása OKJ-s képzéshez és vizsgához kötött, több társaság működik a szükséges engedélyek nélkül" - mondja Puskás Béla, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI) alelnöke, a Somogy megyei Temetkezési Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzáteszi: az ellenőrzés, a kegyelet és jogsértés szankcionálása egyelőre nem megfelelő, ezért a szakmai szervezetek kezdeményezték a jogszabályok módosítását. Általános tapasztalat az is, hogy a temetkezési cégek a felszámolás után újra szerveződnek - a tulajdonosi kör pedig szinte minden esetben ugyanaz.

A gazdasági válság ezt a szakmát is súlyosan érintette: az emberek egyre kevesebb pénzt tudnak arra szánni, hogy megadják elhunyt hozzátartozóiknak a végtisztességet. A temetés a fővárosban drágább, mint vidéken, de nemcsak régión, hanem egy-egy megyén belül is jelentős eltérések lehetnek az igénybevett szolgáltatások, a megvásárolt kellékek minősége között.

A temetkezési szolgáltatásokkal szemben az elmúlt években folyamatosan nőttek az elvárások. A pozitív változások ellenére továbbra is gondot jelent azonban, hogy bizonyos jogszabályokat a temetkezési szolgáltatók és a hatóságok esetenként eltérően értelmeznek, emellett az előírások a szakmai szervezetek szerint indokolatlan mértékben járulnak hozzá a temetkezési költségek növekedéséhez.

"Magyarországon a társadalombiztosítás nem támogatja a temettetőt. A statisztikai adatok alapján az elhunytak 20-27 százaléka már fizetett nyugdíjjárulékot, de nyugdíjat nem vett igénybe. Több éve szeretnénk elérni, hogy más uniós országokhoz hasonlóan a temettető a szolgáltatókon keresztül minden elhunyt után 100 000 forint egyszeri temetési támogatást kapjon. Nagy gondot jelent az is, hogy a halottszállító jármű személyautónak minősül, mert ez 25 százalékkal növeli a költségeket. Érthetetlen és indokolatlan ez a szabályozás, hiszen például a mentőautó teherautónak minősül. Ha vámtarifa szám megváltozna, vissza lehetne igényelni az áfát, és nem kellene regisztrációs adót fizetnünk" - sorolja Puskás Béla, aki szerint sokat javítana a temetkezési szakma helyzetén a kötelező kamarai tagság is. Magyarországon jelenleg mintegy 5650 temető van, ezek közül 4450 működik, amelyekben évente 130-140 ezer elhunytat helyeznek el. Az elhunytak száma évek óta csökken, és hiába vetítenek elő növekedést a demográfiai adatok, a kegyeleti szokások változásai miatt nem várható a temetkezések számának növekedése. "Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a hazavitt urnák száma. Az eddigi tapasztalatok szerint ennek elsősorban szociális okai vannak, sokan egyszerűen nem tudják kifizetni egy temetés költségeit" - magyarázza Puskás Béla.

Tavaly 8,1 százalékkal - 2888-ről 3124-re - emelkedett a temetkezéssel, temetkezést kiegészítő szolgáltatással foglalkozó vállalkozások foglalkoztatottjainak száma. Mint Puskás Béla mondja, a létszám-növekedés elsősorban az új vállalkozások indításával magyarázható. Tapasztalataik szerint a temetkezés területén évek óta tevékenykedő cégeknél inkább a létszám-csökkenés jellemző.

Forrás: Gazdaság.hu

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.